ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Страхотна възможност се открива пред училищата в Пловдив и региона
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:32 / 19.01.2021Коментари (0)2513
©
Училищата от Пловдив и региона вече могат да кандидатстват за втория випуск на програмата за професионално развитие "Училища за пример" на фондация "Заедно в час". Програмата е двугодишна и подкрепя училищата да разработват и прилагат устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление на училището, които допринасят за успеха на всеки ученик. Програмата е особено ценна в момента, защото отговаря на част от новите нужди на училищата, породени от пандемията и дистанционното обучение - умения за справяне с предизвикателствата и несигурността на бъдещето, въвеждането на нови методи на преподаване и сплотяване и ефективно организиране на училищната общност. 

Крайният срок за кандидатстване е 30 март през формуляр на сайта www.zaednovchas.bg

След него предстоят процес на подбор и събеседване с училищата преди финалния избор на участниците в програмата. За участие в програмата могат да кандидатстват всички държавни и общински училища в страната, без значение от населеното място, броя учители и профила на училището. Ключово условие за участие е училищните екипи да са мотивирани и да търсят училищна промяна, която поставя учениците в центъра на обучителния процес.

"Динамичната среда, в която живеем, изправя българското образование пред все по-големи изпитания. Това налага инвестиция преди всичко в развитието, адаптивността и лидерството на училищните екипи, които са ангажирани с осигуряването на достъп до качествено образование за всяко дете. С програма "Училища за пример" подкрепяме екипите на училищата именно в тази посока - през полезни практични обучения, иновативни практики, споделен опит, работещи решения и възможност всеки екип да приспособи инструментите за своите нужди и контекст.", споделя повече за добавената стойност на "Училища за пример" Ивелина Пашова, ръководител на програмата.

ПРОГРАМАТА

Програма "Училища за пример" е двугодишна и се състои от две неразделни части: курс "Лидерство в училище" и допълнителни курсове по избор на училището, свързани с различни методи на преподаване. Всеки курс включва работа по конкретен училищен проект, надграждащи обучения и менторска подкрепа. Програмата е наследник на успешната Академия за лидери в образованието на Фондация "Америка за България" и стъпва върху натрупания през годините опит в обученията на екипа на "Заедно в час".

Участието в обученията и менторската подкрепа са безплатни за училищните екипи. 

Пилотното издание на програмата започна през миналата година с 26 училища от 15 области на страната с разнообразен профил и контекст. Заради пандемията всички обучения до момента се провеждаха в онлайн форма. Сред участниците в първия випуск са и пловдиските ОУ "Екзарх Антим I", ПГ по транспорт "Гоце Делчев" и училищата от областта ОУ "Генерал Карцов" в Христо Даново и ОУ "Васил Левски" в Караджово.

ОБУЧИТЕЛИТЕ И МЕНТОРИТЕ

Освен обучения за лидерските екипи в рамките на програмата училищата преминават още през менторска подкрепа, която се осъществява от опитни учители, директори и образователни експерти. Менторите посещават училищата и им помагат при изпълнението на заложените цели по време на цялата програма. Всички те са възпитаници на програма "Нов път в преподаването" на "Заедно в час" и "Академия за лидери в образованието" с опит в обучението на учители. 

Обученията в програмата са създадени от екипа на "Училища за пример", в който основните експерти са Ивелина Пашова, Кристина Николова и Симеона Маринова. Те имат богат опит като обучители в образованието и социалната сфера. В разработването им са участвали и външни консултанти и експерти в образованието като д-р Рита Санчез Гонсалез и д-р Александра Томас от Колумбийския университет в Ню Йорк.

За фондация "Заедно в час"

"Заедно в час" е неправителствена организация, която вече 10 години работи за осигуряване равен достъп до качествено образование за всяко дете. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. "Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.


Още по темата: общо новини по темата: 675
20.03.2024 »
20.09.2023 »
16.09.2023 »
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: