ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Удостоиха посмъртно непрежалимия Алек Попов с голяма награда
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:55 / 07.06.2024Коментари (0)4050
©
Голямата награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в националната книжовна култура тази година бе връчена посмъртно. Неин лауреат е Алек Попов, който почина от рак едва на 60 години през март. 

"Този, който получава тази награда, има страхотни романи. Един от тях е преведен на 16 езика, има дори филм с неговото име. Но всъщност той е автор основно на разкази. Неговите разкази са преведени на десетки езици. Има множество награди, макар че в историята не остават наградите, остава това, което сме написали. Той не е тук днес сред нас, но онова, което е написал, ще остане завинаги с нас! Наградата е за Алек Попов!", обърна се към гостите на церемонията в Пловдив културният министър Найден Тодоров. Той поясни, че номинациите са били четири, но е избрал да говори именно за тази една награда. Министърът каза още, че в зората на демокрацията едно от най-важните неща, които са се случили, е именно учредяването и изработването на статута на наградата "Христо Г. Данов".

В категория "Българско издателство" журито отличи Университетското издателство "Свети Климент Охридски“. Награда за най-добър автор на художествена литература бе присъдена на Александър Секулов за романа му "Корабът на сирените". "Христо Г. Данов" за  най-добър преводач на художествена литература спечели Стоян Гяуров за превода на "Световъртеж. Чувства". 

В категория "Автор в областта на хуманитаристиката“ бе отличен Тони Николов за книгата му "Има такава държава. Записки по българските кризи". Награденият автор на издание за деца е Анита Тарасевич с "Жабки зелени", а приза за художник или дизайн/оформление на книга отиде при Кирил Златков за "Крадец на самота" от Раймондо Варсано.

В категория "Представяне на българската книга" бе отличен Софийският международен литературен фестивал – за успешното представяне на български и световни автори. 

Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 г. По регламент журито с председател д.н. Силва Хачерян, директор на дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" (упълномощена от зам.-министъра на културата Виктор Стоянов) и състав: Пламен Панов, заместник-кмет "Култура, археология и туризъм" в Община Пловдив; Достена Лаверн – представител на Община Пловдив; д-р Ивета Рашева – представител на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"; Анжела Димчева – представител на Съюза на българските писатели; Петър Станимиров – представител на Съюза на българските художници; Кристин Димитрова – представител на Сдружение "Български П.Е.Н. център" и Мирела Иванова – представител "Български П.Е.Н. център", заседава по-рано днес, непосредствено преди връчването на наградите.

На всеки от лауреатите бяха връчени диплом, малка пластика "Бухал" с автор Диана Мария-Райнова и парична награда. Музикалното оформление бе осигурен от струнен квартет "Пловдив".


Още по темата: общо новини по темата: 2
22.03.2024 »
22.03.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: