ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Талант на Марица разказа за най-щастливия си момент в клуба и за своите мечти
Автор: Стойчо Генов 13:23 / 06.04.2020Коментари (0)3355
© ФК Марица
Официалната страница на ПФК Марица във Фейсбук представи перспективния юноша на клуба Борислав Дончев. Той участва в предсезонната подготовка на представителния тим, направи и своя дебют за мъжете, реализира и първото си попадение в Трета лига. Младият футболист е един от тези, които получиха шанс за изява в представителния тим, благодарение на водената политика от треньорския щаб и ръководството на клуба за използване на повече собствени юноши в първия отбор.

Борислав Дончев е роден на 13.11.2003 година в Пловдив. Учил е в ОУ “Драган Манчов" до пети клас, а след това 2 години в ОУ “Тодор Каблешков". Средното си образование продължава в ПГХТТ.

Футболът влиза в сърцето на Борислав още от съвсем малък и още в детската градина започва да тренира. Той сам се записва на тренировки, а неговите родители разбират в последствие, когато идва време да заплатят таксата. Тренировките в градината се водят от младия треньор Георги Онов, който по това време е част от треньорския екип в школата на “Марица". Така малкия Борислав прави първите си стъпки на стадион “Марица", а Георги Онов е неговият първи треньор.

След реформите в школата на клуба и напускането на Онов, Борислав Дончев става възпитаник на Кирил Андонов, като под негово ръководство минава през различните детско-юношески гарнитури на “Марица", в това число и юношите старша възраст. Играе като ляв бек. В школата на “жълто-сините" Борислав и неговият отбор стигат на 4 пъти до вицешампионското място в регионалните първенства, веднъж са трети. В ранните години от неговата футболна подготовка печелят трето място (след “Левски" и ЦСКА) на турнира в чест на Георги Аспарухов-Гунди.

Благодарение на водената политика от треньорския щаб и ръководството на клуба за налагане собствени кадри в първия отбор Дончев става част от него, след като личните и футболните му качества са забелязани от старши треньора Борислав Караматев. Той дебютира за представителния тим в мач за Купата на България. В края на 2019-та година той дебютира и в Трета лига, като реализира първото си попадение от дузпа срещу “Димитровград" в мач от шампионатен мач.

Борислав Дончев се съгласи да отговори на няколко въпроса за пътя от детската градина до мъжкия футбол, за сбъднатите мечти и за целите му.

Как се запали по футбола?

Запалих се още в детската градина, след като отидох за пръв път на тренировка. Аз се записах сам. Родителите ми разбраха на края на месеца, когато директорката им съобщи, че трябва да платят таксата.

В голяма част от периода в школата на клуба си тренирал в група с по-големи от теб. Това пречило ли ти е?

Не мисля, че ми е попречило, а по-скоро ми е помогнало да израстна. Никога не съм се притеснявал, че играя с по-големи и срещу по-големи от мен.

Кой е любимият ти български отбор и на кой европейски тим си фен?

Любимият ми отбор в България е “Марица" - друг няма! А от Европа - “Барселона".

А играчите, на които се възхищаваш?

Любимият ми български футболист е Христо Стоичков. Той е излязъл от клуба, за който имам честта да играя. А от Европа - Лионел Меси.

Ти си един от тези млади играчи, които никога не се е местил от школа в школа. Това е рядкост в днешно време. Защо? И изобщо обмислял ли си някога такава стъпка?

Никога не съм го обмислял. Още в началото, когато дойдох в “Марица", се влюбих в този клуб и никога не съм имал намерение да ходя в друга школа.

Какви са личните качества, които трябва да притежава едно момче, за да успее във футбола според теб? Освен таланта и чисто футболните умения?

За мен най-важното е да си упорит и нищо да не те спира. Да си непримирим, да следваш мечтите си и да работиш много здраво. Мисля, че тези неща са дори по-важни от таланта и футболните умения. Те се развиват именно заради личните качества на даден играч.

Имаш ли нужната подкрепа от семейството, приятелите?

Разбира се, винаги са били до мен и са ме подкрепяли, за което им благодаря!

Вече дебютира за представителния тим, имаш и един гол. Какво следва за теб, как виждаш бъдещето си в “Марица"?

Благодарение на всички треньори, които са работили с мен, стигнах до представителния тим на “Марица". Благодаря на всеки един от тях - Георги Онов, Кирил Андонов, че са ми дали шанс за изява и че са развивали уменията ми и са ме подкрепяли. Винаги ще съм им благодарен! Благодаря и на Борислав Караматев, че ми даде шанс да сбъдна една своя мечта - да съм част от първия отбор на “Марица". На моите съотборници също! Продължавам да работя здраво и да следвам мечтите си.

А какви са те, за какво мечтаеш?

Мечтая да съм един от единайсете в стартовия състав и да сме на професионално ниво. Да спечеля трофей с “Марица". Надявам се след време да стигна и до някой европейски гранд, но всичко зависи от мен.

Разкажи за най-щастливият ти момент в школата на клуба. Този, който никога няма да забравиш.

Всеки един ден имам щастливи моменти в този клуб, но тези които няма да забравя са дебютът ми и първият ми гол за представителния тим. Също и моментът, когато ми казаха, че ще тренирам с мъжете. След едно гостуване с обора на юношите старша възраст се върнахме в Пловдив и треньорът ми Кирил Андонов ми каза: “Утре идваш и започваш да тренираш с мъжете." Не можах да повярвам! Като се прибрах вече го бях осъзнал и... полудях!

След дебютът ти в Трета лига срещу “Хасково" последва и първия ти гол и то в домакинство. Усети ли подкрепата на феновете в онзи мач срещу "Димитровград", когато отбеляза от дузпа? Как се почувства?

Усетих я, разбира се! Публиката на “Марица" е различна, уникална и винаги подкрепя отбора каквото и да става. Беше невероятен момент от моя живот и благодаря на всички за подкрепата. Нека да продължават да са близо до отбора и да го подкрепят.

Какво би посъветвал всички момчета от школата, които също искат да стигнат до първия отбор някой ден?

Да са сериозни, да продължават да тренират здраво. И да се възползват от всеки един шанс, който им се даде.

В момента тренировките и шампионатът са спрени. Липсва ли ти футболът?

Адски много ми липсва и се надявам всичко това да свърши по-бързо. В момента няма тренировки и мачове, но това не ме спира да тренирам. Тренирам вкъщи за физическа сила и си правя бягане във входа на блока, в който живея. Нека и всички хора си останат по домовете и да се пазят! Така всичко това, ще свърши по-бързо.
Още по темата: общо новини по темата: 73
18.05.2020
29.04.2020
23.04.2020
22.04.2020
13.04.2020
10.04.2020
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Марица с информация за тежко гостуване край морето
Представят книгата "Из младостта на пловдивския футбол"
Съдия от Русе свири гостуване на Марица
Марица се засили към аматьорския футбол след пета поредна загуба
Марица призова за подкрепа срещу един от лидерите
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: