ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (8) | Вчера (26)
Ясен Петров стана №1 в китайския елит още преди да започне сезонът
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:29 / 10.01.2024Коментари (0)3572
©
Китайският отбор, в който ще работи треньорът Ясен Петров от новия сезон - Циндао Чжуннън, е един от малкото напълно изрядни клубове в страната във финансово отношение, съобщава сайтът Kingdom Of Football, който следи китайския футбол.

Повече от 60 процента от 32-та клуба в Суперлигата и Лига 1 (второто ниво) посрещат новия сезон с финансови или административни проблеми. Част от отборите все още не могат да се отърсят от последиците от КОВИД-19, който в Китай доста сериозно засегна спорта и посещаемостта по стадионите. Други отбори пък пострадаха заради свои ръководители, които са уличени в корупционни практики. Всичко това означава, че сериозен брой отбори все още не са получили още лиценз или документите им са върнати за допълнения.

Отборът на Циндао е имал възможности да вземе треньори от Испания, каквато в момента е модата в Китай, или традиционно добре представените сръбски специалисти. Но са се спрели на Ясен Петров, който започва своята десета година в Голямата азиатска страна. В три сезона той е бил футболист, а шест години седи на резервната скамейка на три различни клуба, като два периода има в Шъдзяджуан.

Но това не е никак случайно, тъй като Ясен Петров – макар и чужденец, в момента е истински доайен в китайската Суперлига. Бившият национален селекционер на България е треньорът с най-дълъг стаж в елита на страната - той е водил четири различни отбора (Пекин Ентърпрайзис, Хенан, Шъдзяджуан и сега Циндао) в рамките на 6 години. След него се нарежда Чой Кан-Хи от Република Корея, който тази година е поел Шандон Тайшан. Кан-Хи има пет сезона на най-високо ниво в Китай.

Феновете в Цъндао са много отдадени на футбола и отбора и още от сега очакванията са в този град мачовете да се превръщат в истински зрелища, пише още порталът. Преди да започне първенството в началото на месец март обаче Ясен Петров ще трябва да заведе отбора си на два лагера. Първият ще се проведе в Кунлун, съвсем близо до границата с Тайланд. В края на януари започват контролите. Заради Китайската Нова година отборите ще получат петдневна почивка, а от 13-и следващия месец започва и втората част от подготовката. Но бившият национален селекционер на България все още е единствен българин в отбора, тъй като помощниците му Александър Георгиев и Георги Илиев все оформяне на документацията, за да пътуват.

След четири години ограничения, от които две сезона провеждане на първенство на турнирен принцип, китайският футбол ще се опита да си върне модела на една от най-атрактивните лиги в Азия. Но конкуренцията в лицето на арабските страни – Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ е изключително сериозна. И тъй като след пандемията от КОВИД-19 китайските отбори не могат да събират звезди, каквито отиват в Западна Азия, те са решили да отговорят с повишаване на нивото на местните чрез ангажирането на треньори от Европа и Южна Америка. Само три клуба в Суперлигата разчитат на местни специалисти, докато останалите 13 са поканили чужденци.
Още по темата: общо новини по темата: 75
25.04.2024
21.04.2024
09.04.2024
08.04.2024
02.04.2024
25.03.2024
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Цяла България страда заради Григор Димитров
Душан Керкез след мача със Славия: Всички говорят за ЦСКА!
Преди мача на сезона: Ботев загуби от Славия на "Колежа"
Много специален мач за капитана на Ботев днес
Ботев следи млад нападател от Хърватия
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: