ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (28) | Вчера (9)
Участници от 17 държави са се записали за участие до момента в L'Etape България от Tour de France
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:43 / 05.07.2023Коментари (0)953
©
"Грома Холд" ще приведе гравел отсечката от трасето в нужния вид, който ще осигури комфорта и безопасността на състезателите. Записванията за участие продължават до 23 юли, вече и в eventim

Легендарното състезание L'Etape България от Tour de France идва в България за първи път и ще се проведе на 30 юли в района на Велинград. Организатор е Спортен клуб "Спорт за всички – София в Европа“, а генерален спонсор на състезанието е утвърдената пътно-строителна компания "Европейски пътища“.

Трасето включва два маршрута – дълъг (102 км.) и къс (57 км.) при максимална денивелация от 1700 метра. Могат да участват всички желаещи – както аматьори, така и професионалисти. На късата дистанция от 57 километра ще бъдат допускани всякакви велосипеди, докато на 102-километровата дистанция ще се кара само с шосейни велосипеди. Победителите ще бъдат излъчвани в няколко възрастови категории за мъжете и жените, като митичната жълта фланелка ще бъде връчена само за най-доброто колоездачно постижение.

Един от най-именитите български състезатели по колоездене Николай Михайлов също подкрепи L'Etape България от Tour de France . Той е единственият българин, завършил едно от големите колоездачни обиколки Джиро д'Италия". "Винаги тайно съм се надявал един ден да има Етап от Tour de France в България и когато разбрах в началото на тази година, че това ще се случи, се зарадвах искрено, защото това състезание преди всичко ще популяризира спортът колоездене в България“, каза Николай Михайлов.

Организаторите поясниха, че в трасето на състезанието има и т.нар. гравел отсечка, която крие по-сериозно предизвикателство за участниците. Тя е от 2,7 км. между селата Цветино и Горна Дъбева и на нея ще бъде излъчен победителят по катерене в надпреварата "Кралят на планината“. Инфраструктурната компания "Грома Холд“, която е партньор на състезанието, се ангажира да приведе гравел отсечката във вид, отговарящ на изискванията на френския лицензоносител на състезанието.

"На практика това е черен път, който е с най-високата степен на трудност по трасето на състезанието. От началото на другата седмица сме предвидили дейности в рамките на 10-ина дни, за да приведем това трасе според изискванията. След което то ще бъде проверено, за да бъдем всички сигурни, че то ще позволява както безпроблемно колоездене, така и по него да се движат спортно-технически автомобили и линейки, ако се налага. Ние като компания не спираме да подпомагаме както популяризирането, така и развитието на спорта в България. Гордеем се с успехите на женския футболен отбор "Спортика“, който ние подкрепяме и който тази година взе бронзовите медали в шампионата. Сега като партньор на L'Etape България от Tour de France с удоволствие се ангажираме и с подкрепа за колоездачната общност в България“, каза Виктор Велев, управител на "Грома Холд“.

До момента за участие в L'Etape България от Tour de France са се регистрирали участници от 17 държави. Освен на сайта на събитието регистрация може да се извърши бързо и лесно и на платформата на eventim до 23 юли вкл.

"Няма нищо по-естествено именно "Европейски пътища“ да бъде генерален спонсор на L'Etape България от Tour de France. Ние приемаме избора на трасето от страна на организатора и на френския носител на лиценза като много висока оценка за нашата работа и сме щастливи, че имаме този принос към пътя на шампионите“, каза Маргарита Попиванова, изпълнителен директор на компанията. Фирмата изгражда и поддържа и през лятото, и през зимата пътищата в област Пазарджик. Всеки път, който минава по трасето на състезанието или довежда до него, е направен и поддържан от "Европейски пътища“. Маргарита Попиванова сподели, че пътищата могат да носят и позитивни емоции – да се ползват освен за придвижване, за транспортна свързаност, но и за много положителни изживявания както за феновете, така и за любителите на колоезденето.

Духът на Tour de France ще бъде пресъздаден чрез спортно градче в центъра на Велинград, което ще бъде на разположение на състезателите и гостите на града през целия уикенд – от 28 до 30 юли. Там любителите на колоезденето ще видят експонати от Музея на Tour de France, ще се срещнат лично с култовия талисман на състезанието – дяволът Диди, както и ще се потопят в атмосферата на едно от най-значимите спортни събития в България това лято. В съботния ден организаторите предвиждат да подгреят емоциите чрез каране на 5-километрова дистанция в град Велинград, предназначена за семейства и приятелски любителски групи, както и каране на дистанция от 0,5 км., предназначено за най-малките любители на колоезденето.

"В Tour de France музея посетителите ще могат да се докоснат отблизо до експонати и любопитни артикули, съхранили духа на Tour de France във времето. Сред тях ще бъдат легендарните джърсита на Кристофър Фрум, спечелил жълтата фланелка през 2013 година, бялата фланелка от 2006 година на Дамиано Кунего, червената фланелка на точки от 2001 г., спечелена от Лоран Жалабер, зелената фланелка, носена от Андре Даригад през 1959 г. Жълтата фланелка от 1970 г. която спечели Еди Меркс също ще бъде в музея. Ще бъде и една емблематични жълта фланелка, посветена на 100-годишнината на Tour de France", разказа организаторът на състезанието Даниел Дуков.

L'Etape България от Tour de France е финалното събитие, с което ще завършат Културните празници на община Велинград, които продължават до края на месец юли. Организаторите се надяват чрез L'Etape България от Tour de France Велинград да се заяви като новата колоездачна дестинация на България.

"Реализирането на този проект съвпада с едни наши важни годишнини- 75 години от основаването на града Велинград и 15 години от обявяването ни за спа столица. Абсолютно разпознаваема спа дестинация сме не само в България. Имаме сериозни традиции в планинското колоездене, а сега се надяваме да установим такива и в шосейното“, каза на свой ред Цвета Спасова, началник на отдел "Туризъм и реклама“ в Община Велинград, домакин на състезанието.
Още по темата: общо новини по темата: 2
05.07.2023
23.05.2023






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Сложиха спорен съдия на Ботев - ЦСКА-София, пратиха допълнителен рефер на "Колежа"
ФК Пловдив с победа над Спартак при юношите
ФИФА и БФС удариха здраво по клуб от Първа лига
Ботев с обичайна глоба от БФС, "черно-бял" любимец пропуска мача с ЦСКА-София
Благотворително картинг състезание в Пловдив в памет на Аертон Сена
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: