ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Тракийци искат компютърно класиране в детските градини
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:41 / 04.10.2010Коментари (3)3105
© Plovdiv24.bg
На първото си заседание след летните отпуски Консултативният граждански съвет на район "Тракия" реши да започне разработването на критериите за компютърно класиране на децата в детските градини на района по предварително утвърдени критерии. Избрана беше 5-членна работна комисия, която да разработи матрицата на критериите и тежестите на всеки от тях като брой точки.

Предложението е на кмета на района инж. Гиньо Матев, като гражданите трябва сами да определят и да утвърдят правилата за класиране, за да няма възможности за манипулации. Матев откровено заяви пред съветниците си, че в Пловдив се носят слухове за мощен корупционен натиск от родители върху директорките на градини, което е предпоставка за узаконен рекет върху родителите.

"Бих казал дори, че според битуващото обществено мнение, че само децата на по-заможните родители имат шанс да се класират, докато социално по-слабите млади семейства изобщо не се надяват да се възползват от организираната от общината социална услуга. А това лишава детските градини от статута им на публична социална услуга" - каза районният кмет. Той счита, че по подобие на класирането в елитните училища след 7 клас, директорите на заведенията не трябва да имат влияние върху приема на документи и към класирането, за да се изключат всякакви възможности за натиск върху тях и възможност да се подбират децата според социалния статус на родителите..

Ето и част от критериите, които бяха дадени за обсъждане в работната група на Консултативния граждански съвет на тракийци: първо, второ, трето или следващи желания за избор на ЦДГ в района; актуално уверение за братче или сестриче в предпочитаното учебно заведение; дата на подадено заявление за кандидатстване или промяна на обстоятелства при кандидатстване; деца от района, в която се намира детската градина чрез адресна регистрация по местоживеене на кандидатстващото дете; разведени родители; доход на член от семейството; двама работещи родители; деца на военнослужещи, извършващи мисии в чужбина или командировани държавни служители; други деца под 14 години; деца на инвалиди в зависимост от степента на загуба на работоспособност; деца сираци или полусираци; деца на родители загинали при изпълнение на служебен дълг; деца с тежки хронични заболявания съгласно списък от МЗ; деца и внуци от персонала на предпочетеното заведение; деца на студенти редовно обучение.

До 19 октомври, когато ще бъде проведено следващото заседание на съвета, работната група трябва да е разработила тежести (брой точки) за всеки от тези критерии в матрицата за класиране. Примерно, ако заявлението за кандидатстване бъде подадено окомплектовано с всички документи през месец януари, тогава да има 8 точки за класирането. Ако това стане през февруари, точките се намаляват на 7, през март - 6, а през август - 1. При деца с двама родители студенти предимството ще носи 5 точки, при 1 родител студент - 3 точки, например. По-голяма тежест ще имат родители, които имат доходи до 250 лева на член от семейството, отколкото тези с по-високи доходи, като за различните нива на доходите се определят различен брой точки. Ако детето е от района на детската градина се предлагат повече точки, отколкото за живеещи в други райони или дори в други общини и така нататък.

Вероятно в район "Тракия" ще бъде реализиран пилотният проект на това класиране. Ако идеята се реализира успешно, тогава компютърната програма ще бъде предоставена и за другите районни администрации, каза кметът Гиньо Матев. Възможно е също така идеята да бъде включена като въпрос в предстоящото второ допитване до тракийци през ноември.



Още по темата: общо новини по темата: 54
11.11.2014 »
20.08.2013 »
25.07.2012 »
01.12.2011 »
28.06.2011 »
27.01.2011 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Значи по "заможните" родители да плащат по 400 лв/месец за градина и едновременно с това да издържат (с по високите данъци които плащат) градините в които ще ходят децата на "незаможните" родители за по 30 лв/месец.Хаиде ако обичате като пишете статиите да не слагате подобни внушения, защото от тази точно това разбрах.Всъщност общината дотира всяко дете в общинска градина, ако тези пари се дават на детето, то може да ходи и в частна, където таксата ще бъде по-малка и така ще има места за повече деца. По време на зрелия комунизъм децата на учителките в градините ходеха в други градини, защото такова им било разпределението, от това по-голяма гавра здраве му кажи, така че точно децата на работещите в градините трябва да си ходят в тези градини.
+2
 
 
Абе вие не се ли научихте на азбучната истина " Има компютър - има проблем. Няма компютър - няма проблем." :) В краен случай все ще се появи някоя леля Пепи, която срещу една или две банкноти с лика на Алеко Константинов, ще оправи работата и отрочето ще е сред първите в списъка за прием ;)
0
 
 
"мощен корупционен натиск от родители върху директорките на градини" Хахахха - по-голяма глупост не съм чувала ! Родителите търчат с едни пачки към директорките и ги замерят с тях - а ако не ги искат прибягват и до по-силови методи !!! Вярно е ,че корупцията е двустранем процес , но това изречение е пълен абсурд!!! И какъв критерии може да е "деца и внуци на персонал, работещ в детското заведение" . Напротив - такива деца даже не би трябвало да се допускат в същата ДГ , защото ще се укаже пак ,че някои са по-равни от другите!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Презастрояването на Пловдив
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: