ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
240 нови линейки са предоставени на Центровете за спешна медицинска помощ, идват още
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:00 / 03.12.2020Коментари (1)3859
©
240 нови линейки са купени и предоставени на Центровете за спешна медицинска помощ в страната. До края на годината се очаква да бъдат доставени още 20 специализирани автомобила. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на годишното информационно събитие за отчитане напредъка на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., организирано от МРРБ. Министър Ангелов отбеляза, че през следващата година ще бъдат  разпределени още 140 нови линейки. В ход е процедура по обществена поръчка за купуване и на 42 високопроходими реанимационни автомобила за труднодостъпните райони. 

Пълното обновяване на автопарка е част от големия проект за модернизиране на спешната помощ в страната, който се финансира от ОПРР със 164 млн. лв. Той предвижда и основен ремонт и преоборудване на 237 обекта, разположени в 34 болници, 27 центъра за спешна медицинска помощ и 180 филиала към тях в цялата страна. За голяма част от сградите са сключени договори за строително-ремонтни дейности, авторски и строителен надзор. До края на годината ще стартира работата по обновяване на спешните центрове в Габрово, Севлиево, Дряново, Две могили и др., съобщи  министър Ангелов.

С финансиране от ОПРР вече са доставени и при лечение на пациенти в страната се ползват 3580 апарата за спешна помощ, сред които респиратори - стационарни и транспортни, монитори, бронхоскопи, негативоскопи и др. ценна апаратура, необходима за наблюдение и манипулации. През този месец започват и доставките на немедицинска апаратура, която включва бактерицидни лампи за осветяване при интервенция, реанимационни легла, кушетки и др. Предстои и сключване на договор за над 14 000 единици офис оборудване за центровете на спешната медицинска помощ и спешните отделения.

"Благодарение средствата от ОПРР системата на спешна помощ ще има нов облик и съдържание. Българските пациенти ще имат достъп до качествено и съвременно ниво на здравеопазване, каквото имат и европейските граждани. България ще има модернизирано здравеопазване в областта на спешното спасяване, на нива, каквито са в Европа, както по отношение на апаратурата, така и за грижите, които ще получат пациентите", посочи проф. д-р Ангелов.

Над 96% от ресурса на ОПРР или 2,91 млрд. лв. са договорените средства по одобрените проекти към днешна дата, каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова. Над 1,8 млрд. лв. са изплатените средства към различните бенефициенти, а 1,217 млрд. лв. са потвърдени и възстановени на страната ни от ЕК. От одобрените към момента 714 проекта, половината са успешно приключени и отчетени. "Това ни дава увереност, че ще постигнем крайните цели, които сме си заложили", посочи зам.-министър Николова.

С финансиране от ОПРР близо 370 км републикански пътища от втори и трети клас са рехабилитирани, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски по време на информационното събитие. Пътните отсечки са с важно значение за по-добрата транспортна свързаност на регионите и общините, като ремонтите допринасят за подобряване на пътната безопасност в страната. "Програмата подкрепя и строителния бранш, който има възможност да работи", каза още Терзийски.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Силвия Георгиева подчерта значението на оперативната програма за развитието и промяната на облика на българските общини. В настоящия програмен период местните власти, бенефициенти на програмата са реализирали над 630 проекта с инвестиции за над 1,8 млрд. лв.

Специално обръщение в рамките на информационното събитие отправи Виториа Алиата ди Вилафранка - генерален директор на дирекция "Регионална и градска политика" в Европейската комисия. Тя заяви, че ОПРР е много важна програма за общините и градовете в България с инвестициите ѝ на местното ниво. "Това е програма, която е близо до хората в градовете. Тя предлага подкрепа, както за намирането на по-добра работа, така и за достъп до модерни училища, здравеопазване, приятния облик на населените места и т.н. Важно е да можем да предоставим на младите хора възможност да останат в българските градове", коментира тя. "Доволна съм да видя, че имахме възможност да инвестираме. Имах възможност да видя с очите си как училищата се реновират, как градовете се превръщат в по-добро място за живеене и също така колко много е направено за подобряване на устойчивия градски транспорт, както го наричаме в градовете в ЕС", добави Виториа Алиата ди Вилафранка и поздрави екипа на Управляващия орган на програмата за добре свършената работа.

При представянето на отчета стана ясно, че към днешна дата от ОПРР в Северозападна България се влагат 325 млн. лв. Близо 356 млн. лв. са инвестициите по програмата в общините от Северен централен район, а над 364 млн. лв. се инвестират в населените места от Североизточен район. В Югоизточен район се изпълняват 111 договора за 364 млн. лв. В Южен централен район договорите са 154 на стойност 512 млн. лв. В Югозападния район се инвестират близо 555 млн. лв., 66% от които са за подобряване на градската среда и за модерен обществен транспорт.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Футбол - други
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: