ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Кариерата над Белащица пак разбуни духовете
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:21 / 05.09.2019Коментари (0)2792
©
Становище по повод възникналите реакции в общественото пространство относно дейността на "Холсим кариерни материали Пловдив“ АД:

Уважаеми дами и господа,

Изпращаме Ви нашето становище във връзка с възникналите реакции в общественото пространство относно дейността на "Холсим Кариерни материали Пловдив“ АД, както следва:

Холсим извършва дейността си във връзка със сключен концесионен договор за добив на подземни богатства – строителни материали от находище "Белащица“, община Родопи, област Пловдив.

Вече втора година група от хора със съдействието на ПК "Екогласност“ разпространяват в публичното пространство несъстоятелни твърдения и откровени клевети спрямо нашето дружество, като се провъзгласяват за изразители на волята на местното население. Без никакви данни и доказателства се злепоставя чуждестранен инвеститор с много добра репутация в сферата на социалната и екологичната отговорност и се спекулира със страховете на местните жители по изключително важни за тях въпроси, каквито са здравето и безопасността.

В така създалата се полемика, за разлика от "протестиращите“, ние разчитаме за своята аргументация на фактите, а те сочат следното:

Добив на кариера "Белащица“ се извършва от над 40 години. В качеството си на концесионер на кариерата ние сме обект на непрекъснат контрол по спазване на нормативните изисквания в областта на екологичното и социалното законодателство. През последните две години, в резултат на създалото се напрежение в обществеността и преднамерените действия на гореспоменатата група от хора, контролът спрямо нас е още по-засилен, като само през 2019 г. на кариерата са извършени 13 бр. контролни проверки от РИОСВ-Пловдив.

Контролният орган РИОСВ-Пловдив извършва и системно измерване на качеството на атмосферния въздух с мобилна автоматична станция в района на кариерите край с. Белащица. Освен това, Холсим периодично възлага и редица допълнителни измервания по опазване на околната среда и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, за да си гарантира, че извършва дейността си в съответствие с приложимите норми и при контрол върху аспектите на околната среда.

До момента няма установени превишения нито от контролните органи, нито от собствения мониторинг по отношение на замърсяване на въздуха, шум в населеното място или сеизмично въздействие, като измервания се извършват при всяко взривяване.

Също така, досега никоя здравна институция не е представила конкретни доказателства за повишена заболеваемост от респираторни заболявания сред населението на с.Белащица, която би могла да е следствие от нашата дейност.

Следва да се има предвид, че взаимоотношенията ни с местната общественост винаги са били позитивни и добронамерени. Години наред дружеството е било съпричастно към ежедневните проблеми на местното население в с.Белащица и Община Родопи. Участвахме във финансирането и изграждането на околовръстното шосе на с. Белащица за извеждане на трафика от центъра на селото и спиране преминаването на камиони през жилищни райони; всяка година през зимните месеци за своя сметка почистваме пътя към селото с тежка техника; редовно подпомагаме финансово мероприятия от местния културен и обществен живот.

Когато научихме от медиите за действията на протестиращите, незабавно изразихме готовност за диалог и конструктивни решения, но получихме изричен отказ за това от тяхна страна. Отбелязваме, че господин Емил Георгиев, като представляващ ПК "Екогласност“, два пъти е допускан заедно с част от протестиращите на територията на кариерата на Холсим, като в нито един от случаите не е изразил някакво конкретно мнение или претенция. Не е предоставял и никакви факти и доказателства във връзка със своите твърдения и тези на другите протестиращи.

За да намалим още повече въздействието от дейността си по отношение на шум и прах, през 2019 г. дори спряхме от експлоатация инсталацията, намираща се в близост до републиканската пътна мрежа и я заменихме с полумобилна инсталация, разположена далеч от пътя. Извършваме почистване и облагородяване на терена, на който се намираше старата инсталация и на нейно място ще разположим кантарите за готова продукция и автоматично устройство за измиване гумите на изходящия транспорт. Очаква се проектът да бъде завършен до края на септември 2019 г.

Не на последно място следва да се посочи, че строителните материали, които се добиват в находище "Белащица“, обезпечават изпълнението на почти всички инфраструктурни проекти в района на гр. Пловдив, както и бетонопроизводството, асфалтопроизводството и варопроизводството на територията на няколко общини.

Следва да се отчете и ефектът от евентуалното спиране на кариерите върху стойността на строителните материали в района /оскъпяване в пъти/ и драстичното повишаване на стойността на всички проекти, включващи ползването на асфалти, бетони, вар, изкопи и др., както и върху местната индустрия и икономиката като цяло.

В заключение бихме искали да Ви уверим, че ще продължим да спазваме и в бъдеще принципите на ясна и открита комуникация с всички заинтересовани страни, включително медии, и с удоволствие бихме предоставили всякаква добросъвестно поискана публична информация за дейността ни, както и гледната си точка по теми, свързани с нашия бизнес.

Оставаме на Ваше разположение за допълнителни разяснения и коментари по засегнатите по-горе теми.

С уважение,

Ръководството на

"Холсим Кариерни материали Пловдив“ АД


Още по темата: общо новини по темата: 126
19.02.2024 »
26.12.2023 »
31.05.2023 »
26.04.2023 »
12.04.2023 »
14.02.2023 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: