ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кирил Велчев: В Европа биха запазили фондация Пловдив 2019
Автор: Георги Кирилов 14:26 / 28.11.2019Коментари (0)3717
© Plovdiv24.bg
Г-н Велчев, Ви сте директор на фондацията последните три години, но града ни се подготвя от 2014-а за тази година на титлата. Остава ли усещането, че въпреки подготовката не задоволихте очакванията на граждани, местно ръководство, гилдиите? През годините отнесохте доста критики…..

Поех фондацията в етапа, в който проекта най-критикуван и най-видим –изпълнението, но реално това е труд на много хора през годините. Времето на подготовка столица на културата е доста дълго. Процесът отнема 7 години и разбира се, има своите силни и слаби моменти. Важно е от самото начало да е ясна важната роля на гражданите и етапите. Каквото и да се говори по отношение на програмата за никой не е тайна, че екипът на фондацията я обезпечи изцяло пред отворените си покани. От самото начало всички сме убедени, че това е най-демократичният начин за финансиране, който беше и високо оценен от мониторинга по наблюдението ни през миналата година. Искам да добавя, че този механизъм даде възможност и на самите творци да работят така че да допринесат за собствените си проекти и програмата с  привличане на средства на стойност 18 млн. лева.

Вярно е, и че повечето от работилите за проекта назад, днес са от най-недоволните, но аз ги разбирам донякъде – те са артисти, а всеки от тях иска да види идеите си , така както са в мечтите и въображението им. Само не разбирам защо някои от тях ,като не са съгласни, не се отказаха от финансирането на фондацията ами си реализираха проектите с нейно финансиране. Работил съм с повечето от тях, докато бях директор на дирекция "Култура“ в общината, те са прекрасни хора и благодарение на тях направихме една културна столица на високо ниво. Близо 4 600 артиста са участвали под една или друга форма в програмата. Струва ми се, че са никак малко.

Фондацията спази и всички изисквания на своя принципал – Общинският съвет. Отчитания, извънредни заседания, срещи със съветници и политически групи. Какво ли не сме правили през годините, за да изпълним изискванията. Но ние сме публична организация, трябва да го правим.

Спомням си след една от поредните извънредни сесии, свързани с нас, бяхме обвинени в липса на диалог и комуникация. Последваха поредица от срещи с всички групи в местния парламент, на които лично съм отговарял на всеки зададен въпрос. След такива срещи съм оставал с много смесени чувства. Но така или иначе цялата работа на фондация продължава да е публична, както и досега.

Около фондацията съвсем наскоро се оформи поредният скандал, свързан с вашата нова покана за кандидатстване на проекти- "Наследство“, с която реално ще сложите точка на културната столица, разпределяйки наградата "Мелина Меркури“ от 3 млн. лв. От какво не са доволни творците, защото в пространството остана усещането, че някакви пари не трябва да се дават на този и онзи?

Няма да сложим точка на проекта в края на годината, а по скоро е начало на новата културна история на града и развитието и за години напред. Звучи по-скоро като преди и след Европейска столица на културата.

Наградата "Мелина Меркури“ бе присъдена на града ни миналата година след като ние от екипа на фондацията се явихме пред международното жури и показахме какво сме свършили. Тя ни бе връчена заради "успеха“, каквото и да смятат някои. Логично е тези средства да се разпределят за "наследство в културни събития“, т.е. никой не ни задължава или ограничава в намеренията ни, но Комисията ни е препоръчала много ясно, че средства за наследство трябва да се предвидят.

Постоянно се говори за тези 3 млн., които всъщност сме планирали за 2020 /2021 –а, което реално е по 1,5 млн. на година за събития. На практика сумата е сходна с тази, която се разпределя и от Културния календар на общината всяка година.

Тъй като при нас са кандидатствали за последните години близо 1700 организации в 12 такива конкурса, съвсем логично е на същите принципи и механизми да заложим и разходването на тези средства. Тази покана по същество с нищо не се различава от предходните 12. Често съм се чувствал обиден, когато от микрофон на сесия на общински съвет или през медиите съм чувал негативни изказвания за проекта. Когато кажеш, че програмата е вяла и проектът не носи нищо на града това значи, че омаловажаваш работата не само на стотици творци и институции, но и подценяваш публиката – хилядите хора, закупили билети за опера на Античен театър или супер продукцията "Одисей“.

Аз съм твърдо убеден, че от повече от 500 събития поне половината имат потенциал да се развиват през следващите години. Някои от тях показаха и сега, че са се превърнали в емблеми на града в годината, когато сме ЕСК.

Какво ще се случи с фондацията и с хората след приключване на годината. Вероятно това не зависи от вас, но какви са вариантите. Запознахте ли новия кмет с работата си, предложихте ли варианти за продължаване на работа на фондацията?

Веднага ви давам пример. В повечето градове структурите са се запазили. Тази седмица ни посетиха колеги и експерти именно от такива минали градове столици на културата, също и членове на журито, които от своя страна са категорични, че капацитетът, натрупан през 7-те години, трябва да се съхрани и надгради. Както каза Нийл Питърсън от Ливърпул 2008-ма: "Трябва да има организация, която да продължи да работи с програма. Не позволявайте да се разпилее енергията. Вземете пример от Ливърпул, Орхус. Леуварден, който миналата година беше културна столица, също запази организацията с идеята да продължи да доставя културен продукт. Най-важното от всичко е да се учим от експеримента, практиката ни развива“.

Но в крайна сметка ще решат органите, които съблюдават работата ни – Управителен съвет и Общински съвет. Ние сме предложили най-доброто решение, според нас, съобразно опита ни, но топката е в тях. И да бъде закрита фондацията, пак трябва да се предложи работещ и справедлив механизъм за устойчивостта на инициативата. В Апликационната книга също е посочено, че през 2013-а Общинския съвет е предвидил да се работи за развитието на културата в града и региона след 2019-а, използвайки обединението на местните, националните и европейските културни оператори.

След няколко срещи, които имах с кмета и новата управа мисля, че посланията от тяхна страна за продължение са ясни.

Напуснаха членове на УС отново. Това поредната криза ли е, политическо бламиране или нещо друго, според вас?

Всеки от тях е публична личност и вие журналистите и всеки гражданин може да ги пита поотделно. Те изказаха своите лични аргументи. Нямам причина да смятам, че някой от тях мисли различно от това, което е заявил публично. Работили сме чудесно с всички членове на УС и в миналото и сега. Спорили сме, заседавали сме с часове, и всичко това е нормално и естествено. Всеки е бил полезен и ценен в различните етапи, в които е бил ангажиран в този проект. Аз лично съм им благодарен и задължен за съветите и опита, които са споделяли с мен. Понеже сме накрая на годината и пак Управителния съвет е замесен в някои политически теми, искам да поясня, че това е орган, чиито членове не са получавали средства под една или друга форма. Тяхното участие е напълно безвъзмездно и приносът им е изцяло свързан с експертизата и опита им.

Какво лично послание ще оставите след Европейска столица на културата?

Европейска столица на културата промени не само Пловдив. Тя даде ново усещане и възприятие на хората от цялата страна. Сигурен съм и като пловдивчанин, че след една година всеки мой съгражданин ще си спомня с гордост, че градът ни е бил носител на титлата – първи в България. След малко повече от пет години ще имаме привилегията отново град от България да се бори за престижната титла. Нека останат поуките, опитът и не се прекъсва нишката на споделеното културно наследство.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Женски футбол
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: