ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Знаменити музиканти от Виенската филхармония гостуват в Пловдив
Автор: Васил Динев 09:17 / 25.06.2019Коментари (0)1233
©
От десетилетия марката "Виенска филхармония" се е превърнала в образец за най-висока класа, неповторим стил, недостижимо високо ниво и съзвездие от изумителни музиканти в състава си. На 24 и 25 юни 2019 г. Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" ще представи своеобразен цикъл от два концерта на едни от най-изтъкнатите солисти от прочутия оркестър:

Снощи соло флейтистът на Виенска филхармония Карл-Хайнц Шютц, считан за топ-флейтист от новото поколение и именитата пианистка Мария Принц, предпочитан сценичен партньор от редица световноизвестни музиканти, изнесоха рецитал в Малката Базилика.

Довечера от 18.30 ч. в Балабановата къща знаменитият ансамбъл WIEN, в чийто състав са Албена Данаилова - концертмайстор на Виенска филхармония, Раймунд Лиси - водач на втори цигулки на Виенска филхармония, Михаел Щрасер - виола, Йозеф Нидерхамер - контрабас и отново Карл-Хайнц Шютц - флейта ще озарят сцената на Фестивала с концерт от най-висока класа.

Концертите се осъществяват с подкрепата на Община Пловдив, Фондация “Музикартисимо", Австрийско посолство, Министерство на културата, Фондация “Америка за България". 

Карл-Хайнц Шютц e най-изтъкнатият представител на новото поколение топ-флейтисти. Соло флейтист на Виенска филхармония, той получава музикалното си образование в Landeskonservatorium във Vorarlberg при Eva Amsler, в Conservatoire National Supérieur de Musique в Лион при Philippe Bernold, и при прочутия Aurèle Nicolet в Швейцария. Лауреат е на редица национални младежки конкурси. През 1998 става лауреат на Международен конкурс "Карл Нилсен" в Одензе, Дания, а през 1999 прибавя към тази победа първото място на Международния конкурс за флейтисти в Краков.

Той е професор по флейта в Тhe Musik und Kunst Privatuniversität във Виена и гост-професор на няколко други консерватории. Води майсторски класове в Европа, като същевременно записва активно, специално за CAMERATA TOKYO, където е реализирал CD-та с опуси на Моцарт, Прокофиев и Брамс. Съвместно с The Academy of St. Martin in the fields, под диригентството на Сър Невил Маринър, издава за CHANDOS албум, озаглавен "20th centuries concerto grosso". Карл Хайнц Шютц е артистичен директор на HORIZONTE Landeck. 

Прочутият Ансамбъл WIEN е сред представителните камерни състави на Виенска филхармония – по време на ежегодния Новогодишен концерт на знаменития оркестър в Златната зала на Музикферайн WIEN често участва с брилянтни изпълнения.

Първата цигулка на Ансамбъл WIEN е българката Албена Данаилова – концертмайстор на Виенска филхармония. Втората цигулка в ансамбъла е водачът на втори цигулки на Виенските филхармоници – Раймунд Лиси.

Струнен квартет с контрабас, вместо виолончело. Това е комбинация, която позволява на ансамбъла да осъществи идеята си за включване на по-малко известни творби от Шуберт, Ланер и династията Щраус в класически програми. Както и да разшири репертоарната палитра с произведения, създадени специално за именития състав.

WIEN участва редовно в елитни форуми – Залцбургски фестивал, Виенски фестивални седмици и Пролетен фестивал, "Шубертиада", Берлински фестивални седмици, Фестивал в Равена, и изнася концерти в престижни музикални центрове в Европа, Япония, Канада и САЩ. Съвместни изяви с музиканти от калибъра на T. Барто, Х. Карерас, Пл. Доминго, Б. Фритоли, А. Kиршлагер, Г. Mайзенберг и С. Владар, дооформят звездната дейност на ансамбъла, ползващ се с репутацията на един от най-стойностните камерни състави в света.

Артистичната дейност на Мария Принц обхваща солови рецитали, концерти с оркестър и камерна музика. Сред най-важните събития в нейната кариера са изявите й с Виенската филхармония под диригентството на Рикардо Мути и Сейджи Озава, и най-вече дългогодишната съвместна работа с легендарния Сър Невил Маринър на концертния подиум и в звукозаписното студио.

Българската пианистка, която от 30 години живее и работи във Виена (от 1987 преподава във виенския Universität für Musik und Darstellende Kunst), концертира в Европа, САЩ, Япония, Австралия и Нова Зеландия, участва в програмите на престижни фестивали като Salzburger Festspiele, Pacific Music Festival в Япония, Donau Festival в Улм (Германия) и "Мартенски музикални дни“ в Русе. Нейни партньори на камерния подиум са солисти от Виенската филхармония, а също и именити интернационални инструменталисти и певци, като Патрик Галоа, Андрю Маринър, Филип Кюпер, Красимира Стоянова, Людовик Тезиé, Матиас Гьорне и Маргарита Грицкова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: