ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Белия: Загубеният финал срещу Локо е най-тежкият момент в спортния ми живот
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:52 / 13.05.2021Коментари (14)6469
© Plovdiv24.bg
Треньорът на Арда (Кърджали) Николай Киров гостува в предаването "Код Спорт“ по ТВ+. Бившият вратар се превърна в един от най-търсените специалисти в българския футбол. Роден е в Пловдив през 1975 година и почти цялата му кариера е минала в пловдивските Марица и Ботев.

Той е хит сред треньорите, въпреки че до преди година на тази позиция бе работил единствено в родния си Пловдив. И там проби до голямата сцена след като предвождаше Ботев в победния поход към Купата и Суперкупата на България. Наричат го Белия, а прякорът му е даден от най-известния ни международен съдия Атанас Узунов. Причината са светлата му коса и бялата му кожа.

Миналата година спортните журналисти го избраха за най-добър треньор на 2020 година, но не заради работата в Пловдив, а за успехи в неговото ново предизвикателство в Арда. Съвсем скоро му предстои нов опит да спечели Купата на България при трето участие като треньор в спора за трофея.

Представяме ви част от интервюто с Киров, което вълнува най-вече пловдивските футболни запалянковци.

– Кажете ни нещо повече за вашата кариера, минала почти изцяло в родния Пловдив. Кой е най-големият мач за вас или най-паметното ви спасяване?

– Като състезател няма смисъл да говоря за моята кариера, която премина отдавна. Хубавото е, че съумях да стигна до Висшата лига. Имам мачове за младежкия национален отбор. Само хубави спомени от футболната ми кариера като състезател. Тя прекъсна доста рано – на 27 години. Така че вече повече стават годинките, в които съм треньор.

– Лесно ли се преминава от Марица в Ботев? Имахте ли някакви проблеми?

– Не, абсолютно никакви. Преминаването на състезатели от Марица в Ботев (Пловдив) в годините се е случвало постоянно. Най-голямата легенда на Ботев Динко Дерменджиев, бог да го прости, е именно юноша на Марица (Пловдив). Има още доста, да не ги изреждам като имена. Доста от сериозните състезатели в Ботев са преминали от отбора на Марица. Неговата цел беше да захранва двата пловдивски клуба, които тогава бяха в елитния шампионат.

– Спомням си, че в предишното ви гостуване в "Код Спорт“ доверихте, че 11 месеца сте работили без заплата в Спартак (Пловдив). Това дали кали добре вашата кариера за родната футболна действителност?

– За жалост го има това нещо в българския футбол, не е приятно. Но пък моментите в Спартак (Пловдив) бяха доста приятни от спортно-техническа гледна точка. Успяхме да се класираме за бараж за влизане във Висшата лига, който така и не изиграхме и де факто отборът на Светкавица (Търговище) тогава влезе на нашето място в елитната група. Спортно-технически се получаваха нещата, имахме много добър колектив в съблекалнята, който съумяваше да се справя с тези финансови проблеми.

– Липсва ли ви дербито Ботев – Локомотив? Как изглежда то отвътре – може ли да кажете сега, когато не сте ангажиран пряко с "жълто-черните“?

– Доста сериозен двубой, в който напрежението върху треньорите е най-голямо. Подготовката за един такъв мач е доста различна. Много е трудно преди тези срещи, но започне ли един път мачът, влизаш в него и забравяш за всичко.

– Тежко ли преживяхте загубата с 0:6 от Локо?

– Не ми беше приятно по никакъв начин. Не крия никога, че имам симпатии към отбора на Ботев. Не ми беше приятно, но най-вероятно най-тежко тогава е било на треньорите и на състезателите на клуба.

– Като треньор поехте Ботев през 2016 г. и веднага взехте купата, после и Суперкупата на България. Това ли беше максимумът като потенциал на тима?

– Към този етап, да. Мисля, че тогава направихме грешка – не надградихме отбора. А още по-лошо – в края на трансферния период през лятото, когато завърши мисля нашето добро представяне в евротурнирите, се разделихме с двамата ни най-добри състезатели тогава – Виктор Генев и Омар Косоко. Именно това ненадграждане повлия отборът да не продължи да се развива. По принцип през целия ми период, докато бях треньор на Ботев, това беше практиката. Беше ни ясно, че трябва да влизат свежи средства в касата на клуба. В абсолютно всеки трансферен период се разделяхме с най-добрите ни състезатели. Няма как да намерим техни заместници, а камо ли да се надгражда отборът и да се търсят по-добри резултати. Но това беше решение тогава на ръководителите. Не толкова решение, ами и ситуацията в клуба беше такава – доста трудна от финансова гледна точка. Налагаше се да помагаме и в това естество.

– Казахте, че няма фаворити и аутсайдери във финал. Може би е така, но се считаше, че Ботев е фаворит срещу Локомотив в загубения финал за купата – това ли сложи началото на раздялата ви с Ботев?

– Безспорно загубеният финал е основната причина за раздялата ми с Ботев, независимо, че малко по-рано започнах да усещам, че се случват някои неща, но и това е без значение. Ако бяхме спечелили финала, най-вероятно нямаше да се разделим. Определено най-трудният и най-тежкият ми двубой в кариерата. Най-тежкият момент в живота ми от спортно-техническа гледна точка. Доста трудно преживях тази загуба, но се надявам, че съм си направил нужните поуки и съм взел нужните уроци.

– Позарасна ли раната?

– След като поех отбора на Арда, самите двубои те карат да мислиш единствено за тях и за представянето на Арда. В момента мислите ми са насочени изцяло там.

– Накрая кажете нещо в личен план – остава ли ви време за почивка, как релаксирате? Връщате ли се всеки свободен ден в Пловдив?

– Хубавото е, че в личен план всичко е наред. Моето семейство стои твърдо зад мен, независимо че се налага да съм далеч от тях. Разбира се, използвам всяко едно свободно време да съм с тях. Дали те ще пътуват до Кърджали, дали аз до Пловдив, няма никакво значение. Важното е, че винаги са били зад мен и ми помагат в трудните моменти.
Още по темата: общо новини по темата: 707
17.02.2022
13.07.2021
30.05.2021
28.05.2021
28.05.2021
27.05.2021
предишна страница [ 1/118 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Невероятен човек и много добър мениджър ! Ботев не трябваше да се разделят с него. Сигурен съм, че ще се върне при тях след време и Ботев ще излезе от това положение. Успех срещу червените и дано да вземе купата!
-2
 
 
Бел ако наистина много те боли има ляк.Стоян канара продава крем от куромела, казват че помагало.
+2
 
 
Не се кахъри за онзи мач а бий чорбата и всичко ще си дойде на мястото.Успех Белия.
+3
 
 
Респект,наистина добър треньор Папагалите може само да съжаляват че го изпъдиха като куче...Пожелаваме му да бие Литекс на Финала за купата!
на 13.05.2021 г.
+4
 
 
Ники Киров е много добър треньор,но нашия Александър Тунчев ще го мине.Игра на топ ниво,даже и в Англия.Иначе за Киров,умен,възпитан,уважава ЛОКОМОТИВ.
-2
 
 
Ако беше имал и доблестта и достойнството да се извиниш на хилядите ботевисти за този изгубен финал, а и да поемеш някаква отговорност и някаква част от вината, наистина щеше да си голям треньор и човек.
на 13.05.2021 г.
-3
 
 
Борисов вече го няма и никога няма да го има ,кажи си истината кой нареди Ботев да загуби финала,иначе вратата за ТЕБ винаги ще е затворена за БОТЕВ.
+4
 
 
1:0 с пета и вечно унижение за папагалите, 6:0 и сбогом завинаги, 3 купи и 1 брой медали — благодарим ви, черно-бели герои! Останахте в историята завинаги! <3
+4
 
 
Не само на теб Ники, а и на всички канари, а най- тежко го изживяват байонзи и мангал от шекера.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Марица обяви контрола с Ботев на "Колежа"
Бароан игра срещу швейцарски колос! Нелеп автогол лиши отбора му от победа
Митко Тонев сложи екипа на националния отбор
Извънредно: Илиян Филипов с категорична позиция! Отказа се от управлението на Ботев!
ПФК Ботев: Никога няма да забравим един от тенорите под рамките на "жълто-черната" врата!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: