Важно за всички, които ползват електрически скутери в Пловдив!

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
11:39 / 22.06.2021
15133
Меморандум за споделено ползване на електрически тротинетки подписаха община Пловдив и две частни компании, които буквално от утре започват да предлагат услугата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Идеята е Пловдив да става все по-зелен град, да се намали замърсяването и да се приближи към повечето европейски градове с подобна практика. Не на последно място чрез алтернативния транспорт ще бъде намален трафикът в централните зони. Меморандумът ще действа докато Общинският съвет приеме съответна наредба. 

Определени са 36 локации, като голяма част се припокриват с велостоянките. Електрически скутер ще може да се наеме в централна градска зона, "Мараша", "Кършияка", централн жп гара, автогара "Юг", Медицинския университет, ПУ "Паисий Хилендарски". В меморандума изчерпателно са изброени забранените зони: централна градска част, паркове, хълмове, "Капана", където по софтуерен начин фирмите ограничават скоростта до 5 км/ч до излизане от забранените зони. 

14-годишните ще се движат само по велоалеите, а 16-годишните може и по пътното платно. Контролът е поверен на Пътна полиция. В Пловдив вече има около 60 км велоалеи, които ще се ползват безплатно.

Как става ползването на електрическите скутери? През мобилно приложение, в който клиентът има свой профил, въвежда данните от дебитната си карта и получава код за отключване. Първоначалната такса е 1 лв., след което ще се плаща по 20 стотинки на минута. 

Фирмите ще предоставят на общината количествени и качествени данни за начална и крайна точка на пътуване, къде има "дупки" в обществения транспорт. Така градската администрация ще има информация как хората се придвижват от един квартал в друг.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)

Още по темата (26):
09.01.2024 Безумен инцидент с тротинетка, 73-годишен отказа да ходи в болница
02.11.2023 Мъж изуми в чакалнята на Централна гара Пловдив
29.09.2023 Пловдивчанка: Тия с тротинетките като какво ги третираме?
27.09.2023 12-годишно дете е в болница след инцидент с тротинетка
07.08.2023 Ученик може да влезе в затвора заради тежък инцидент с тротинетка, мъж бере душа
14.07.2023 Опасни практики в Пловдив!
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).