ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ужасни думи за ресторанти в Пловдив, задава се революция! | ||||||
| ||||||
"В повечето ресторанти предлаганите "традиционни“ ястия са с рецептури от времето на "Балкантурист“, или пък са приготвени по свръхмодерни гурме или фенси рецепти. Не се предлага нищо автентично“, отбеляза Гергана Кабаиванова. Идеята й е през 2019 г., когато Пловдив е Европейска столица на културата, пловдивските ресторанти да организират повече тематични вечери, в които да се представят традиционни ястия. "И майсторът на тези храни да застане зад тях и да разкаже пред клиентите как се приготвят те“, допълни Десислава Димитрова, координатор на "Slow Food“ в България. Топ готвачите ще имат възможност да пазаруват директно от производителите местни продукти, отгледани по екологичен начин – куртовска капия, розов домат и попски фасул от с. Куртово Конаре, праскови от с. Храбрино, да доставят в ресторантите си местни специалитети като пиде, сладка от мента, зелени шишарки и млади орехчета от Раковски, колбаси като старец от Старо Железаре, лютеници от Куртово Конаре, фасул от село Смилян. "Идеята ни допада, собственикът на нашия ресторант много държи да готви с натурални и здравословни продукти, които си подбира лично. Държи много на приготвения на място хляб и наема жени, които да го научат да прави питки“, обясни Калоян Калинин, представител на ресторант край Пловдив. Досега четири пловдивски заведения са проявили интерес да поканят кулинарните майсторки в кухните си. Инициаторите на идеята смятат, че по този начин ресторантите повече ще доближат менютата си до често използваните маркетингови наименования като "Домашна храна“, "От кухнята на баба“, "Приготвено по стара рецепта“. "Когато големите фирми използват подобни фрази, те всъщност подвеждат потребителите, защото със сигурност тези храни не са произведени ръчно. А такива описания на храна карат хората да очакват продукти ръчна изработка, или направени от суровини, които не са минали преработка и не са третирани с консерванти“, изтъкна Гергана Кабаиванова. Можете да опитате вкусните домашни храни на майсторките от Пловдивско днес и утре по време на Коледния фермерски пазар в клуб "Тотал Спорт“ в Пловдив. Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 19.12.2018 г.
+2
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обмисля се нещо ново за пенсиите у нас
17:30 / 22.04.2024
Отлагат строежа на новия огромен мол на Сточна гара
13:07 / 23.04.2024
Lidl отваря първия си магазин за нехранителни стоки
10:37 / 23.04.2024
Връхлита ни мощна магнитна буря
15:35 / 23.04.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета