ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Кричим не планира повишение на местните данъци, такси и услуги през 2020 година
Автор: Силвия Станева 21:48 / 05.12.2019Коментари (0)1869
©
За 2020 година община Кричим не планира повишение на местните данъци, такси и услуги. Това съобщи кметът на града Атанас Калчев.

Единственото изключение е таксата за битови отпадъци (ТБО), която е вид местен данък, тъй като е задължителна за всички собственици или ползватели на недвижими имоти.

За 2020 година е наложително вдигането на ТБО средно с 30% спрямо 2019 г.

Предвидените средства от ТБО за 2019 г. осигуряват покриването на материално-техническите и административни разходи по предоставяне на услугите по чл. 62 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), събиране на отпадъците и транспортирането им до сметището в Цалапица, както и разходите за таксата за депониране на отпадъците ведно с отчисленията по реда на Закона за управление на отпадъците (ЗУО) и Наредба № 7 от 19.12.2013г.

Продължава да се увеличава количеството на депонираните от община Кричим отпадъци на регионалното депо в с. Цалапица. Това е резултат, както от вменените задължения със ЗУО общините да отговарят за поддържане чистотата, осигуряване на съдове и извозването им по отношение на цялата територия на съответната община, включително и по републиканските, и по общинските пътища, и по коритата на реките и деретата, независимо от собствеността им, така и по отношение недопускане и/или почистване на нерегламентираните сметища с оглед недопускане на замърсявания и евентуални наказателни санкции спрямо общината.

Със Закона за изменение и допълнение (ЗИД) на ЗМДТ се отлага за 2022 година влизането в сила на забраната за използване на данъчната оценка на недвижимите имоти като база за изчисляване на размера на таксата. Срокът за разработване на методика за изготвяне на план-сметката с необходимите разходи за дейностите и за видовете основи, по които ще се определя размерът на ТБО, се променя на 31 март 2020 г., поради което е целесъобразно за предстоящата 2020 г., редът и начинът за определяне на таксата за битови отпадъци на територията на община Кричим да бъде по досегашния ред.

Общоприетото тълкуване на размера на промилите в нашата община е, че те са значително по-високи от тези в по-големи градове като София, Пловдив и др. Принципното тълкуване на размера на промилите в община Кричим съпоставен с посочените и др. градове, всъщност дава ясна представа с колко по-нисък е размера на таксата в нашата община. Данъчните оценки на имотите в по-големите градове са значително по-високи спрямо идентични по площ имоти или разгърната застроена площ на имота в нашата община, тъй като при определянето на данъчната оценка съгласно Приложение № 2 ЗМДТ съществено значение имат вида на имота, базисната данъчна стойност за 1 кв.м., коефициент за местоположение, за инфраструктура и др. Като други причини за този дисбаланс, може да се определи и движението на имотния пазар, което за Кричим е доста слабо, както и липсата на желание от местното население да декларира съответните подобрения на собствените си имоти, което би довело до завишаване на данъчната оценка.

Спестявайки информацията за основни ремонти, съществени подобрения, в т.ч саниране и др. на недвижимото си имущество, данъкоплатците си спестяват увеличението на данък върху недвижимите имоти, респективно върху размера на таксата за битови отпадъци, но в същото време завишават пазарната стойност на имуществото си. Към настоящия момент по смисъла на българското законодателство подаването на коригираща имуществена данъчна декларация е само на доброволен принцип. Ниската данъчна оценка на имотите в нашата община дава отражение на по-високите промили при облагане за такса битови отпадъци.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: