Райчев: Не достигат 26 млн. лева за стадион "Христо Ботев", ще поискаме държавата да помогне

Автор: Стойчо Генов
Коментари (41)
16:38 / 13.12.2022
15192
Днес в Община Пловдив се проведе поредната оперативка за стадион "Христо Ботев", предаде репортер на Plovdiv24.bg. След нея най-после официално бе съобщено колко точно пари не достигат за довършването на съоръжението. Сумата е стряскаща и тя е минимум 26 млн. лева.

Това означава, че от рестарта на строителството до пълното изграждане на стадиона ще бъдат инвестирани 67 милиона лева. Дотук от държавата са отпуснати 25 млн., а общината вече даде 4 млн. (за седалки, тревен терен, препроектиране и нов трафопост). Предстои теглене на заем от общината в размер на 12 млн. лв. За останалите средства не е ясно откъде ще бъдат осигурени. 

Ето какво заяви след разговорите зам.-кметът по строителството Пламен Райчев:

Получих окончателната сметка от изпълнителя, в качеството си на възложител. Хората ми от екипа ще я прегледат за няколко дни. Стойността на обекта е 54 млн. Сега стойността се увеличава с индексациите според методиката за анексирането на договорите за обществените поръчки – с около 20 процента. Това вече бе прието с решение на Министерски съвет. Търсим средства за завършването на целия обект.

Ние като възложители ще пуснем едно искане за дофинансиране на обекта с около 26 млн. лева. Желанието на феновете е стадионът да бъде изцяло завършен. Нашето също. Надявам се, че държавата ще откликне.

Имаше и представители на ПФК Ботев. Те ще питат БФС дали е възможно да се осигурят някакви средства от УЕФА, ако тук се играе финал от голям турнир.

Не мога да се ангажирам с осигуряването на средствата. С парите до момента ще бъде направена изцяло вертикалната планировка, довършване на козирките на Трибуна А и Трибуна В и покриването им. С тази етапност стадионът може да получи лиценз за мачове в Първа лига.

Гледайте в прикаченото видео цялото изказване на Пламен Райчев!

Този браузър не поддържа видео елемента.



Виж коментарите (41)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).