ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Автомобили с българска регистрация подложени на терор в РС Македония
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:25 / 29.01.2021Коментари (2)10885
© Фейсбук
Автомобили с българска регистрация са щателно проверявани от тежко въоръжени полицаи в Северна Македония. Ние ще проверим достоверността на тази информация и ще питаме защо срещу български граждани се предприемат такива административни действия, които очевидно не целят сигурността на движението.

Това каза пред бТВ доц. Милен Михов от ВМРО.

Сръбският език, който бе казано, че ще се учи там, означава, че там Сърбия има там все още значимо присъствие, посочи той в коментар на вчерашната реакция на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който осъди заявените намерения на властите да въведат обучеение на сръбски в училищата.

За подобен случай сигнализира и Спас Ташев в социалните мрежи. Той е от Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките. Ето неговите разсъждения по темата

Информираха, че части на северномакедонската полиция в пълно бойно снаражение, в т.ч. и специални части, са се разположили в Струмица и масово изземват автомобили с българска регистрация. На гражданите са забранили да правят снимки.

Разбира се, не съм свидетел, но на базата на фактите, които знам, е ясно че подобна акция не може да се оправдае с приетия наскоро пореден Закон за регистрация на возила със странски регистарски таблици на територията на РС Македония, защото собствениците на автомобили с българска регистрация ги управляват в качеството си на български, а не на северномакедонски граждани. Фактът, че са с двойно гражданство: северномакедонско и българско, в случая не е от значение. Поради малките разстояния, подобни лица са в постоянно движение, някои преминават границата по няколко пъти в седмицата и пребивават както в България, така и в РС Македония.

Битува и версията, че се конфискуват/спират автомобили с българска регистрация, защото не са преминали задължителния технически преглед. Възможно е и да има такива случаи. Поради извънредните обстоятелства и рестриктивни мерки покрай Ковид-19, дълго време границата бе затворена или преминаването и бе силно затруднено. То и в момента е такова. Поради тази причина е възможно някои да не са успели да извършат такива прегледи.

В такива случаи обаче срокът на зелените карти можеше да се удължи с няколко месеца, както се постъпи с документите за самоличност. Ако това не е направено, косвена вина има и българската страна, която много добре знае, че на територията на РС Македония има над 80 хил. български граждани, които имат временни затруднения да преминават границата и трябваше да предприеме превантивни мерки.

За такова "престъпление" обаче не се праща тежко въоръжена полиция! Свързах се с няколко водачи на МПС с българска регистрация, те ми изпратиха снимки, че годишният им технически преглед не е изтекъл, имат и необходимата зелена карта. Всъщност много ми е чудно как северномакедонските полицаи, които говорят на посебен и афирмиран македонски язик, четат без преводач документи на български език?! Защото документът за годишен технически преглед е на книжовен български, а зелената карта е за международна употреба.

Сещам се за няколко извода:

1. Обвиненията към гражданите на РС Македония, че взимат български паспорти, за да работят в ЕС, не са съвсем верни. Ако масово бяха напуснали РС Македония, нямаше да има кой да кара коли с българска регистрация.

2. Насаждането на разбирането за наличие на някаква омраза към българите сред гражданите на РС Македония също не се оправдава. Ако наистина имаше такава масова омраза, притежателите на автомобили с българска регистрация нямаше да смеят да ги карат. Всъщност единственото негативно отношение към тях е от страна на полицията. Но тя е държавна институция и действията и са в унисон с държавната политика.

3. Няма данни да е прилагана подобна мярка към албанци, които са двойни граждани на РС Македония и Косово и да са им конфискувани автомобилите с косовска регистрация. Няма информация подобен проблем да имат и сърбите с двойно гражданство, управляващи МПС със сръбска регистрация.

Преди 10-тина години пак имаше аналогичен проблем с автомобилите с българска регистрация. Тогава владата в Скопие беше поставила срок до 30 септември 2010 г. да се пререгистрират. Които не направиха това, им бе забранено да преминават през македонските гранично-пропусквателни пунктове и да се движат по пътищата в страната. Излишно е да споменавам, че сърбите и албанците тогава също нямаха главоболия.

Този филм отново се повтаря, но сега е по-брутален!

Някъде около час след като написах текста до тук, в 13,59 ч. българско време в скопския сайт КУРИР се появи следната информация: "Министерството за внатрешни работи во текот на вчерашниот ден (27.01) продолжи со засилените акциски контроли во областа на сообракяйот.

На територията на Општина Струмица изречени се вкупно 115 мерки, од кои 19 за возенье без возачка дозвола, 9 за нерегистрирани возила, 34 за возенье со бързина по-голема од дозволената и останати 53 санкции".

Ясно е, че след като случващото се получи широка гласност, властите в РС Македония ще се опитат да отрекат. Давам си сметка за техните дипломатически и други умения, но и съм се опитвал да се уча от тях. Хубавото е, че след тази публикация акцията срещу автомобилите с българска регистрация поне временно ще спре или ще стане по-мека и в това се състои нашият успех. И ние си имаме народна дипломация, с която се опитваме да излезем от налаганата ни схема на поведение.

А що се отнася до някои реакции у нас или липсата на такива, ако не беше публикацията в македонските медии, у нас също определени среди щяха да продължат да твърдят, че няма подобни действия. Истината за задържаните вчера български автомобили вероятно е скрита в признанието за тези неопределени 53 санкции в Струмица. Какво е било днес тепърва ще разберем...


Още по темата: общо новини по темата: 975
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Тъпанар!Осра се твоята бкп и гошо тарабата,червен изрод!
-2
 
 
Така е само там не се бяхме осирали, затова ще си сърбаме попарката!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: