ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Българското умира, само на 20 километра от Пловдив
Автор: Георги Василев 10:00 / 02.01.2020Коментари (2)92087
Днес людете в големия град трескаво се опитват да се отърсят от коледните угощения - ходят по молове и масажи, катерят се по етажите на лъскавите сгради, в търсене на лукс и отмора от сивата и забързана празнична действителност.

Само на 20 километра от Пловдив, в родното село на Николай Хайтов – Яврово, цари мир и спокойствие. Улиците са празни, най-много да се чуе лай на куче. Местните разказаха пред репортер на Plovdiv24.bg, че през зимата в селото остават не повече от 40 души.

А Яврово го е имало много преди ние да станем европейски столичани – още по времето на третия кръстоносен поход (1189 г. – 1190 г.). Тогава испанският рицар Алвизо от град Гранада пише писмо до любимата си, в което отбелязва: "На връщане за града на Филипа (Пловдив) минахме през едни села, които наричат Добролонг (Добралък) и Яворово (Яврово), дето вода е сладка и много пресладка“.

Думите на Алвизо звучат актуално и днес. По главния път на Яврово често минават автомобили, дошли до селото специално, за да си налеят вода от чешмата на храма. Преди време в избата на църквата е имало лековито аязмо, а водите му днес са изведени навън, за да могат всички да пият. Църковната чешма е посветена на писателя Николай Хайтов, който е родом от Яврово.

"Нищо не остана в селото от Хайтов. Хем голям българин, хем никакъв завет не остави. Родната му къща може да види човек и още една къща има, където май сега живее негова племенница и това е. Хората се изнасят оттук – отиват в Асеновград и Пловдив. Особено зимата никой не остава“, коментираха две възрастни дами пред наш репортер.

До селото се стига по асфалтов път от Асеновград – просто трябва да тръгнете към Асеновата крепост и да продължите докато не стигнете селото. Може да минете и през Куклен, но пътят е черен и планински, подходящ само за автомобили 4х4.

Щом веднъж стигнете до Яврово, малкото планинско селце ще ви върне в минали времена. Тук старите къщи са направени от камък и кирпич, а покривите са от тикли (каменни плочи). Църквата е измазана в бяло, а на няколко метра от нея се намира читалището, което играе ролята и на кметство.

Старите къщи в Яврово обаче губят битката с времето. Много от покривите вече са паднали, а други къщи са били изцяло или частично унищожени, защото просто няма кой да се грижи за тях.

"Ще минат още години и никой няма да остане тук. Къщите ще се срутят и така ще си отиде едно от най-българските села“, опасяват се местните жители.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ми да умира!Умира защото алчни наследници искат по 30 000 евра за порутени къщи!А има млади хора които биха инвестирали!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: