ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Подготвят пореден фестивал за млади патриоти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:16 / 18.01.2008Коментари (0)968
Организационният комитет на Националния фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен "Родолюбие" започна подготовката за четвъртото издание на фестивала, съобщиха от пресцентъра на общината. Фестивалът в Панагюрище е единствен по рода си и предизвиква изключително голям интерес, особено сред ученици и учители. По време на двата фестивални дни в Панагюрище идват над 300 участници от цялата страна. Специални гости са българи от чужбина, като идеята на града-домакин е по време на патриотичните музикални празници, в навечерието на Априлските тържества на Панагюрище, българи от различни краища на света да изживеят тук, в един от най-българските градове, като свой личен празник докосването до живия български дух.

Целта на община Панагюрище и на специално създадения Организационен комитет е децата и младите хора да се обединят около родолюбието като висша ценност, да се запалят у тях българските чувства, да запеят с желание и вдъхновение патриотични песни. Организаторите вярват в успеха на инициативата, защото имат силни съюзници - атмосферата, която ще усетят участниците в Панагюрище, и песента.

Фестивалът "Родолюбие" по традиция се провежда през м. април, в дните, когато на Оборище през 1876 година заседава Първото българско велико народно събрание. Затова и едно от интересните съпътстващи мероприятия на Фестивала, е поклонение пред паметника на историческото място, свято за всеки българин. Организационният фестивален комитет предвижда на тазгодишното издание, което съвпада с християнския православен празник Цветница, едно от съпътстващите мероприятия да бъде Празник на цветята с карнавално шествие - една изключителна атракция, наситена с много незабравими емоции за участниците и гостите.
Трите досегашни издания на "Родолюбие" в Панагюрище показаха, че фестивалът е едно добро и точно попадение в целта. През 2006 година Фестивалът бе включен в националната програма за честването на 130-годишнината от Априлското въстание, а официален поздравителен адрес до участниците изпрати Президентът на Република България Георги Първанов. Специално за Фестивала бе създаден и химн - "Българийо, обичам те", чиито автори са композиторът Хайгошот Агасян и председателят на Организационния комитет Дочка Кацарева.

За първи път от тази година конкурсната програма на фестивалът ще бъде с международно участие. Сред новите идеи е и конкурсът за авторска патриотична песен, за участие в който е отправена покана към студенти във висши музикални институти.

Патрон на "Родолюбие - Панагюрище 2008" ще бъде Вицепрезидентът на Република България ген. Ангел Марин.
Националният фестивал за патриотична песен ще се проведе в Панагюрище на 19 и 20 април под мотото "Всичко българско и родно любя, тача и милея" и ще бъде посветен на 130-годишнината от Освобождението на България и 170-годишнината от рождението на проф. Марин Дринов.



Източник: Р. "Фокус" - Пазарджик







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: