ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Затварят "Гладстон", става улица за игра
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:06 / 21.09.2010Коментари (5)5265
© Plovdiv24.bg
От деца с велосипеди ще бъде превзета утре улица "Гладстон" в участъка между светофарите до Синдикалния дом и до Дома на техниката. От 10 до 14 часа това ще бъде зона за игра, което ще е своеобразен апел срещу нашествието на автомобили на пътя и завършек на състоялата се седмица на мобилността, съобщи Климентина Хаджиева от Енергийната агенция, която организира събитието със съдействието на общината, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Наред с велосипедните състезания ще има много песни и танци, демонстрации по велоуправление, ремонт и технически преглед на велосипеди, безопасно облекло. Ще бъдат показани атрактивни модели, а от София се очаква да пристигне разработен от Висшия транспортен университет "Тодор Каблешков" електромобил.

По-рано сутринта от Гребната база ще тръгне велопоход, който ще се присъедини към "Гладстон". Енергийната агенция и сдружението "Велосити" ще подарят велостойка на общинския съвет, която ще бъде монтирана пред сградата на местния парламент. Целта е хората, които приемат правилата в Пловдив да дадат личен пример, като заменят автомобилите с по-екологичните средства за предвижване.

Председателят Илко Илиев, заместникът му Тодор Христев и съветниците Николай Караиванов и Добромир Трифонов ще пристигнат на сесията в четвъртък на две колела. Мераклия е и зам.-кметът Георги Титюков, макар че в последния момент се е контузил.

"Докато е хубаво времето, смятаме така да ходим на работа, за да убедим колегите си, че трябва да предприемем мерки, с които на практика да реализираме стратегията за превръщане на Пловдив в град на велосипедиста. Тя ще е готова до края на  2010 г., но поне десет години ще са нужни, за да се изпълни замисъла й", отбеляза Христев, който беше инициатора за приетото от общинския съвет решение за стратегията.

Според изследване на енергийната агенция, ако се увеличи заетостта на автомобилите и в един от тях пътуват по няколко души общината би си спестила 20-30 хил. тона въглероден диоксид, би давала по-малко средства и за поддържане на инфраструктурата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Вместо празни приказки и апели по-добре да се работи за създаване на условия за велосипедизъм. Като изключим Гребната и новата част на бул.България къде има вело-алеи? В тази лудница по пътищата как да позволя на децата си да се придвижват с велосипеди камо ли да ги поощрявам? Аз самият изпитвам огромна трудност да се придвижа на 3 км. до Гребната база безкомфликтно, въпреки, че съм дългогодишен и опитен шофьор. Така, че Общината да работи за реализацията на безопасни условия, а лозуните и пи-ар акциите да оставят за "събранията и мтингите" ;-))
+2
 
 
Трябват още поддържани алеи, стоянки и сигурност, че няма да те прегази паркиращата или неправилно завиваща кола - тогава и с малко стимули и реклама, в допълненние със синята зона, ще повиши позването на колелета много.
+3
 
 
И аз това се позачудих...:) Но, иначе подкрепям карането на колелета, стига да има и къде това да се случва (с изключение на Гребната база)! Господа общинари - създайте условия, за да си ползваме по-често велосипедите! Онзи ден мъжът ми спука и двете гуми на колелото си от тръни и мръсотии по път за Тракия!
+2
 
 
То хубаво, ама какво ще стане с движението на автомобили в този участък? Всяка сутрин минавам оттам(пеш по Гладстон) и задръстванията са сериозни. Иначе идеята е супер! Само не знам как нашите управници ще се прежалят да ходят с велосипед на работа :)
+2
 
 
4 човека на две колела? Много съм любопитен да видя това чудо: Илко Илиев, Тодор Христев, Николай Караиванов и Добромир Трифонов на две колела!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: