ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Тревожни тенденции представиха в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:13 / 30.09.2023Коментари (1)3923
Двадесет и първият Национален конгрес по клинична микробиология и инфекции на Българската асоциация на микробиолозите се откри днес в Пловдив. Домакин на събитието е  Медицински университет – Пловдив. Просторният Аудиторен комплекс на висшето училище събра над 150 участници – лекари и биолози по клинична  микробиология, клинични вирусолози, паразитолози, имунолози, инфекционисти и епидемиолози. Богатата научна програма стартира с представяне на доклади на референтните центрове по инфекции в Националния център по заразни и паразитни болести – София.

Бяха представени тревожните тенденции в увеличаване на микробната резистентност към антибиотици, ролята на експресната микробиологична диагностика при животозастрашаващи инфекции, проблемите при дихателнитевирусни инфекции с участието на SARS-коронавирус, пресечните точки на дългия ковид и синдрома на хроничната умора, инфекциите, свързани с медицинското обслужване, както и тези, предавани по полов път, с храни и води.

Част от научната програма е и семинарът "Фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология“.

Поздравителни адреси към участниците поднесоха представители на Министерство на здравеопазването, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести- проф. Ива Христова, Началникът на Научноприложния център по военна епидемиология и хигиена - проф. Андрей Галев, ректорът на Медицински университет-Пловдив – проф. Мариана Мурджева,  и секретарят на Районната лекарска колегия в Пловдив – д-р Георги Кръстев. 

"Медицински университет – Пловдив успя да се утвърди като един от водещите в страната. Аз самия съм завършил тук. Университетът е с невероятни традиции, големи постижения в науката и в обучението на младите лекари“, заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Много силно съм впечатлена от професионализма на колегите от Медицински университет-Пловдив. Те са нашите надеждни партньори, както в научноизследователската дейност, така и в преподавателската. Впечатлена съм от инфраструктурата, материалната база и това е една от причините вече за втора поредна година националният конгрес да се провежда тук“, каза от своя страна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Организаторите и участниците са убедени, че този научен форум ще допринесе за динамичен обмен на информация, идеи и научни открития, а също така ще предостави възможност за обсъждане на бъдещи сътрудничества и изследвания.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 01.10.2023 г.
0
 
 
В България антибиотици се предписват за всякакви оплаквания при положение, че това е медикамент срещу бактериални, а не вирусни инфекции. Честа и безразборна употреба на антибиотик неутрализира защитните сили на организма по естествен път да изработи антитела и преодолее съответната инфекция. Антибиотикът оказва краткотрайно съдействие в процеса организмът на пациента да се пребори с бактериите, антибиотикът не е лекарство срещу вируси.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: