ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (8) | Вчера (18)
Таекуондистът Калоян Бинев: Очаквайте 4 квоти от нас за Игрите в Париж
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:48 / 10.02.2023Коментари (0)1141
© БФ Таекуондо
Калоян Бинев, многократен шампион на България по олимпийско таекуондо, медалист от големи турнири в този спорт и национал на страната ни, пред Георги Куситасев за предаването "Спортът във Фокус" на Радио "Фокус".

Заб. (Интервюто е направено преди заминаването на националите за Турция!)

Здравей, Кало, къде те намираме в момента?

В момента ме намирате в колата на път към нашия нов национален до-жанг (център), където тренират малки, големи и националният отбор на България.

Това е новата зала на националния отбор или?

Да, новата зала на националния отбор, и също така имаме и наш спортен клуб, който се намира на бул. "България“. Там търсим новите таланти на България аз, Фарзад (Золхадри) и Владимир Далаклиев.

Има ли много желаещи да се запишат за този спорт? Знаем, че в последните години България много дръпна по отношение на бойните спортове, но същевременно има страшно много разновидности и в таекуондото, и в каратето, и в останалите.

Да, има изключително много. Мен ме прави щастлив това, че децата имат цели още от съвсем малки, гледат към националния отбор, към хората, които тренират в националния отбор, защото нашите тренировки са преди техните. И знаят всеки един какво е постигнал, и искат да се доближат до нашите успехи, включително да ги надминат. И наистина има много млади, подрастващи таланти, които имат доста светло бъдеще пред тях. 

Ти там си им като един ментор или като пример за децата в момента, нали, защото знаем, че ти си професионален състезател, който е още в началото на кариерата си?

Да, абсолютно. В момента аз водя тренировки, също, заедно с Фарзад, защото когато се водят тренировки самите ние научаваме понякога нови неща, самите занимания с децата са изключително приятни. И за тях просто даваме какво можем, те да подрастват, да стават истински хора с ценностна система и да знаят какво да очакват в живота.

Страхотно. Сега да преминем към теб. Годината започна вече. Разкажи на нашите слушатели какво предстои за теб този сезон?

Този сезон предстоят изключително много състезания от ранг G1 и G2 (едни от най-силните турнири в този спорт). Най-важните състезания преди Европейските игри и Световното, са в България: Европейско клубно първенство, за първи път ще имаме "България оупън“, България ще е домакин, за което благодарим изключително много на нашия президент за цялата организация, която имаме, за залата, която беше направена от федерацията, също така предстоят Гран При-та, както казах Европейските игри, които ще бъдат в Полша и Световното в Азербайджан. Имаме, сигурно знаете, ново попълнение на българския национален отбор Селен Гюндюз, която е изключително перспективна, Александра Георгиева – това са хора с които се готвим, Сашо (Александър Джорджев), Митко Джорджев, Божидар Аврамов. Наистина атмосферата е уникална в момента в целия национален отбор. И се надяваме да зарадваме вашите слушатели и целия български народ.

Супер. Като цел медал стои ли пред националния отбор по олимпийско таекуондо за тази година от най-големите турнири: европейско първенство, световно първенство или все още е рано?

Абсолютно. Ние този път ще отидем с почти пълен състав на Световното първенство, ще имаме почти всички категории без тежката, както знаете, аз съм сменил доста категории в нашия спорт, минах и през 54, 58 и 63, 68 до 74 кг. Сега се водят разговори аз да се кача и на 80 кг. Ще видим това колко е възможно и колко самото тяло ще ми позволи да го направя. За пръв път имаме 5 участници, класирани на Европейски игри, което е просто цяло чудо. И наистина в момента е изключително високо нивото на българското таекуондо. Винаги има възможност за класиране на такъв турнир.

Значи да разбираме, че тръгвате тази година с мисъл за печелене на медали на най-големите форуми.

Разбира се, да.

Въпросът за твоята категория е следващ. Баща ти и президент на федерацията Слави Бинев коментира наскоро евентуалното ти качване на 80 кг. Трудно ли качваш килограмите с оглед на това, че преди 2 години беше при 58-килограмовете, което разлика от цели 22 килограма?

Не е трудно, но е изключително трудно да се нагласиш според играта на противниците, тъй като всяка категория си има различен стил на игра. И за това ми помагат изключително много нашите състезатели. Сашо (Александър Джорджев) и Митко Джорджев, Божидар Аврамов, както и нашите двама треньори, които са наистина като нашите лица на спорта - Владимир Далаклиев и Фарзад Золхадри – това са хората, които ни помагат изключително много, ние всички да постигаме резултатите, които постигаме в момента, и които се очаква да надминем.

Предполагам, че целта за смяната на категорията е влизане в олимпийската, защото тя е о 80 кг, нали така?

Да, точно така. В момента аз се състезавам до 74 и 68 кг, сега ще видим как се развиват тази година нещата със състезанията, и в последствие ще видим дали ще се наложат промени.

А какво трябва да се случи, за да те видим на Игрите в Париж?

Трябва да дам възможно най-добрите резултати, които съм давал някога на състезания, малко късмет и постоянство, и мисля, че може да видите не само мен, а и други национални състезатели на Олимпиадата в Париж.

Чрез турнири ли ще се печелят квоти или с олимпийска ранглиста, и кога започват да се събират точки за нея? 

Точките се събират целогодишно. Нашата първа цел е да се класираме чрез ранглиста, защото това е най-сигурният вариант, не най-лесният, но най-сигурният. Като втора опция ще използваме европейска квалификация, но за момента нашата първа цел е олимпийската ранглиста. 

Да те върна малко на килограмите: каква е разликата в конкуренцията в международен план при по-леките категории в сравнение с по-тежките, освен във физическо естествено? По-голяма ли е тя на 74-80 кг в сравнение с 58-63 кг?

Да ви кажа честно преди категория 74 кг беше изключително подценявана от противниците, тъй като тя винаги е била по-празна, неолимпийска категория. В момента това е междинната категория между 80 и 68 кг като олимпийски категории, и съответно там се срещат противници и от 68 кг, и от 80 кг, хора, които са изключително здрави физически, изключително подготвени. И в момента това мога да кажа, че е една от най-сериозните категории на световно ниво.

С какво България отстъпва от световните сили в този спорт и как можем да се доближим до тях? Вижда се подем при вас определено в последните години, но кое ще ни нареди до най-добрите в света? Какво още ни трябва?

Това, което се случи последно време, е изключително важно за нас – вече имаме национална база, национален отбор, който се готви всеки ден заедно, вече сме едно семейство, подготовката е централизирана, което е най-важното за нас и като отбор. Това е нещото, което сплотява един отбор и прави един отбор - отбор, нищо че сме индивидуален спорт, ние сме едно семейство и си помагаме един на друг. И когато, както вие сам казахте, имаме толкова перспективни състезатели в различните категории, ние можем да си помагаме един на друг, особено когато категориите са изключително близки.

Да разбирам, че от сега нататък едното, което е, че нищо не ви липсва, и другото, което е, просто се чакат големите успехи?

Да.

Страната ни спечели рекордните, както ти каза, 5 квоти за Европейските игри в Полша, които са в края на юни и началото на юли. Там в коя категория ще те видим и каква е целта пред теб на този форум?

Там ще играя в 74 кг и целта, както на всеки един спортист, е най-престижното, първото място, не само за мен, а и за целия отбор, тъй като толкова много хора просто искаме да постигнем максимални резултати, както вие самите знаете, нашият президент е максималист, той други освен първото място не признава.

Ти си отдавна в националния отбор и със сигурност имаш поглед над останалите родни национали. Има ли шанс на игрите в Париш олимпийското таекуондо има български представител, а дори представители, и кои състезатели имат най-голям шанс за участие в най-големия спортен форум? 

Значи, в момента шансовете са изключително големи, и тук не говорим за 1-2 места, а говорим за пълна бройка от 4 човека при жените в леките категории и в тежките категории, и при мъжете в леките и в тежките категории. Конкуренцията в момента дори е вътрешна, а не толкова в европейската и световна част, което е изключително приятно, и това означава, че ние ще бъдем изключително подготвени за всички турнири, които предстоят.

Може да очакваме от олимпийското таекуондо 4 квоти за Олимпийските игри в Париж, така ли?

Точно така, да.

Във финала на разговора ни има ли нещо друго, което искаш да споделиш с нашите слушатели? Ако не, пожелай нещо.

Искам да споделя, че всички са добре дошли в нашия национален тренировъчен център да усетят какво е да тренират с шампиони като Владимир Далаклиев, Фарзад Золхадри, братя Джорджеви. Просто наистина ще допринесе изключително много за младите подрастващи и ги чакаме с нетърпение. И в края на месеца ще има по един успешен български спортист като гост на националния до-жанг - националния тренировъчен център на България. Винаги ще има по един спортист, който ще дава пример на подрастващите.

Супер, много добре звучи. Пожелаваме успех на теб и на отбора.

Благодаря много и се надявам скоро да се чуем с още по-добри новини.

Дано, пожелаваме го!

Георги КУСИТАСЕВ






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Двама от Ботев титуляри за Литва при две загуби
Ужас в Трета лига! Разбити глави и петима контузени в Смолян
БФС - Пловдив с подкрепа към Здравко Жилов
Черно море идва в Пловдив със свито сърце! "Моряците" мачкат във Варна, но какво се случва при гостуванията?
Трансферът му се оказа несполучлив, Локо няма да купува правата на белорусин
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: