ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Борбата на една майка след 18 години от убийството на нейните две момичета
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:45 / 01.02.2024Коментари (0)5577
"Забравена съм от Господ и държавата. Боря се сама с живота. Мъжът ми почина от стрес, грижа се за Мария, а духът ми единствено ме крепи."

Това споделя Фани Белнейска. На 30 януари се навършиха 18 години от зверското двойно убийство на дъщерите й Росица и Христина в Пазарджик. Освен че загуби децата си, Фани изпрати и своя съпруг, който не издържа на мъката и издъхна от масивен инфаркт между коловозите на гара Пазарджик, където работеше като стрелочник.

"Кажете ми какво се промени за тези 18 години? Колко хора се обадиха да ме попитат как съм и от какво имам нужда? Може ли убиецът на децата ми да съди България за лоши условия в затвора и да получава 3000 евро, а на мен да не ми е платен нито лев кръвнина? Има ли изобщо смисъл да се говори повече, да се търси отговорност, да се задават въпроси?", казва Фани Белнейска.

От сумата, която Лазар Колев, осъден за убийството на двете сестри на доживотен затвор без право на замяна, получава за осъдителното решение на Европейския съд за правата на човека, Белнейска получава едва 250 лева.

Докато лежи зад решетките, Лазар Колев печели дело в Европейския съд за правата на човека. Магистратите отсъждат 3000 евро обезщетение за претърпени неимуществени вреди на Колев в пандиза.

Претенциите на Колев се отнасят до това, че му е наложен специален режим, изолиран е от останалите затворници и има възможност да контактува единствено с изтърпяващи наказание доживотен затвор. Твърди още, че не е имало течаща вода в килията му, която била по-малко от 6 кв.м. Оплаква се от хигиенни условия поради наличието на хлебарки, бълхи и други паразити, от недостатъчната естествена светлина в помещението и от постоянното изкуствено осветление. Нямал маса и се хранел върху вестник на леглото.

Освен това през зимата било студено, а през лятото - много горещо. Колев не общувал с другите затворници освен по един час на ден, когато излизал да тренира.

"Какво е това? Как да го приема? Къде е държавата тези 18 години? С 87% ТЕЛК съм, смятайте колко съм здрава. Но духът и волята са по-силни от всичко, ще продължавам напред, колкото мога. Грижа се сама за Мария, която вече е на 20 години и очаквам хубави новини от нея в бъдеще. Мечтая да стана баба", казва още Фани Белнейска.

Въпреки поредния жесток удар на съдбата Фани продължава неотлъчно да се грижи за своята осиновена дъщеря. Момичето завърши гимназията по химични технологии в Пазарджик с отличие. В школото Мария учи за помощник-фармацевт и лаборант в химическата и козметичната промишленост.

"Дъщеря ми има добро сърце и сега желанието й е да продължи с обучението си като рехабилитатор. Предстои да кандидатства в университет и се надяваме на успех", добавя Фани, която години наред се грижи за един от възрастните хора в общинския старчески дом в Пазарджик.

Там Белнейска работи вече 18-а година, колкото време мина и от трагедията с Росица и Христина. Всеки ден тя е в помощ на възрастните хора, чиито старини минават не вкъщи, а в дом, споделяйки съдбата на още много други баби и дядовци.

С работата в старчески дом и пенсия по болест Фани Белнейска успява да се справя с живота. Купува с кредит ведомствен апартамент, който им беше предоставен от БДЖ, и двете с Мария живеят в него.

"Парите стигат да се покрие кредитът, да си купя лекарства за 100 лв. всеки месец - диабетичка съм и с болно сърце, за основните неща за едно домакинство и да отделя понякога да заведа Мария на някое хубаво място в България. Това е - животът трябва да продължи", въздъхва Фани, която не обича да се оплаква въпреки всичко, през което е преминала в живота си.

За да оцелее и да намира мотивация да се бори вече 18 години, ключова роля играе несломимият й дух. Той й дава криле и сили да се бори след всички удари на съдбата.

"Няма невъзможни неща! Всичко трябва и ще бъде наред занапред. Трябва да се борим. Просто нямам друг избор", споделя Фани Белнейска пред "България Днес" с твърдост и упоритост, без които много хора в нейното положение отдавна биха рухнали.


Още по темата: общо новини по темата: 222
16.06.2021 »
13.10.2019 »
06.08.2018 »
07.02.2018 »
25.08.2016 »
21.06.2016 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: