ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Капана" ще споделя ноу-хау в областта на културата с варненския квартал "Таляна"
Автор: Васил Динев 17:31 / 12.04.2019Коментари (0)3516
На официално събитие в Пловдив днес бе подписано споразумение за партньорство между фондация "Пловдив 2019“ и фондация "Иноватор“ и Сдружение "Таляна“ с което бе сложено начало на културен обмен между първия квартал на творческите индустрии Капана и квартал Таляна във Варна. Партньорството се реализира в рамките на проекта "От А(рта) до Я(влението): Креативните квартали в България“, който спечели финансиране по отворена покана за градовете кандидати на Пловдив 2019 и е част от официалната програма. Споразумението бе подписано от изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев, Мартен Демирев и Сергей Петров от страна на партньорите. На събитието присъстваха още зам.-кметът от Варна Пламена Маринова и представители на организации и институции от двата града.

Кирил Велчев благодари за добрите идеи дошли от Варна по време на отворените покани за градовете кандидати и припомни, че и в момента квартал Капана очаква още интересни предложения с конкурса за проекти, който ще е отворен до началото на май.

"Искаме да създадем ново отношение към историческите ядра на двата града, да надградим модела от "Капана" и да въвлечем още градове в това“, каза Мартен Демирев и добави, че очаква още тази есен да стартира първи по-мащабен форум за споделяне на идеи. Следващата стъпка към която ще се насочат варненци е да направят социално проучване и събиране на архивни фотографии на квартала си.

Сред важните цели на проекта и споразумението са подпомагането и на други градове в България, които желаят да възобновяват и развиват творчески квартали, да обменят информация и полезни практики относно развитието и обновяването на градски зони, черпейки от водещия опит на общността, организациите и институциите в Пловдив. Предстои по примера на Капана варненският квартал да разработи своя стратегия за развитие, да организира граждански форуми и инициативи за бъдещето на арт кварталите и градски зони в страната. Предстои партнирането да разшири обхвата си като включи представители и на другите градове кандидати от Велико Търново и София.

Организаторите на проекта си поставят за цел още да включват в своите дейности и представители на бизнеса и организациите, работещи в "Капана".

След подписването партньорите от морската столица подариха знаменца и сърчица с пожелание за много ползотворни и устойчиви инициативи.

"Капана" е първият в България квартал на творческите индустрии. Заложен като дългогодишен проект на Фондация "Пловдив 2019“, той привлича в една от централните, но неоживени части на града, представители на творческите индустрии от Пловдив, страната и чужбина, като предоставя благоприятна и стимулираща среда за тяхното развитие.

За квартал "Таляна", Варна: квартал "Таляна" заема част от старата Турска махала в морския град Варна. Кварталът е територия, която е част от компактния град със специален режим на опазване и най-наситената зона с исторически паметници в града. Запазена е характерната варненска атмосфера на курортен крайморски град с типичната жилищна архитектура. Застъпени са малкият и среден бизнес в областта на дребната търговия и занаятите, хотелиерството и ресторантьорството.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: