ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
УМБАЛ "Свети Георги": Подкрепяме усилията на София да има Национална детска болница
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:47 / 25.11.2022Коментари (0)3187
©
Във връзка с казуса, който се разрази в последните дни по отношение на изграждането на национална детска болница в Plovdiv24.bg отправи питане до УМБАЛ "Свети Георги" за коментар. 

Припомняме, че медицинската общност в града под тепетата се обяви против идеята на групата общински съветници от ПП "Кауза България" изграждането на подобно лечебно заведение да бъде на територията на града. Те заявиха подкрепата си за разкриване на болница в столицата. В писмо до председателя на Общински съвет Александър Държиков и лидера на Кауза България Георги Титюков министър Асен Меджидиев съобщава, че има погрешна интерпретация на негови думи и споделя, че вече са задвижени процедурите по детската болница, определено е и мястото.

В тази връзка вчера по време на сесията на Общинския съвет Румяна Толова реши да оттегли предложението на партията окончателно и то няма да бъде разисквано.

За да се спре със спекулациите по въпроса публикуваме позиция на УМБАЛ "Свети Георги" относно предложението за изграждане на Национална педиатрична болница на територията на Пловдив за сметка на София за по-голяма яснота по въпроса:

"Във връзка с разпространената информация за изграждането на Национална педиатрична болница на територията на гр. Пловдив за сметка на гр. София становището ни е следното:

УМБАЛ "Свети Георги“ ЕАД – Пловдив има готов проект и е в процес на избор на изпълнител по обществената поръчка за нов Диагностично-лечебен корпус по педиатрични и онкологични болести.

Припомняме, че за реализирането на този проект вече беше осигурено финансиране и възлагането на строителството по реда на Закона за обществените поръчки е в напреднала фаза. Начинанието беше подкрепено на държавно ниво още преди две години, когато с Постановление № 153 от 16.07.2020 г. на Министерски съвет беше одобрено увеличаването на капитала на УМБАЛ "Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив със сумата от 16 934 791 лв.

През настоящата година беше осигурено и дофинансиране, като в Закона за държавния бюджет, приет на 30 юни 2022г. от 47-ото Народно събрание бяха предвидени допълнителни 25 хил. лева "За строителство на лечебно-диагностичен блок за болнични структури по педиатрия и онкологични специалности в поземлен имот с идентификатор 56784.510.1051 по кадастралната карта на Пловдив, собственост на УМБАЛ "Свети Георги“ ЕАД, за нуждите на Южна България“. Посочените финансови средства вече са предоставени на УМБАЛ "Свети Георги“ ЕАД – Пловдив и лечебното заведение е открило процедура по Закона за обществените поръчки за избор на строител, който да реализира новия корпус. Процедурата е в напреднала фаза и се очаква до месец да приключи с избор на изпълнител.

Съгласно изработения и одобрен инвестиционен проект, новата сграда ще бъде с разгърната застроена площ от 17672 кв.м., със седем етажа и сутерен. Предвижда се в нея да бъдат разкрити общо 115 болнични легла към Клиниката по педиатрия на УМБАЛ "Свети Георги“ ЕАД и по този начин да се осъществи преместване на клиниката от настоящия й сграден фонд на бул. "Васил Априлов“ № 15а, който е остарял и не отговаря на съвременните изисквания.

Припомняме също така, че Клиниката по педиатрия е единствената специализирана структура за лечение на детски заболявания в Южен Централен регион на България, отговаряща на 3-то ниво на компетентност по медицинските стандарти. В клиниката се лекуват всички остри състояния и всички по-тежки и по-сложни за диагностика и лечение случаи в областта на педиатрията. През спешно детско приемно отделение месечно преминават около 2300 деца, за година - около 28 000 деца. В клиниката годишно се хоспитализират над 5500 деца с остри състояния при заболявания на вътрешните органи, в т.ч. с кардиологични, неврологични, онкохематологични и други.

В клиниката са изградени и функционират отделения, които извършват дейност по профилни специалности, някои от които единствени за региона на Югоизточна България - детска ендокринология, детска неврология, детска пневмология и фтизиатрия, детска ревматология, детска кардиология. Клиниката работи по 46 клинични пътеки, като в нея могат да бъдат извършени определени високоспециализирани медицински услуги и изследвания, като интензивно лечение на коматозни състояния, неиндицирани от травми, левкемии, лимфоми, хеморагични диатези, солидни тумори в детска възраст, отравяния и токсични ефекти от битови отрови и лекарства, първични имунодефицити, муковисцидоза, колоноскопии при деца и изследвания на евокирани слухови и зрителни потенциали, и т.н.

Предвид изложеното, инициативата за изграждането на още един мащабен болничен комплекс в гр. Пловдив с насоченост към педиатричните заболявания за сметка на столицата на страната поражда определени въпроси за необходимостта и целесъобразността на това решение в контекста на системата на здравеопазването за цялата страна.

Подкрепяме усилията на София да има Национална детска болница, която да обслужва децата от цялата страна".



Още по темата: общо новини по темата: 4
22.05.2023 »
24.11.2022 »
24.11.2022 »
23.11.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Крал Чарлз е болен от рак
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: