ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Титюков за скандала със социални услуги: Няма как да изследваме до десето коляно кой кандидатства
Автор: Диана Бикова 14:40 / 09.03.2022Коментари (6)11120
© Plovdiv24.bg
Plovdiv24.bg започна разследване, в което стигна до информация, че семейството на борец срещу корупцията в община Пловдив изплува в далавера със социални помощи.

Заместник-кметът по социални дейности Георги Титюков коментира в интервю за медията ни, че познава Любомир Чакъров. Последно го е виждал на протестите пред сградата на общината преди около година. Бил е кандидат за общински съветник от "Кауза Пловдив". Титюков припомни, че е бил на 11-то място в листата от 51 кандидати, която включва много общественици, гражданска квота, а в момента дори има и депутати, които са били в листата на "Кауза Пловдив".

"Винаги сме били отворени за различни мнения,  различни хора са намирали място в листите на "Кауза Пловдив"" - каза зам.-кметът, който е и лидер на политическата сила. В онази предизборна кампания Чакъров е спечелил около 100 преференциални гласа, което може да се види в сайта на ЦИК.

На въпрос кое е наложило да се предоставят на частна фирма услугите, извършвани от КСУ "Св. Георги", Титюков припомни, че процедурата публично оповестен конкурс е обявена по реда на Закона за социалните услуги. Имало е 45-дневен срок, в който обявлението е било качено на сайта на община Пловдив, пуснато е и в един национален ежедневник.

Две дружества са закупили документи - "Соник старт" ООД и фондация "Каритас", но на самия конкурс се е явила само въпросната фирма. Комисия, назначена от кмета, е разгледала документите и са я класирали като отговаряща на условията, т.е. имат издадени съответните лицензи от Агенцията за качество на социалните услуги за извършването на този вид дейност. След това се е пристъпило към подписване на договор, който е в сила от 1 февруари 2022 г. Процедурата е публична и всеки би могъл да участва, подчерта той. Категоричен е, че общината няма ангажимент да изследва до десето коляно кой кандидатства. Социалните услуги са делегирана от държавата дейност и е обичайна практика да се предоставят за извършване от частен оператор. 

"Община Пловдив има още 13 други такива дейности, възложени на външен изпълнител. Сред тях са сдружение "Различни, но равни", "Майки заедно за децата с аутизъм", фондация "За нашите деца", "Бъдеще за България", фондация "Рома"... Общината може да извлече от това партньорство само ползи, тъй като не дофинансира услугите, това е ангажимент на доставчика. Те са на делегиран бюджет - всяка година Министерски съвет определя единен разходен стандарт според вида на социалната услуга и ние повече от тази сума не можем да преведем на доставчика. Ако се налага дофинансиране да се плати еленергия или други консумативи - те си се оправят с техни средства" - посочи зам.-кметът.

"Соник старт" ООД доставя около 50 социални услуги в цялата страна. Проверка в няколко общини показала, че има положителни отзиви за нея и че се справят добре, след което е финализиран конкурса и е подписан договора. Запазени са всички социални услуги, персоналът е преназначен от общинския комплекс в частната фирма. Общинското звено, което е второстепенен разпоредител с бюджетни средства, не е закрито, но занапред ще се налага всяка година да подава нулеви декларации. 

Предстои да се възложи за нови 5 години на "Различни, но равни" извършването на мобилни услуги в домовете на деца с увреждания. Самото сдружение е на родители на деца със специфични потребности.

"Истината е, че такива сдружения, фондации, частни фирми, които са с лиценз и имат компетентен персонал, се справят дори по-добре от държавата и от общината" - каза Титюков.



Още по темата: общо новини по темата: 4
02.03.2022 »
11.02.2022 »
10.02.2022 »
10.02.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Значи може да крадем до десето коляно, така ли !?! Ти, каква си маймунка!!!
0
 
 
Ти ли не знаеш маймуно мазна,като са по кадърни частните фирми ти за къв х.й си там.Подай си оставката мазно мекере.
+3
 
 
Голяма маймуна тоя,с вс партии на власт,все в управлението...е нз какъв трябва да си,за да го постигаш?!?
Здравейте! На 03,08,2019г. в темата ви "Ботев повеждаше два пъти срещу Етър, но не успя да стигне до победа", някакъв е влязъл в моя профил и е писал с моя ник baionzi. Дали може да го блокирате? Благодаря!
на 09.03.2022 г.
+5
 
 
ти ли , ти ли не знаеш хитрецо ,кой мандат караш вече
+4
 
 
не се прави на мома в понеделник-всичко знаете и ако няма и за вас договорено предварително под масата- няма сделка
+3
 
 
Защо го занимавате човека, няма време за глупости, имоти има за купуване.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба от автомобил край Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: