 © |  | Според наблюдения на търговци, хората са започнали да купуват повече хляб след резкия скок на цените на останалите продукти. И по чисто българска традиция, някои от хлебопроизводителите решиха да ударят потребителят в грамажа на насъщният. Репортерска проверка на радио „Фокус" - Смолян установи че грамажът на хляба в магазинната мрежа на Смолян тръгва от 610 грама при обявено нетно тегло 700 грама. „Допустимите отклонения са до +/- 5%", заяви Стефан Кисьов, председател на Съюза на хлебопроизводителите в Смолян, като допълни че според системата за самоконтрол, търговецът е длъжен когато приема стоката от даден производител да знае каква стока приема и когато описва какво се продава да не заблуждава клиента. „В случаите на установено нарушение от този род, трябва да бъдат претеглени 20 хляба в същият магазин, за да се установят отклоненията, било то в плюс или в минус", заключи Кисьов. Хлебопроизводителят носи отговорност до 3 часа след изпичането на хляба, тъй като до това време той вече трябва да се намира в магазинната мрежа. При недопустими отклонения се съставя санкция на търговеца в размер не по-малък от 500 лв.
Източник: Р. "Фокус" - Смолян |