ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Замразяват "Красива Марица" заради липса на пари?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:07 / 06.02.2012Коментари (14)7065
© Plovdiv24.bg
Така може да изглежда пространството около р. Марица... някога
Проектът "Красива Марица" се замразява през 2012 г., научи Plovdiv24.bg. Независимо, че председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов се закани, че проектът ще влезе в приоритетите на новото управление на Пловдив, се оказа, че най-вероятно това няма да се случи през тази година. Пред репортер на сайта съветник №1 сподели, че към момента не е разговарял с кмета Иван Тотев относно включването на "Красива Марица" за проектиране в бюджет 2012 на Пловдив и развитие по темата ще има не по-рано от другата година, въпреки че на 30 януари, 2012 г. Николов заяви, че смята в същия ден да постави въпроса пред новото управление на града. Самият градоначалник пък каза за репортера ни, че засега не са предвидени средства за финансирането на проекта.  

Припомняме, че още преди три години предприемачът инж. Димитър Язов, член на Бизнес експертния съвет /БЕС/, предупреди, че 80-те милиона евро от европейската програма "Джесика", които пловдивският бизнес спечели с концепцията си за "Красива Марица", могат да бъдат безвъзвратно изгубени заради безхаберието на Общинския съвет тогава.

През март 2009 г. БЕС предложи на общината да направят публично-частно партньорство чрез смесено акционерно дружество "Красива Марица - Пловдив" АД, в което тя да притежава 25 % от акциите. Междувременно бе организиран конкурс за млади архитекти за изготвянето на най-добър идеен проект "Красива Марица - новото лице на Пловдив". Няколко от идеите бяха откупени от БЕС и подложени на обществено обсъждане. Беше внесено и важно уточнение: 80-те милиона от "Джесика" са безвъзмездни, те ще отидат изцяло за реката, а останалите 70 милиона евро - за инфраструктурата около нея и нови мостове, бизнесмените ще търсят по други пътеки.

"Не стане ли публично-частното партньорство до края на годината, губим и тези пари. Стане ли, от "Джесика" ни възлагат и финансират работното проектиране. Не зная защо се мотаят. Ревнуват, че не е тяхна идеята ли? Колко проекта са направили те? Казали сме им, че общината няма да даде и една стотинка. Обещание и после - мълчание", коментира тогава пред Plovdiv24.bg инж. Язов.

Оказа се, че предложението не е внесено дори по комисиите в местния парламент заради липса на консенсус по въпроса.

 "Съветниците са толкова наплашени от публично-частното партньорство с Георги Гергов, заради което предшествениците им си навлякоха пловдивския гняв, че предпочитат да не залитат в опасни територии", коментираха "под сурдинка" някои от местните депутати. Въпреки обещанието на председателя на ОбС тогава Илко Илиев, предложението да бъде внесено до края на годината, това не се случи.

Така че, облагородяването на градското пространство на Марица явно ще трябва да почака по-добри времена.



Още по темата: общо новини по темата: 18
30.01.2012 »
08.11.2011 »
12.11.2010 »
15.06.2010 »
05.06.2010 »
11.02.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Проектът Красива Марица няма никога да стане в такъв мащаб и в такъв формат. Възможно публично-частно партньорство за нещо си е това, което е с минимум 51% участие на общината, но не и когато става дума за стратегическа инфраструктура, каквато е РЕКА МАРИЦА. Само това оставаше - да подарим и реката на разни "добронамерени предприемачи". Отделно няма нужда от стотици милиони евро, за да се облагороди коритото на Марица. Между другото то се състои от великолепен ситен пясък, на който лятото може да се спретне чудесен плаж с шезлонги, с игрища за плажен волейбол и тенис в центъра на града, както се прави всяко лято в Париж. И това ще струва не повече от 5 хиляди лева, а не стотици милиони евро.
0
 
 
Поредното разочарование... дарено ни от "Бизнесмените"
+4
 
 
така като гледам тая красива марица ще стане след около 30 години но нали след 2012 краи така че няма да може да я видим :)ако пак оживеем най много мангалите ще се кефат :)
+7
 
 
СТИГА С ТОЯ СЛАВЧО...НАЛИ ВЕЧЕ ИМА НОВ КМЕТ-ТОЙ Е НА ХОД...
-5
 
 
Естествено крадливото и безотговорно управление на Славчо Атанасов-селянина е забатачило нещата.
+2
 
 
Манталитета ни е мрънкащите хора.....все криви и недоволни и да се направи проекта пак ще има мрънкащи и недоволни!!!!!Дано някога се излекуваме от тази болест.....
-2
 
 
Елате повечеееее Мрънкащи твариииии .Мрън ,мрън.....и така ви минава животеца жалък.
+4
 
 
очакваше се....все още само ще си мечтаем
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: