ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Стълпотворение на риболовци на Гребния канал
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:48 / 06.12.2010Коментари (12)5116
© Plovdiv24.bg
Няма място за повече риболовци на Гребния канал, оплакаха се читатели на Plovdiv24.bg, които, като отишли тази сутрин да хвърлят въдица за безплатния улов, не намерили място. Всичко било пълно.

След като и двата опита на общината за търгове за фирма, която да излови завъдения преди 2 години, но напоследък доста наедрял бял амур с цел да изяде водораслите, се провалиха бяха пуснати любители въдичари. Единственото условие е хванатите риби да са по-тежки от половин килограм.

Някои рибари се похвалиха, че вече са си осигурили Никулденската трапеза - хванали са поне по две парчета, тежащи около 1,5 килограма.


Още по темата: общо новини по темата: 8
06.12.2010 »
06.12.2010 »
06.12.2010 »
03.12.2010 »
29.11.2010 »
12.10.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не съм рибарка та питах чичо Гугъл.... Есента е времето на едрите риби. Сега освен шарани и сомове кълват и много бели амури. От известно време насам популацията на белите амури се увеличи чувствително както в река Дунав, така и в много от язовирите, били те държавни или под аренда. Белият амур не се размножава по естествен път у нас, но пък с него се зарибява най-редовно и веднъж пуснат във водоема, расте изключително бързо и на втората година вече наближава два килограма. Белият амур е вегетарианец и се храни основно с растителна храна, включително водорасли, папури и т.н. За радост не е никак безразличен и към царевицата, хляба и протеиновите топчета. Ако обрасъл с папури, камъш и водорасли водоем се зариби с амури, само за няколко години може да не остане и един папур! Във водоемите, бедни на растителност, амурите се развиват по-бавно, но пък повече налитат на примамките и обратно. Докато амурът достигне 4-5 кг, може да се лови и на грозд червеи. След това минава изцяло на вегетарианска храна. Няколко са начините да се лови бял амур. При риболова на амури с тегло над 5 кг се практикува само риболов на дъно. Специално въдици за амури се залагат на река Дунав и на язовири като "Овчарица" и "Жребчево", където риби с тегло от 15 до 35 кг се ловят ежедневно. По останалите водоеми въдиците се залагат за шаран, а белият амур се лови между другото. Съвременният шаранджийски риболов включва и риболова на бял амур. Техниката "на косъм" при риболов с наниз стара царевица или протеинови топчета дава отличен резултат и при риболова на бял амур. При тези системи се игнорират дребните риби и на такъма налитат само елитни екземпляри. В последните дни огромни бели амури вадят на яз. "Жребчево". Рибите са с тегло от 15 до 35 кг! Такъмът се нанася с лодка на дистанция около 200 м. Между две шамандури се захранва обилно със стара царевица по веднъж на ден. Лови се или с Pop up монтаж, или с горен монтаж - повод на 50-60 см над оловото. Шаранджийските въдици със сигнализатори са най-добрият избор. Специално на "Жребчево" дъното плътно е покрито с дребни миди и се налага да се използва оловен или метален лидер (повод, дълъг 1 м, предотвратяващ срязването на влакното от мидите). Въпреки това има доста късания заради досадните миди. Най-често амурите кълват сутрин или на залез слънце. Десетки шаранджийски биваци има ежедневно на язовира. В неделя на един от биваците бяха уловили 4 амура с тегло около 20 кг всеки и един 10-килограмов шаран.
+1
 
 
Ето за разбирачите като "jorkis ": Най-ценното стопанско качество на белия амур е това, че може да се използва за биологична борба с обрастването на язовири, езера, блата, напоителни и отводнителни канали. В рибовъдните стопанства, отглеждан в поликултура, консумира и фураж, макар и да не го оползотворява добре. На дължина достига над 120 см. и тегло 32 кг. Месото му е бяло и вкусно, има удължено заоблено тяло покрито с едри люспи, подобни на тези на шарана. На пръв поглед белият амур поразително напомня речния кефал. Същото торпедовидно тяло с мощна широкочела глава, подобни едри, изрядно подредени люспи, окръглени плавници, особено горният и аналният. При клена чифтните плавници са червено-оранжеви, а тук са опушено сиви. И освен това при белия амур опашната перка е повече изрязана навътре, с по-изразена стреловидност, пък и при нея липсва по-тъмният кант в края, както е при клена. Съразмерно с тялото при амура и устата е по-малка, отколкото при речния кефал, а хрилните капаци са радиално отчетливо набраздени. Хвърля хайвера си в руслото на пълноводни бързотечащи реки. Освен в река Дунав, в България не е констатиран случай на естествено размножаване. През първите етапи, личинките се хранят с дребен зоопланктон, като постепенно преминават на по-едри форми, като безгръбначни, хирономидни ларви, ракообразни. С нарастването си белия амур, започва да приема мека водна растителност, като възрастните консумират главно висши водни и сухоземни растения, с добре изразена избирателна способност към различните видове. Нараства различно в отделните климатични зони, като достига полова зрелост във възраст от 4 до 10 години.
0
 
 
Най-обичам разбирачи като пиранчо. Но май ти трябва да се запознаеш как се хваща амур, защото явно ако въобще може да се каже че си рибар, никога не си го хващал. Но нека - повече такива като теб, че да има място за други "Амури" на гребната. Успех
-1
 
 
Тези, където ще ловят " Амури ", са по големи амури от самите амури! Тоз хайван се храни само с водорасли бе и то от водоема, в който се намира! Тези от общината да вземат да се запознаят с характеристиките на този събрат и тогава да правят панайри. Голерми рибари не могат да е уловят, та камо ли аматъори и по хубаво грабвайте кепа, че с него шанса е огромен. И не забравяйте, че ако паднете Ви чакам!
+5
 
 
Днес след риболова се огледайте в какво състояние остава района след Вас, и се огледайте /ако сте там/ на пролетното и есенното почистване на гребната база, колко от Вас днешните риболовци ще сте там. НЕ ВСИЧКО Е АВАНТА В ТОЗИ ЖИВОТ!!!
+1
 
 
позволено е само от северната страна да се лови
+2
 
 
Бас държа, че Столипиново вече е там! Ето как!
0
 
 
Как се запълват 6 км по дяволите, че те ако са с 2м разстояние един от друг, това значи, че има около 3000 човека!!?? Ако е така, направо да не тръгвам.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Реформи в БДЖ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: