ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Материали за 108 хил. лв. дават на осем семейства от село Гелеменово
Автор: Екип Plovdiv24.bg 05:15 / 01.12.2007Коментари (0)1115
Помощ в размер на 108 129 лв. ще бъде предоставена на осем семейства от пазарджишкото село Гелеменово за възстановяване на техните домове, пострадали при наводнението от 5-7 август 2007 г. Средствата ще се осигурят във вид на строителни материали. Финансирането е от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерския съвет. За това информира на пресконференция новоизбраният кмет на община Пазарджик Тодор Попов.

С негова заповед е създадена комисия, която да изготви количествено-стойностни сметки за отстраняване на щетите от августовското наводнение в Гелеменово. Комисията трябва да оцени щетите и да прецени какви видове строително-ремонтни работи и строителни материали са необходими за пострадалите тогава около 50 жилищни сгради. Финансирането ще бъде осигурено от общинския бюджет, а помощта отново ще бъде предоставена във вид на строителни материали. За целта в общинския съвет на Пазарджик ще бъде внесено предложение за актуализация на бюджета за 2007 г.

Общинската комисия трябва да оцени и щетите, нанесени на къщи в Гелеменово при проливните дъждове през ноември. Според първоначални сведения при последните наводнения са пострадали около 30 жилищни сгради. След изготвяне на количествено-стойностен анализ ще бъде отправено искане към Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи за осигуряване на необходимите средства.

Със заповед на Тодор Попов е сформирана и втора експертна комисия, чиято задача е да осигури пълна информация и систематичен анализ на ситуацията във всяко населено място в общината след последните проливни дъждове през ноември. Комисията трябва да набележи превантивни мерки за преодоляване на бъдещи наводнения. Анализът и мерките целят изясняване и отстраняване на причините за хроничните наводнения на едни и същи участъци. Тодор Попов посочи като пример каналa в Сарая, който трябва да бъде прочистен, за да се избегнат бъдещи наводнения на населеното място. Други две села от пазарджишка община, които пострадаха през ноември, са Цар Асен и Росен. При тях комисията ще изяснява защо при всеки обилен дъжд се наводняват помпените им станции и населението остава без питейна вода. Кметът на Пазарджик се разпореди за осигуряване на населението с минерална вода и водоноски.

През 2006 г. областният управител на Пазарджик Ангел Чолаков разпореди превантивни мерки за почистване на речните корита с цел предотвратяване на бъдещи наводнения на населени места. Тогава бяха предприети конкретни мерки за почистване коритата на реките от дървесен материал и от незаконни строежи. Работата по освобождаване на дигите от незаконните заграждения на селскостопански производители бе поверена на Басейнова дирекция. Изпълнителна агенция "Хидромелиорации" финансира заснемането и отразяването на дигите и техните сервитути в картите на възстановената собственост.

На 21 ноември областният управител Ангел Чолаков проведе съвещание с кметове на общини за предприемане на превантивни мерки за намаляване последствията за населението и инфраструктурата при усложнена зимна обстановка през 2007-2008 г. Кметовете представиха планове за зимно поддържане, копие на сключени договори с фирмите за пътната инфраструктура и представиха доклади за състоянието на пътната мрежа във всяка община.




Източник: в."Строителство градът"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
БК Академик Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: