ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ликвидирането на българската църква в Македония: Сръбският геноцид над българите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:36 / 23.02.2021Коментари (1)5353
©
Още преди да бъде учредена Екзархията (бел. ред - 27 февруари 1870 година), македонските българи бяха отворили свои църкви, манастири и училища. Това трябва да се подчертае. Българите в Скопие още в 1829 г. поискали от Гръцката патриаршия в Цариград да им се изпрати владика - българин. Историческата църква "Св. Неделя" в Битоля е осветена на 13.Х.1863 г. Костницата в църквата "Св. Спас" в Скопие е завършена на 1 март 1864 г. До основаването на Екзархията, македонските българи били изградили църкви и открили около 180 училища. Противно на сръбската и гръцката пропаганда, не Екзархията създава българската народност, а обратното, народа създава Екзархията.

Първите атаки се насочват към българските митрополити, назначени със султански фермани. Към 1912 г. в Македония имало седем български митрополии: Охрид, Дебър, Битоля, Скопие, Велес, Струмица и Неврокоп, а в Солун, Воден, Костур, Лерин, Кукуш, Сер, Драма, Мелник - има епископии. Чрез побоища, арести и заплахи, за няколко дни българските владици са изгонени от сърбите. Изгонването им е краят на Екзархията и на Българската православна църква във "Вардарската Бановина". Сръбският патриарх Варнава дал нареждане всички свещеници да заявят, че са "прави сърби", в противен случай да бъдат уволнени и изгонени в България, което е извършено за няколко месеца.

Под предлог, че искат да поправят старите храмове, сърбите започнали да ги измазват. Под новата мазилка изчезват българските надписи на ктитори и светии. Докато в скопската църква "Св. Димитри" заличавали надписите на българските гробове, в Охрид разрушавали всички гробища с надписи около църквата "Си. Климент" и премахнали плочата с надпис "Тук почива Григор Пърличев - български учител и народеи поет".

В църквите са поставени именници със сръбски имена, по които да се кръщават децата. Забранено е честването на "имен ден". Вместо него се нарежда всеки дом да си избере името на един сръбски светец, който трябва да се слави според сръбския календар. "Где jе Слава - ту jе Србин."

Във Велес е разлепено съобщение до коя дата всеки дом да посочи кога ще празнува "Слава". Полицейски агенти със списък в ръка ходят от къща на къща на по-видните граждани българи и им съобщават, че банът иска да знае коя "слава" имат или кой светец са избрали да славят, за да ги почете този ден. Зловещо известният Жика Лазич сам е ходил да прави инспекция по къщите, като е съобщавал чрез полицаите си, че ще отиде лично той да им честити тяхната "слава". В този ден е трябвало задължително да гори непрекъснато свещ и да има варено жито, посипано с мляна захар. В Македония е имало основани и издържани от Екзархията 843 училища с 1306 учители и 31 719 ученици.

"Първата работа на сърбите е, щом пристигнат на някое място да затворят училището и да го обърнат в казарма. После свикват учителите и им заявяват, че те няма какво да правят тук, ако не се обявят за сърби. Непокорните се прогонват в България или се изпращат в затворите."

Учителите и сьответните населени места са били свиквани и поканвани да подпишат декларация, че се отказват от Екзархията, която досега им плащала заплатите, тъй като тя ги е назначавала на работа. За в бъдеще те стават сръбски държавни служители и заедно с декларациите трябва да дадат молба за назначаване.

Така в Битоля са събрани всички учители и са им предложени по-високи заплати, като им е обещано да бъдат признати прослужените години при пенсионирането им. Учителите заявили, че те не могат да работят в разрез със съвестта си и да се отричат от българската си същност. Готови са да подпишат оставките си и искат като обикновени сръбски граждани да си намерят подходяща работа.

Отговорът е: "Вие сте получавали заплати от Екзархията, все едно България ви е плащала. Българите са наши врагове и затова ще ви считаме като агенти на вражеската страна."

На 13 юли биват депортирани 30 учители през Прилеп и Велес в Скопие, където ги очаквали 17 души учители от Прилеп и 6 души от Ресен. Всички са закарани в Сърбия, в гр. Смедерево, където на 28 август са натоварени на един австрийски кораб и стоварени в българския град Лом. По същия начин се е постъпвало с всички останали български учители. На работа в новоучредените сръбски училища останали много малък брой екзархийски учители. Всички по-будни и образовани учители емигрирали в България и Америка.

Вместо тях в Македония се назначавали фанатизирани сърби - в повечето случаи хора с ниска култура и интелигентност и с крайно ограничени педагогически познания. Новото поколение ''учители'' от Македония минавали през сръбските училища и школи в Сърбия. Белград ги счита като "национални ратници", а населението ги посреща враждебно. Те не вземали никакво участие в обществения живот - дружества, читалища, кооперации. Те нямали контакти с местното населеиие и дружали само с другите сръбски чиновници.

При ревизиите на учителската работа сръбските училищни инспектори преценявали работата на колегите си по това, как отговарят децата на въпроса. "Па шта си ти?" Колкото по-бързи и повече са отговорите "Я сам прав србин", толкова по-добра била оценката за работата на учителя...

Основната работа на сръбските учители е да помагат на властите за унищожаване на българските книги. Притежаването, четенето и разпространяването на български книги се преследвало съдебно. На 25.ХI.1927 г. в Кавадарци са били осъдени 4 българчета. Трайко Попов, ученик от 7 клас от с. Гявато, Гевгелийско, Тодор Ставров от Кавадарци, Георги Василев, абитуриент от Струмица, и Антон Георгиев също от Струмица, обвинени по чл. 1 от ЗЗД, защото са притежавали, чели и разпространявали български книги. На 4 години затвор са били осъдени щипяните К. Шекеранов и калфата му Димко Нацев, понеже в дюкяна им са били намерени един брой в. "Македонско дело" и един позив.

В една статия в сръбския в. "Политика" (19.ХII.1925 г.) проф. Станкевич пише: "Мнозинството от учителите, назначени в нашите училища, са развратнищи и пияници. Повечето учители са изпратени там за наказание поради проявена развратност."

Така зам. директорът във Велес Стеван Симич се е опитал да изнасили една ученичка, дошла по работа в канцеларията. По този повод се вдигнал голям шум и бил изпратен един инспектор да потуши случая. След известно време излязъл царски указ, по силата на който Симич от зам. директор бил издигнат в директор първа класа.

В Македония във всички училища се преподавало само на сръбски език. При започване на училищните занятия учениците ставали прави и произнасяли трикратно в глас: "Я сам прави србин; отац мой и матер моя су прави срби." Като се влезе в някое учреждение, например пощата, се виждал надпис: "Говори се само служебим jезиком!"

Фирмите на кръчми, бакалници, гостилници са заменени със сръбски надписи и названия. Преследвали се тези, които притежават грамофонни плочи с български песни. В Кичево през февруари 1928 г. са арестувани Мирчо Зарев и Зоре Цветанов Аршинов загдето в единия имало плочи с български песни, а в другия грамофон; На всички кафеджии, у които са били намерени грамофонни плочи с български песни, заведенията са затворени и срещу тях са заведени дела.

За пеене на местни народни песни при събиране на гости глобата е 150 динара.

За носене на каскети, тъй като били български шапки - глоба 150 динара. Вместо каскети е позволено да се носят само шумадийски шайкач или шубари (сръбски кожени калпаци). Всички презимена били със заповед променени с окончания "ич" вместо "ов" или "ски".

Писма, адресирани и с окончание на фамилното име "ов", не се доставят. Не се допускат фирми с надпис "Македония".

Текстът, който прочетохте е откъс от книгата "Македония под сръбско иго, 1913-1941". Автор е Стоян Бояджиев, видеб деец на ВМРО-СМД. През 1940 година издава книгата "Съществува ли македонска нация?“, която е едно от първите издания, изправящи се срещу идеите на македонизма, а от 1941 година редактира в Скопие вестник "Целокупна България“. По-късно издава също книгите "Македония под сръбско иго, 1913 – 1941“, "90 години погърчване на българите в Егейска Македония“, "Истинският лик на Яне Сандански“, както и множество статии и публикации в пресата, главно във вестник "Македония“. В тях аргументирано доказва българския характер на славянското население в Македония.

След Деветосептемврийския преврат от 1944 г. Стоян Бояджиев е репресиран, а книгата му "Съществува ли македонска нация?“ е забранена и унищожена като "великобългарска“. В 1945 година е адвокат на 16 български офицери и общественици, включително генерал Иван Маринов, професорите Иван Дуйчев, Димитър Яранов и Веселин Бешевлиев, които са съдени от гръцкото правителство като "военнопресъпници“. В рамките на сформирания Общограждански комитет за подкрепа на обвинените развива активна дейност, но не е допуснат да влезе в Гърция и да участва в процеса.


Още по темата: общо новини по темата: 975
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Като са отделна нация и църква къде им е патриарха ? Те ония във Вселенската патриаршия знаят какви са.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: