ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Земеделски производители от Пловдивско подкрепиха агро проекта в ТИЗ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:00 / 22.04.2015Коментари (1)3971
50 процента от българската земеделска продукция се бракува. Този стряскащ факт съобщи на срещата вчера на селскостопанските производители д-р Светозар Василев, съакционер в "Агро Базар" АД. Инициираната от екипа на "Тракия икономическа зона" дискусия продължи до късния следобед и бе уважена от 22-ма земеделци и 3-ма кмета - на община "Марица", Първомай и Калояново. Домакин на агро срещата бе "Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите".

Причината за похабяването на стоката е в неправилната обработка и съхранение преди да стигне до купувача, констатира Василев, който е бивш директор на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив. 

Той обясни, че за да се запази и без това останалата вече малко българска продукция и да се обединят земеделците с цел по-голямо участие не само на българските, но и на международните пазари, преди 2 години бе създадено акционерно дружество "Агро Базар". 

В него вече членуват 6 от големите производители в регион Пловдив. Дружеството е закупило 160 дка в района на Калековец и е изработило идеен проект за агро зона, част от Тракия икономическа зона. Тя ще включва тържище, производствена база за сортиране, опаковане и пакетиране на плодовете и зеленчуците, а на следващ етап и преработка в консерви и сокове на наранената и маломерната продукция.

Основната цел на "Агро Базар" е да обедини земеделците. Така може да се подпомогнат стопаните със семена, торове и ноу-хау, а и да имат те реализация на стоката си и на външните пазари.

Международните търговски вериги търсят количества, които един или двама земеделци няма как да осигурят.
За съжаление в момента информацията за това колко са фермерите в България, колко земя обработват, какви сортове и колко произвеждат е неточна и непълна. Да събере реални данни се е заел "Агро Базар". 

"За половин година наши екипи обиколиха 1 500 земеделци от Пловдивска, Пазарджишка и Старозагорска области", съобщи д-р Василев.

Обработените данни са качени в Google earth. Когато се кликне върху името на земеделеца в прозорче отстрани излизат показателите за дейността му. До края на годината още 1 500 фермери ще бъдат вкарани в тази реална статистика. 

"Съдействайте ни да стигнем до тях, за да чуем проблемите им", помоли д-р Василев присъстващите кметове. 

"Защото имайки реална представа за произведената селскостопанска продукция по вид и количество ще можем да договаряме условия и цени с международните търговци". 
 
"Това изследване показа, че картината не е толкова трагична, показа, че има български стопани, които произвеждат качествена стока. Време е да ги подкрепим и обединим, време е да развием един от основните приоритети на региона - земеделието, за да има на българската и на чуждата трапеза вкусни наши домати, ябълки, череши", кратко и ясно се изказа инж. Пламен Панчев, съуправител на "Тракия икономическа зона". 
 
"Обединени можем да сме конкурентноспособни и да си осигурим най-важното - външните пазари, оттам ще дойде добрата печалба", подчерта проф. д-р инж. Димитър Димитров, ректор на "Висше училище по агробизнес и развитие на регионите". 

Той наблегна и на сътрудничеството наука - производители. 

"Трябва да се използват добрите практики от страните, където системата работи успешно, за това приветствам идеята за обединение на инж. Пламен Панчев, по чиято инициатива е и тазш среща".

"Моето семейство винаги се е занимавало със земеделие, затова тази тема е толкова важна за мен. В момента цари хаос в земеделието. Моделът как да се оправи е ясен - обединение на наука, производители и местна власт, трябва само да го приложим", бе категоричен кметът на община "Марица" Димитър Иванов

Той обеща общинската администрация да съдейства за реализирането на агро зоната в Калековец, която е и със стратегическа локация за производителите. 
 
"Именно заедно в организация като "Агро Базар" можем да получим количества за износ, а и евро субсидии", припомни Ангел Папазов. 

Кметът на Първомай смята, че нашите външни пазари са там, където преди вкусните българските плодове и зеленчуци са били най-търсени - Русия, Европа, Турция, Йордания. 

"Имаме редкия шанс това, което Тракия икономическа зона е направила за привличането на 114 фирми в производството, логистиката и търговията, да стане и в земеделието, и да бъдем първи в България", обърна се към стопаните Александър Абрашев. 

Кметът на община Калояново помоли те да съдействат на инвеститорите, които желаят да преработват плодовете и зеленчуците, за да имат и самите земеделци сигурност в реализацията на продукцията. 
 
"20 000 тона ябълки поискаха от мен миналата година от Казахстан", посочи фермерът Атанас Тинков.

"Таково количество няма как да произведа, но едно колективно съдружие може да го осигури". "Помогнете ни за полските пътища, не можем да извозим продукцията от нивите и градините", обърна се към представителите на местните власти Костадинова. 

Тъй като нещата не се случват отгоре, време е процесът да стартира отдолу, време е за обединение и съвместни колективни действия. До този извод стигнаха и кметове и 22-мата стопани, които решиха да подкрепят 6-мата акционери от "Агро Базар".


Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
това за пътищата в нивите е изключително важно. те са общинска собственост, но общината избягва да се занимава с тях. при един дъж и не може да се влезе. или отсрани изорали и оставили само колкото една кола да мине. всичко е в коловози от тракторите и като натовариш буса или камиона и се чудиш докато излезеш дали няма да се обърнеш. никой не иска да асфалтирате, но поне може да чакълирате
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: