ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В Пловдив се разбра коя е шофьорката от катастрофата с два трупа
Автор: Диана Бикова 13:11 / 03.07.2023Коментари (1)20078
© Plovdiv24.bg
Адвокатът на подсъдима по дело за катастрофа с двама загинали на Подбалканския път поиска отвод на прокурора с аргумент, че е предубеден по случая. Процесът е срещу 49-годишната Стефка Стефанова от Казанлък, която е обвинена в нарушаване на Закона за движение по пътищата, при което е настъпила смъртта на 34-годишен мъж и 74-годишната му спътничка.

Тежкото пътно произшествие стана на 4 септември 2020 г. на разклона за село Куртово, където челно се сблъскаха "Хонда Акорд" и "Шкода Рапид", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Почти три години след зверската катастрофа в пловдивския окръжен съд беше насрочено разпоредително заседание, на което трябваше да се реши как ще се провежда процесът - по общия ред с призоваване и разпит на всички над 25 свидетели и вещи лица или по съкратената процедура с признаване на фактите и обстоятелствата.

Още в началото на заседанието стана ясно, че стратегията на защитата е да отложи старта на делото. Адвокат Евгений Велков първоначално изтъкна, че подсъдимата не е получила в законния 7-дневен срок разпореждането за насрочване на разпоредителното заседание и препис от обвинителния акт.

Документите са били получени от сестра й на посочения от нея адрес в Казанлък, тъй като самата Стефанова живее в Лондон. Съдия Петко Минев напомни, че още по време на досъдебното производство негов колега е направил реверанс към обвиняемата и й е разрешил да пътува до Англия.

Защитникът оспори също така конституирането на близките на двамата загинали като частни обвинители и граждански ищци, защото в материалите по досъдебното производство няма удостоверение за наследници. След отхвърлянето на този довод, адвокат Велков настоя за отвод на прокурора по делото Костадин Паскалев заради предубеденост, тъй като още в първоначалния етап на разследването е отстранил предишния упълномощен адвокат Румен Руменов.

Държавният обвинител потвърди, че в хода на досъдебното производство защитата е поискала отвода му, направени са няколко проверки и апелативна прокуратура се произнася, че не намира основание за смяна.

"Твърдението за предубеденост е заради предоставяне на материали в досъдебното производство във връзка с водено гражданско дело, за което е предоставено надлежно удостоверение. Вярно е, че наблюдаващият прокурор единствен може да прецени кои документи на кои лица може да бъдат предоставени. Правил съм го и по отношение на подсъдимата, за което не се говори - връщайки номерата на автомобила й, за да не плаща данъци. Не познавам пострадалите, не поддържам връзка с тях. Заинтересоваността ми в случае е единствено да се разкрие обективната истина" - заяви прокурор Паскалев.

Подкрепа в негова полза оказа адвокат Богдан Иванов, представляващ близките на загиналите. Той изтъкна, че прокурорът две години е водил досъдебното производство и е удовлетворявал всяка молба на обвиняемата.

След като съдът остави без уважение и това искане, защитата изтъкна, че са допуснати съществени отстраними нарушения в обвинителния акт и атакува правната квалификация на деянието като грешна, а именно - че е извършено под въздействие на алкохол или наркотични вещества. Този аргумент също беше отхвърлен. 

Съдия Минев обстоятелствено разясни на подсъдимата възможностите за протичане на процеса. Стефка Стефанова категорично заяви желание делото да мине по общия ред с призоваване на всички свидетели и вещи лица. Каза, че местопроизшествието имало и друг лек автомобил - Пежо, и в случая има съпричиняване на катастрофата.

Редовното заседание ще се проведе на 18 септември от 14,00 часа. Подсъдимата, която живее в квартал "Кенсингтън" в Лондон, е с потвърдена мярка за неотклонение "подписка".



Още по темата: общо новини по темата: 5
10.01.2024 »
19.09.2023 »
04.09.2020 »
04.09.2020 »
04.09.2020 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Някои адвокати са правили театро да си оправдаят хонорарите но това театро в ПОС не върви.Ще има тежки присъди.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: