ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Възстановяват Дондуковата градина за близо 1,5 млн. лв.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:03 / 29.06.2011Коментари (13)9500
Паркоустройственият проект за обновяването на Дондуковата (Градската градина) в Пловдив е готов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.  Днес в заседателната зала на Община Пловдив се проведе обществено обсъждане и беше направена презентация на проекта. 

Главният еколог на общината Христо Минков сподели, че идеята за реконструирането на градината се е зародила преди 6 месеца. 

"Дондуковата градина е най-старата в България. Създадена е през 1878 г. с указ на княз Дондуков. Последната реконструкция на целият парк е направена през 1978 г., в чест на 100-годишнината й ", поясни още Минков.

Разбра се, че в момента състоянието на градината е плачевно: компрометирана настилка, изпочупени пейки, лош вид на фонтаните, опасни детски играчки и лошо осветление.

"В съвместната ни работа с кметът на района Райна Петрова, изпълнихме техническото задание по проекта. Държа да отбележа, че за това не сме похарчили нито един общински лев, всичко, което ни беше необходимо като финансиране до този момент, беше осигурено от спонсори", категоричен беше Минков. До две седмици ще е готов и техническият проект. 

Изясни се още, че проектът, който е в списъците на Юнеско, ще бъде съгласуван с НИПК. След това от Общината ще искат задължителна среща с г-жа Ирина Бокова, на която ще настояват финансирането на реконструкцията на градината да бъде поета от ЮНЕСКО. Според изчисленията на специалисти, това ще струва между 1.3 и 1.5 млн. лв.

"Предвижда се някои от дърветата да бъдат премахнати, защото проверка е установила, че са болни или престарели, но пък за сметка на тях, ще бъде посадена нова растителност, изцяло съобразена с пловдивските климатични условия, каза пък арх. Стамо Стамов от авторския колектив, разработил проекта и първият архитект, реконструирал градината през 1978 г.

Предвидено е Градската градина да се сдобие с изцяло нови настилки от цветни пресовани бетонови павета, с повече зеленина, като част от съществуващата растителност ще бъде подменена, а в централната част ще има нов пеещ фонтан с атрактивно осветление. Проектът включва изграждането и на нова водна каскада, нови чешми и нова детска площадка.

Зам.-кметът  Александър Константинов обясни, че Общината търси алтернативи и ще кандидатства за финансиране и по европейски програми. Той припомни, че такова финансиране чака и готовият проект на стойност около 7 млн. лв. за парк "Кан Крум" в район "Тракия".

"При реализацията на проекта за Дондуковата градина умишлено ще търсим луксозен вариант, защото тя е емблематична за Пловдив и много посещавана, още повече след като ремонтът на намиращия се в близост "Четвъртък пазар" стане факт", закани се шефът на общинската екология.



(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 66
26.03.2024 »
24.03.2024 »
19.03.2024 »
18.03.2024 »
18.03.2024 »
16.03.2024 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Радвайте се на всяко направено НОВО!!!Да си пожелаем да има кой да го пази-иначе и най-работливия кмет няма да промени и постигне големи резултати!Мислете и работете позитивно!!!Успех!
0
 
 
Да предизборно и кмета на Тракия се сети да "прави" цветни градини!! А къде беше четири години?!
+3
 
 
А парка с фонтаните кой ще оправи - ужасни настилки, празен фонтан?
+1
 
 
РАДВАМ СЕ ,ЧЕ И В Пловдив ЗАПОЧНА ДА СЕ ОПРАВЯ НЕЩО,МАКАР И ПРЕДИЗБОРНО!
+3
 
 
1 500 000 лева-безумие!!Поредното, наред с измамата с ремонта на Синдикалния дом. Погледнете фонтана в Симеоновата градина и изсъхналите храсти и цветя из целия град. Прахосване на пари -нашите пари. Безотговорност, безхаберие и наглост...
+5
 
 
Това всичко много добре, но нещо не ми се връзват като сума парите. За Четвъртък пазара се харчат 1 млн. 800 хил. лв., а за градинката 1млн. 500 хил. лв. Съпоставянето на тези суми говори в полза на краденето на пари за градинката. Може и да не съм прав, лично мое мнение.
+1
 
 
Затова ли преди 2, 3, седмици пейките в градската градина ги боядисаха черни , защото нямало пари за по скъпа боя / според думите на работниците /. По грозна , зловеща и неприветлива градина едва ли има в някой друг град.Ако хората по света боядисват пейките си в бяло синьо, зелено , бежаво дори в розово и лилаво за да илъчват положителна енергия , отидете да видите нашата градина.
+1
 
 
Чудесна инициатива-дано видим реализацията на този амбициозен проект! Само едно не ми е ясно-защо се хвърлиха пари за рехабилитация на пеещия фонтан, който доколкото виждам го няма в новия проект?? Пак някой не е разброл и не е чул от общинските служители!!! И пейки ще подменяме-нали кметът се похвали преди седмици!!! Докога ще се харчат парите на данъкоплатците ей така, за предизборни дивиденти!! Хайде стига толкова!!!
0
 
 
Чудесно като замисъл-дано да го видим реализиран!! Само едно не ми е ясно-защо след като се е подготвял такъв мащабен проект се изхарчиха много пари за възстановяване на пеещия фонтан в градината, ако ще се изгражда в централната част нов пеещ фонтан с атрактивно осветление /виж. статията/. Отново някой не е чул или не разбрал, та изхарчиха пари за сегашния фонтан, който доколкото виждам в проекта май го няма!! И г-н кметът ще слага нови пейки и .... !! Има ли въобще някой, който да мисли в тази община???? Докога ще хвърчат пари от нашите джобове и после пак и пак!!
0
 
 
ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ДЕТСТВОТО МИ МИНА ТАМ-МНОГО ЩЕ СЕ РАДВАМ ДА СТАНЕ ОТНОВО ПРИВЛЕКАТЕЛЕН КАТО ПРЕДИ
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: