ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Тодор Чонов: В никой друг град не са изградени едновременно два стадиона
Автор: Диана Бикова 15:36 / 16.10.2023Коментари (3)2744
© Plovdiv24.bg
В първата част от интервюто с Тодор Чонов – кандидат за кмет на Пловдив от партия "Свобода“ и водач на листата общински съветници с бюлетине № 49, коментирахме състоянието на инфраструктурата в Пловдив, защо се получи застъпване на няколко големи обекта и забавяне на ремонтите. 

Във втората част от интервюто разискваме темите за трафика и обществения транспорт в града.

Електронно-билетната система не е само система за издаване на платежен документ – билети и карти, а включва в себе си различни компоненти като софтуер, който изчислява изминатите километри от автобусите, пътникопотока и различни други данни, които се събират и анализират. Това дава възможност на съответната администрация да взема правилни управленски решения.

"Оказа се, че през 2016 г. тогавашното управление на общината в един и същи ден приема за изпълнена електронно-билетната система от испанската фирма "Индра“ и следобед им превежда 20 милиона. Но тя така и не е заработила в своята пълна функционалност. 2019-та, когато се заехме да я възстановим по някакъв начин, тогава използвах израза "да съживим мъртвец“, се оказа, че голяма част от компонентите са морално остарели“ – припомни Чонов.

Отчита като постижение създаването на общинско транспортно дружество за екологичен транспорт. В него е апортиран подходящ парцел от 20 декара, който ще бъде използван за депо за електрическите автобуси и за зарядна инфраструктура за тях. "Проектирахме го да бъде по най-модерния начин, със соларни панели, които през деня да улавят енергията, да се съхранява в батерии и вечер, когато автобусите се приберат в депото, да бъдат зареждани с тази 100% зелена енергия. Не да купуваме от EVN, а да си я създаваме сами. Проектът е доста напредничав, но е съобразен с всички световни и европейски практики“ - разкри той.

Малките градски автобуси, наричани "щъркели“, е тема на всяко второ оплакване на гражданите. "Договорът е подписан 2016 г. и изтича 2026 г. Той съдържа 8 линии от общинската транспортна схема. Съгласно Регламент 1370 на ЕС, всяка община има право да възлага пряко на собствен оператор, ако има такъв. В случая има "Екобус“, което може да обслужва двете новосъздадени линии 102 и 103 и тези 8, на които изтича договорът. Така общината ще си отвоюва една трета от обществения транспорт“ – каза Чонов.

С Плана за устойчива градска мобилност в Пловдив се създава зона с ниски емисии, която е с границите на "синята зона“, т.е. идеалният център и малко около него. "Идеята е около тази зона да монтираме камери, които да разпознават екологичния клас на автомобилите, вписан в чипа на стикера от техническия преглед. В дни с превишение на нормите на фини прахови частици кметът издава заповед: "Забранявам в зоната за ниски емисии да влизат автомобили с евро 2 и евро 3, най-старите автомобили. Хората ще бъдат уведомявани за тези заповеди по информационни табла и по други начини“ – обясни той.

Чонов припомни, че изборът на новата фирма за внедряване на електронно-билетната система е съпътствана от всевъзможни препятствия, но първият компонент, касаещ паркирането, вече е завършен. Следващата стъпка е 100% обединяване на всички канали за плащане, което ще доведе до многократно повишаване на приходите и улесняване на контрола.

На въпрос ще се наложи ли съкращаване на хора, каза, че служителите ще се пренасочват към дейности, в които не са въведени новите технологии. Обясни как ще става плащането в градските автобуси и каква ще е съдбата на кондукторите. Планира оптимизиране на дейността на двете общински предприятия "Организация и контрол на транспорта“ и "Паркиране и репатриране“, които имат дублиране на функциите. "Не може едното предприятие да пише до другото да отиде да сложи знак на паркомястото или да маркира синята зона. Второ, паричните потоци ще станат огромни, защото след въвеждането на електронно-билетната система общината ще стане приходосъбирач. В момента всички приходи от транспорта – продажба на билети и карти, реклами, се събират от частните превозвачи. Ние само осъществяваме контрол. След като въведем тази супер надеждна система, общината става приходосъбирач и започваме да плащаме на превозвачите на изминат километър“ – уточни той.

В сегашните договори с превозвачите също е заложено плащане на изминат километър, но едва след въвеждането на електронно-билетната система в пълна функционалност.

Още от първия си ден като кмет Чонов смята да стартира открита прозрачна процедура по избор на изпълнител за почистване на коритото на река Марица. Капацитетът и ресурсите на двете общински предприятия "Чистота“ и "Градини и паркове“ се използват и в момента за почистване на периферията на реката, но за най-обраслата вътрешна част е необходима специализирана тежка техника. Припомни, че като директор на полицията през 2012 г., когато имаше опасност от преливане на Марица, е създал организация през километър да има полицейски патрули, за да следят нивото на водата. Смята, че е крайно необходимо да се почисти коритото на река Марица, защото при извънредно положение може да нанесе много сериозни щети.

Като абсолютен успех на настоящата администрация Чонов определи изграждането на двата стадиона в Пловдив.

"Двата стадиона са абсолютен повод за гордост за всеки пловдивчанин. Аз, като част от администрацията, се радвам, защото да изградиш два стадиона в един град през последните 30-40 години няма такова нещо. Такова нещо не се е случвало. Тези два стадиона представляват огромен материален актив за общината – ако досега сме дали 100 милиона лева, догодина тези активи са 100 милиона евро. По-важното е, че те са с голяма стойност като нематериален актив – те създават общности, създават фенски маси, повод за гордост, създават любов към спорта, към клуба, към Пловдив“ – каза той.

Втората част от интервюто с Тодор Чонов гледайте в прикаченото видео!

Тодор Чонов е кандидат за кмет на Пловдив от ПП "Свобода" и водач на листата общински съветници от ПП "Свобода", бюлетина номер 49.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Още по темата: общо новини по темата: 937
05.04.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
16.01.2024 »
05.01.2024 »
23.12.2023 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Гордеем се с Вас. Дано повече да не ни управлявате.
+1
 
 
Също 15 години е наполовина разкопан за да направят пет булеварда
+2
 
 
ХА-ХА , ГОРДЕЕЛИ СЕ СЪС СТАДИОНИТЕ , А ЦЕЛИЯТ ГРАД Е ЕДНО ГОЛЯМО МАЗАЛО !?! На това му викали ,,на гол г.з , чифте пищови,, !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
БК Академик Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: