ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (24) | Вчера (21)
Треньор на шампиони: Дългият път на пловдивски специалист до успеха
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:07 / 02.02.2018Коментари (0)3564
© БФТ
Българската федерация по тенис публикува материал от поредицата "Треньор на шампиони", който е посветен на Велислав Венински от ТК "Локо 98" Пловдив. Той е треньор на Иван Пенев - шампион до 16 и 18 години от Държавните лични първенства на закрито.

- Разкажете малко повече за себе си - как се запалихте по тениса?

- Започнах да се занимавам с треньорската професия преди 12-13 години. Като състезател не съм имал големи успехи, а започнах и твърде късно. Милко Милев ми предложи работа и така стартира всичко. Постепенно се учих от него, от колегите в клуба и от другите треньори от турнирите, на които ходих. В началото започнах да се занимавам предимно с групи с малки деца, а продължавам и в момента да имам такива. Доста е различно да бъдеш треньор или състезател. Явно по някакъв начин това ми се отдава, защото има и доста психология. С течение на времето направих една хубава група, която имаше успехи до 12 и 14 години.

- Съжалявали ли сте някога, че тръгнахте по този път?

- Абсолютно никога. Смятам, че си намерих средата, защото в нашия клуб винаги е имало доста добра сплав между колегите и децата. Имам пълното доверие от страна на Милко Милев и на родителите. Много хора ми казват, че имам добър подход към хората и по специално към децата. Това нещо ми доставя удоволствие, защото гледаш как едно дете израства пред теб не само като спортист, но и като човек.

- Какво е основното нещо, на което искате да научите вашите състезатели?

- Искам да науча децата, че трябва да изпитват удоволствие на корта, а не нещата да стават на сила. Опитвам се да ги науча да първо да играят тенис. Резултатите трябва да дойдат спрямо това как играят, а не първо да се мисли за резултатите. Опитвам и се по всякакъв начин да ги науча да бъдат хора, защото това е просто игра.

- От кога работите с Иван Пенев?

- От времето, когато хвана за първи път ракетат

© БФТ
а. Мисля, че беше на 6-7 години. Той е един пример как пред очите ми се изгради и като човек и като състезател в абсолютно всички аспекти.

- Иван стана държавен шампион до 16 и до 18 години. Има ли голяма разлика между него и останалите състезатели в България?

- Не мисля, че има голяма разлика. Повечето момчета на неговата възраст, а и по-големите, ги познавам лично и знам, че всеки един от тях работи много и има потенциал.

- Кои са най-силните качества на Иван на тенис корта?

- Едно от най-силните му качества е, че изключително много мисли. Това дете обмисля всяка една топка в разиграването. Имал съм и други много добри състезатели, но такова нещо виждам за първи път. Това е изключително хубаво за Иван и го отличава от другите.

- Върху какво трябва да работи за в бъдеще?

- С успехите идва и по-голяма отговорност на корта и извън него. Трябва показва постоянство и дисциплина, въпреки че той е доста дисциплиниран. Технически е много добре подготвен, но винаги има какво да се подобрява в тактиката. Той работи и ме слуша много и се опитва да направи правилно нещата естествено и по негов начин, защото има пълната свобода да го прави.

- Иван е в такава възраст, на която предстоят нови предизвикателства. Готов ли е за следващата стъпка и как го съветвате?

- Дали е готов ще покаже времето. И след победа, и след загуба се тренира така, че няма огромна разлика. Аз винаги съм казвал и него, а и на другите деца, че е важно да се забавляват. Трябва да поддържа тялото си и да не смята, че всичко вече му е наредено, а напротив трябва да работи и да се старае още повече.

- Освен с Иван с кои деца работите и отличава ли се някои от тях?

- Смятам, че децата в нашия клуб са на едно доста добро ниво. Не мога да кажа, че някои се отличава, защото всеки се труди и опитва да играе по-добре и да печели призови места по турнирите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Наш национал: Локо (Пд) играе най-стойностния футбол в България
Платек изненада, договорът на Керкез не е сигурен! Решението ще бъде взето следващия месец
Отборът на Пловдивската пожарна стана републикански шампион по футзал
Съдия от Хасково свири мача на сезона за Спартак
Ботев отпусна 1900 билета за феновете на ЦСКА-София
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: