ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
За пръв път в Пловдив извършиха операция по иновативен метод
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:05 / 14.01.2021Коментари (2)17565
За първи път в Пловдив бяха извършени роботизирани операции. Това се случи със системата ДаВинчи Х в УМБАЛ "Каспела". Екипът на една от водещите пловдивски болници отстрани жлъчните мехури на двама пациенти с жлъчно-каменна болест, а следващата седмица ще се премине и към по-сложни случаи – на хора със злокачествени новообразувания.

"Започваме с оперирането на пациенти с диагнози и заболявания, които са по-стандартни, по-лесни. Така обикновено се започва всяка една нова дейност, докато се стиковат действията на целия екип и се свикне с апаратурата. По този начин навлязохме във функционирането на самата система, запознахме се в детайли с нейните възможности и ще започнем да преминаваме към работа с пациенти със злокачествени новообразувания, които всъщност са най-големите бенефициенти на този тип хирургия", съобщи проф. д-р Росен Димов - завеждащ "Клиника по хирургия" в УМБАЛ "Каспела", д.м. професор към "Катедра по Хирургия" в Медицински университет- Пловдив и член на Кралското дружество по хирургия.

По думите му, предимството за пациентите с рак на стомаха, дебелото черво и ректума, панкреаса, черния дроб и слезката е, че при роботизираната хирургия има възможност да извършват изключително много флексибилни движения на инструментите, които са невъзможни при другите типове отворена или лапароскопска хирургия.

"В този смисъл в много случаи, при които ние се отказваме при стандартните операции или нямаме възможност да извършим миниинвазивна хирургия, сега с помощта на робот асистираната хирургия ще можем да го правим. И да не се налага пациентите да бъдат травмирани излишно с големи разрези на коремната стена", посочи проф. Димов.

Другата важна новина е, че от тази година след сключване на анекса към рамковия договор, подписан между Българския лекарски съюз, Здравното министерство и Националната здравноосигурителна каса, ще влезе в сила и нова клинична пътека номер 168. До момента тя осигуряваше извършването на роботизирани операции само при пациенти с гинекологични онкологични заболявания. Сега в рамките на тази пътека ще могат да бъдат оперирани болните със злокачествени заболявания на стомаха, дебелото черво, ректума, панкреаса, черния дроб, слезката, простатата, белия дроб, хранопровода срещу заплащане десетократно по-малко от това в чуждестранните болници.

"Досега голяма част от болните пътуваха в чужбина, за да бъдат оперирани с помощта на тази система. Там таксите са огромни, докато у нас Здравната каса ще заплаща практически над 80% от необходимата сума. Доплащането от пациентите ще бъде единствено за дейностите, които не са в обхвата на клиничната пътека – някои скъпоструващи консумативи, такса за избор на екип и т.н. Това е една много важна стъпка за развитието на този тип хирургия в нашата страна", посочи проф. Димов.  

Проектът "Роботизирана хирургия със системата ДаВинчи Х" стартира в болница "Каспела" след едногодишно проучване, а целият екип премина обучение. Хирургичната система ДаВинчи е една от първите минимално инвазивни хирургически системи с помощта на роботи, одобрени от FDA. Днес семейство системи и технологии на ДаВинчи се използва от хирурзите във всички 50 щата на САЩ и 67 страни по света.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.01.2021 г.
0
 
 
Прекрасен хирург. Оперирал е двама души от семейството - и в двата случая тежки операции. Благодарим Ви, др. Димов. Бог здраве да Ви дава, за да можете да помогнете на още много хора дълго време.
Aнонимен
на 15.01.2021 г.
0
 
 
Браво,не се и съмнявам в професионализма на професор Димов и екипа му .Браво.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: