Кметът на "Родопи": Заставаме твърдо зад протеста срещу кариерите в Родопската яка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
11:44 / 27.02.2020
4750
Твърдо заставаме зад хората и срещу кариерите в населените места на община "Родопи". Тази позиция изрази кметът на "Родопи" Павел Михайлов пред десетките граждани, които днес се събраха пред сградата на общината на улица "Софроний Врачански" 1А. С опасения, че кметът и екипа му са отстъпили от предизборните си обещания да направят всичко възможно, за да се спре добива на инертни материали от планината над селата Белащица и Първенец , протестиращите настояха да чуят за пореден път позицията на община "Родопи".

"Искаме да чуем категорична и ясна позиция от кмета, да намерим общо решение и заедно да водим борбата срещи концесионерите на кариери в нашата община", коментираха недоволните граждани.

"Кариерите са вредни за здравето на хората и замърсяват околната среда. Затова няма как да отстъпя от позицията си и отново заявявам , че ние ще настояваме  да бъде прекратена  дейността на кариерите в Родопската яка и в частност сме против да се удължи концесионния договор за кариерата в Белащица. Новото ръководство на община "Родопи" ще действа в рамките на законовите правомощия за прекратяване на договора", каза кметът Павел Михайлов и припомни, че концесията на кариерите в Белащица изтича през 2022 година.

Тъй като думата "медиатор" нагнети общественото напрежение, Михайлов обясни, че при концесионен договор, когато се прави обществено обсъждане страните са две – инвеститорът и населението. Задължение на общината е да организира обсъждането и да води протокола на събранието. "Затова казваме, че в тази позиция общината е само медиатор", обясни кметът.

След това кметът Павел Михайлов, заместник-кметът Владимир Маринов и председателят на общински съвет "Родопи" Георги Цанков се срещнаха с представителен инициативен комитет на протестиращите.

Двете страни излязоха с обща позиция, като още днес ще бъде изпратено протестно писмо и становище до министър-председателя Бойко Борисов. Ще бъде инициирана и съвместна среща с министрите на околната среда и енергетиката.

"Това са най-реалните и възможни неща на този етап. И община "Родопи" като ръководство и хората сме от една страна", изказаха мнение кметът и гражданите.

На място областният управител Дани Каназирева заяви, че ще бъдат извършени всички проверки на концесията в Белащица и добави, че ще се проведе обществено обсъждане във връзка с разширяването на кариерата. "Още в понеделник ще събера всички контролни органи, които имат отношение и контролират целия този процес – "Басейнова дирекция", РИОСВ, ВиК, за да можем заедно да вземем мерки още сега. Защото процедурата е тежка и ако съблюдаваме всеки един детайл наистина смятам, че ще можем да защитим интереса и на Пловдив и на община "Родопи“. Имате моята пълна и компетентна подкрепа“, заяви пред протестиращите Дани Каназирева.

В Пловдив беше и бившият омбудсман Мая Манолова.

"Този протест трябва да бъде пред сградата на Министерството на енергетиката. Щом има нарушение на концесионния договор, тази концесия трябва да бъде прекратена", заяви Манолова.

Тя обеща, че с екипа си ще разгледат всички документи и заедно с ръководството на община "Родопи" ще предприемат съответните действия. "Трябва да се спре кариерата и съм сигурна, че вие няма да го позволите“, коментира Мая Манолова относно кариерата в Белащица. Пред протестиращите тя препоръча да се проведе местен референдум, защото гражданският натиск е надежден коректив за възстановяване на справедливостта", обясни Манолова.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)

Още по темата (126):
19.02.2024 В Пловдив съдът попари известна фирма
26.12.2023 Съдът в Пловдив отмени заповедта на Басейнова дирекция, засягаща кариерата в Белащица
31.05.2023 Съдът отхвърли жалба на "Европейски пътища" за кариерата над Белащица
26.04.2023 Жителите на Белащица искат оставката на шефа на Басейнова дирекция
12.04.2023 Главният протестър срещу кариерата над Белащица се оказа крупен собственик на имоти в региона
14.02.2023 Отново проверки на кариерите над Белащица! МЕ не установи нарушения
Още новини от Регионални новини:
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).