Динко Миленчев учреди нов клуб, ще възражда традициите на пловдивския хандбал

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:02 / 18.09.2023
5167
В 64-ото държавно първенството по хандбал за жени на България ще играе и учреденият на 19 април 2023 година клуб "Академик-ПУ“ (Пловдив). Той има амбиции да възроди шампионските традициите на пловдивския хандбал. Основни двигатели на идеята са Динко Миленчев, проф. Веселин Маргаритов и Симеон Пишманов, научи Plovdiv24.bg.

"Пловдив е запазена марка и в областта на спорта. Неговите традиции продължават да го държат изправен. Така е и с хандбала. Градът ни е между първите, които от 1958 г. развиват този динамичен спорт. Знам, че в женското направление имаме извоювани седем шампионски титли. Тук са възпитани десетки хандбалисти, с изяви в националните отбори. Това ме накара през март тази година да се обърна към професор Веселин Маргаритов, специалист с богат опит в много направления, за да възобновим развитието на хандбала в града. С помощта на Симеон Пишманов, един от най-успелите български треньори и други специалисти бързо реализирахме идеята. Учредихме клуб "Академик - ПУ“, минахме през процедурите по регистрация и вече сме членове на "А“ група при жените. Този сезон ще се адаптираме към първенството и след това ще вървим към върховете в класирането на елитната група – заяви за Plovdiv24.bg президентът на клуба Динко Миленчев.

Бизнесменът е и собственик на футболен клуб Спартак (Пловдив).

След като на 19 април 2023 г. "Академик-ПУ" бе учреден, регистрацията в Търговския регистър излезе на 2 май 2023 г. Министерството на младежта и спорта прие клуба за член на спортната ни общност с решение от 2 юни 2023 г.

Управителния съвет на "Академик-ПУ“ е от трима души: президентът Динко Миленчев, Ваня Стоянова (секретар) и треньорът Георги Сивов.

Нека припомним, че през 1967 г. отборът на "Академик“ (Пд) с треньор Любомир Кулински, донесе първия медал за Пловдив в първенството при жените. Шампионските купи са седем, извоювани от: "Локомотив“ (1942 и 1974 г., треньор Величко Личев), "Локоспорт“ (1993 – Симеон Пишманов, "Локомотив-Агротел“ (1998 - Пишманов и Павел Дженев), Агротел-ПУ (1999, 2000 - Пишманов и Дженев) и 2003 (Пишманов и Георги Сивов).

В периода след април Пишманов и Сивов положиха много усилия, за да се запознаят с потенциалните състезателки на Пловдив. В крайна сметка селекцията бе попълнена от: вратарките Цветелина Владимирова, Галя Балъмова и полевите играчи - Александра Атанасова, Ангелина Симеонова, Василена Шомова, Екатерина Стефанова, Емилия Самуилова, Катерина Ванчева, Кристина Иванчева, Кристина Димитрова

Мария Маслева, Надежда Атанасова, Петя Кръстева, Стилиана Кирилова и Яница Борисова. Средна възраст на отбора е около 21 години.

Три от тези момичета: Василена Шомова, Екатерина Стефанова, Емилия Самуилова попадат в разширения състав на женски национален състав на България (треньор Димитър Николов-Мечката). Той се готви за европейската квалификация.

В неделя новата селекция проведе първата си контролна среща. В залата на ПУ на бул. "България“ гостуваха хандбалистките на Панагюрище. Мачът завърши при резултат 36:25 (16:12) за студентките. Срещата бе ръководена от Борислав Митев.

Първият мач на "Академик-ПУ“ в първенството за 2023-2024 е на 1 октомври 2023 г. от 16.00 часа в залата на Пловдивския университет. Тук гостува съставът на "Сливница“.

Ето и членовете на "А“ група за сезон 2023-2024 при жените: Академик-ПУ, Бяла (град Бяла, Рс), "В. Левски“ (Нови Пазар), Етър`64 (ВТ), Сливница и Свиленград.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 24
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).