ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ковачевски публично нападна България и я сравни с Русия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:20 / 17.05.2023Коментари (2)2618
©
Дискурсът, използван от България към Северна Македония, за съжаление е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по време на четвъртата среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик на общия дебат "Обединени за Европа". Изявлението му беше излъчено на живо в интернет канала на правителството на Република Северна Македония.

Според Ковачевски, обвиненията, изказани на срещата "от страна на представителя на България, са напълно неоснователни и идват от държава, която не зачита решенията на Европейския съд за правата на човека и стандартите на Съвета на Европа в областта на правата на човека". 

И още: "Северна Македония е международно призната като функционално модерно мултиетническо общество, в което се зачитат всички права. Всички доклади потвърждават това. Обвиненията, изказани на тази Среща от страна на представителя на България, са напълно неоснователни и идват от страна, която не зачита решенията на ЕСПЧ и стандартите на Съвета в областта на правата на човека".

"Дискурсът, използван от България към Северна Македония, за съжаление е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна. Недопустимо е подобни обвинения да се използват за политически цели, особено в този критичен за бъдещето на Европа период", посочи Ковачевски, цитиран от БГНЕС.

Според него Северна Македония и Албания заслужават да вървят напред и заедно, защото "когато съседите вървят напред, и останалите вървят напред".

На общия дебат "Обединени за Европа", който се проведе в рамките на IV Среща на Съвета на Европа, вицепрезидентът Илияна Йотова представи позицията на България за системното потъпкване на правата на българите в Република Северна Македония. В контекста на основните принципи на организацията за зачитане на човешките права вицепрезидентът припомни поредицата от случаи на агресия срещу хора заради заявената им българска идентичност, както и приемането на специалния закон срещу сдруженията.

"В Република Северна Македония има черни списъци на българи, които не се допускат на територията на страната. В тях без никакви аргумент е и български евродепутат. Това е груба провокация към общите европейски ценности и към всичко, което изгражда нашата общност – единство, солидарност, взаимно уважение. Най-опасната тенденция е широко разпространеният език на омразата към съседна държава, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз“, подчерта Илияна Йотова.

Същевременно по-рано днес бившият външен министър на РСМ и депутат от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски заяви, че позицията на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ и коалиционните ѝ партньори е единна и тя означава, че в този си състав парламентът няма мандат или демократична легитимност да отваря или променя конституцията. Промяната на конституцията и включването в нея на българите в РС Македония е основно изискване за даване начало на преговорите на страната за присъединяване към ЕС.

На 6 май на ГКПП Ново Село Андрей Ковачев и Милен Врабевски не бяха допуснати на територията на страната да се поклонят пред паметта на загиналите на българското военно гробище в Струмица. Последва незабавна реакция от страна на София, която заяви, че претенциите за европейска интеграция на Северна Македония изискват преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции.

Посланикът на РСМ у нас беше извикан в МВнР по казуса, но от страна на югозападната ни съседка няма официален отговор за наличието на черни списъци на българи, които са били дадени на гранични власти в Северна Македония:


Още по темата: общо новини по темата: 975
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ей кретен! Внимавай да не ти спретнем една специална военна операция. Нали разбираш? Со кротце, со благо, со кютек! Дядо ти и баба ти се мяткат в гроба, като слушат что велиш море, предател.
0
 
 
Ако бяхме като Русия вече да ви нямаше на картата на Европа .Ние ви галим с перце ,вие ревете на умряло.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: