ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Разиграват с кукли смъртта на сестрите Белнейски
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:50 / 02.06.2008Коментари (0)3413
©
Повече от 2 години след смъртта на Христина и Росица Белнейски загадките по случая са повече от фактите. Все по-ясно става, че криминалисти и съдебни медици са вършили работата си през пръсти или умишлено са покривали улики. Проверка на екипа съдебни медици с шеф доц. Мария Грозева, направил първата аутопсия на сестрите Белнейски, може да тръгне всеки момент. Това твърдят прокурори, след като втората експертиза установи тежки нарушения на съдебномедицинския стандарт. На аутопсията след ексхумирането на телата, направена от проф. Стойчо Раданов и още четирима експерти, е присъствал и фотограф. Той е документирал всички открити грешки на първия екип, каза д-р Станислав Христов, директор на катедрата по съдебна медицина. Снимките са доказателство, ако се стигне до дело срещу медиците от екипа на доц. Грозева. "Ако това не се беше случило, България нямаше да се върти на шиш две години, а престъпниците щяха да са в затвора", ядосваше се Христов. Освен грешки при първоначалната аутопсия, загадка и досега остава защо три от най-важните институции, които е трябвало да бъдат потърсени за съдействие, не са имали свои експерти при първата аутопсия. Това са съдебномедицинската катедра в Пловдив с ръководител доц. Дойчинов, Съдебна медицина - София и Националният институт по криминалистика и криминология начело с проф. Бобев. НКК разполага с модерна ДНК лаборатория, която не отстъпва на тези в Англия и САЩ.

Резултатите от втората експертиза се чакат до края на седмицата. Експерти твърдят, че те ще потвърдят официално думите на проф. Раданов, че катастрофа е причинила смъртта на момичетата. Но мнението на пазарджишката прокуратура остава сдържано. Самият окръжен прокурор и наблюдаващ делото Иван Даскалов вече обяви, че допълнителната експертиза ще бъде само част от доказателствата. В Пазарджик обаче все повече се носи слухът, че част от експертите, провели първата експертиза, са употребили алкохол заради ужасната гледка.

Доц. Мария Грозева и проф. Стойчо Раданов са на път да превърнат случая във фарс, което може да се окаже пълен цинизъм, коментираха известни юристи от Пазарджик. Според тях враждата между двамата била стара, тъй като някога Раданов не одобрил труда на Грозева за професура. "Съдебните медици могат да се обвиняват в каквото искат. Те не са хората, които ще решат делото", каза вчера окръжният прокурор Иван Даскалов.

Случаят "Белнейски" се оказа миниран от грешки и пропуски. Полицаи твърдят, че друга изключително груба грешка на разследването е, че сигналите от свидетели са били събирани от районен инспектор, вместо от криминалисти. Веднага след убийството много хора се отзоваха на призива да помогнат с информация, която обаче не е използвана качествено. След изчистването на основните версии не е била направена възстановка на случая, твърдят още полицаи. Такава обаче е направена през нощта преди няколко дни, разкриха за "Стандарт" запознати с разследването. Полицаите са използвали две кукли, които са били блъснати умишлено с кола и са били отчетени ъглите и начините, по които те са паднали. По-късно експериментът е бил повторен и в местността Грамадите, където бяха намерени телата на Росица и Христина.

По време на дългото следствие родителите на сестрите са потърсили помощ от независим юрист, който да им дава съвети в хода на разследването. Човекът е бивш полицай, впоследствие адвокат. Той обаче починал внезапно от инфаркт преди Коледа миналата година.

Източник: в. "Стандарт"


Още по темата: общо новини по темата: 222
01.02.2024 »
16.06.2021 »
13.10.2019 »
06.08.2018 »
07.02.2018 »
25.08.2016 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: