ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Здравко Димитров е най-вероятният нов Областен управител на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:12 / 08.11.2011Коментари (14)9247
© Plovdiv24.bg
Здравко Димитров е най-вероятният нов Областен управител на Пловдив, пръв научи Plovdiv24.bg. Очаква се утре, 09.11.2011 г. след 10 часа сутринта тази информация да бъде официално потвърдена от пресцентъра на правителството на Република България. До последно обсъжданите кандидатури са били две: тази на Здравко Димитров, досегашен кмет на район "Западен", както и на Христо Грудев, досегашен кмет на община Асеновград.

Кметът на града Иван Тотев заяви специално за Plovdiv24.bg, че се надява на добро сътрудничество с новия Областен управител, независимо от името му. "Интересите на Пловдив са над всичко и аз се надявам да работим успешно за бъдещото развитие на този прекрасен град", каза градоначалникът на Пловдив пред репортер на Plovdiv24.bg

Каква е функцията на Областния управител?

Областният управител е териториален едноличен орган на изпълнителната власт с обща компетентност. Той е представител на правителството и държавната власт в някои от неговите областни региони. Той провежда политиката на кабинета в поверената му територия. Назначава се от Министерски съвет (не от министър-председателя), като не е мандатен орган - т.е. може да бъде сменен във всеки един момент. Областният управител се подпомага от областна администрация, която той ръководи, и заместник-областни управители, назначени от министър-председателя.

Той е конституционно предвиден орган, като статутът му се урежда основно от Закон за администрацията (ЗА). Областният управител осъществява административен контрол, като следи за законосъобразността на актовете на органите на местно самоуправление (Общински съвет) и местна администрация (Кметовете). Той има право да оспорва пред административните съдилища незаконосъобразните решения на Общинските съвети, като по този начин спира тяхното изпълнение, когато се отнася за индивидуални и общи административни актове, и тяхното действие, когато става въпрос за нормативните административни актове (Наредби на общинските съвети). 

Освен това Областният управител има право да връща незаконосъобразни актове на Общинските съвети за повторно обсъждане, като те преодоляват своеобразното му отлагателно вето с абсолютно мнозинство (50 % + 1 от всички общински съветници). Областният управител осъществява контрол и върху кметовете на общини, като има право да отменя техни незаконосъобразни актове. В изпълнение на своите задължения областните управители издават заповеди (както и повечето еднолични органи). Важно правомощие на Областния управител е контролът, който той осъществява върху териториалните звена на централните органи на изпълнителната власт (областни инспекции, регионални инспекции и т.н.)


Още по темата: общо новини по темата: 174
29.10.2013 »
24.04.2012 »
17.04.2012 »
20.02.2012 »
17.02.2012 »
14.02.2012 »
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо ми прилича на комунист крадец - трансформирал се в крадлива гад.
0
 
 
Така са му казали на момчето.А пък може би разчиства мястото за да има къде да се складира софийският боклук.Та той беше с две ръце за приемането му. Нищо че пари не дадоха
0
 
 
А какво е ОБРАЗОВАНИЕТО на този УПРАВИТЕЛ ВА ЦЯЛА ОБЛАСТ?! Спортист? Рокер?
-4
 
 
Новата власт тръгва много, много зле. Първо беше назначението на политическата пионка Кацарски, който или ще се провали на поста си или е сложен там като лице на някой който ще си прави каквото си иска в може би най-важния ресор. Сега и Здравко. Та ГЕРБ почти загубиха изборите в неговия район, това е изключитлено ниска оценка за рабоатат му, а сега го правят губернатор. Наистина жалко, вместо експертно управление, ни слагат пак политически послушковци и интриганти. Да не говорим, че това означава и нова конфронтация по оста Кмет-Областен. Жалко, наистина жалко, нови 4 загубени години.
You can't rely on other people to make you happy
на 09.11.2011 г.
-3
 
 
Това е една от най-големите грешки на ГЕРБ в последно време. Жалко, много жалко наистина.
+1
 
 
Честито на Здравко Димитров и на всички жители на Пловдивска област!
+2
 
 
Зависи от гледната точка колко е добър.Важно е да бъде праволинеен да си изпълнава съвестно задълженията не коръмпиран за да нама авления като мангала Разхков и трагедията Катъница.
+2
 
 
БРАВО , БРАВО СТИСКАМЕ ПАЛЦИ МНОГО ТОЧЕН ЧОВЕК ПОЗНАВАМ ГО ОТ 30 ГОДИНИ , ВИНАГИ Е БИЛ ТАКЪВ ПОМАГА С КАКВОТО МОЖЕ . А ТОЙ СИ МОЖЕ.УСПЕХ .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Великден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: