ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Спомени за баня "Здравец", която бе превърната в "Папараци"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:14 / 12.03.2024Коментари (2)10296
©
СПОМЕНИ ЗА ПЪРВАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА БАНЯ В ПЛОВДИВ - от арх. Олег Каразпрянов

Преди повече от 60 г. много малко от жилищата имаха собствена баня. Дори тоалетните много често бяха на двора. На Понеделник пазара по старите къщи имаха тоалетни на двора.Това на никого не правеше впечатление. За щастие на пловдивчани в града имаше изградени на много места обществени бани. За времето си те бяха едни доста хубави сгради, които предлагаха на съвсем приемливи цени човек да се изкъпе.

Баня "Здравец" е строена в началото на 50-те години на миналия век. Беше любимата баня на жителите на Аджисан махала, тук с ритуал водеха булките преди сватбата.

Дълги години бе подържана от предприятието “Всестранни услуги". По-късно тази функция бе поета от общинска фирма "Бига“ ЕООД. Още по късно всички обществени бани бяха разпродадени една по една.

Баня “Здравец" на бул. “Кн. Мария – Луиза" също бе продадена и стана частна собственост.

Банята беше превърната в бар "Папараци", който за някои пловдивчани бе "култово" заведение. За някои тя беше чалготека, а за други дискотека.Според някои хора там се е събирал елитът на града. Дейността на заведението бар "Папараци" бе прекратена след избухването на пожар, който унищожи всичко окончателно.

Навремето баня "Здравец" беше една от хубавите бани в Пловдив.

По същата време, когато тя бе построена, в по малките градове и селища се изградиха доста бани.Те бяха построени по еднакви типови проекти. Към тях имаше и перални помещения и хората можеха да отидат и там да си изперат дрехите с топла вода. Всичко това беше осъществено по идея на бележития български архитект Лазар Парашкеванов, за когото днес много рядко се споменава нещо.

Малко преди да съборят банята имах осигурен достъп до нея и така се появи възможността да я разгледам подробно отвън и отвътре. Отвътре гледката след пожара бе доста тъжна. Целия под бе обсипан със начупени стъкла. Имаше полуизгорели маси, столове и разни мебели. Гледката беше неприятна.

Реших да направя подробно архитектурно заснемане с надеждата, че някога все на някой то ще потрябва като история на Пловдив или история на баните в Пловдив.

Когато я заснемах тя вече не беше баня и имаше съвсем други функции. Освен това към нея бяха направени допълнителни пристройки и от хубавите първоначални фасади не бе останало нищо. Самата тя беше много преобразена, което я отличаваше от първоначалния и архитектурен образ. Пред нея от юг по бул. "Мария Луиза" бе изграден от метална конструкция гръцки ресторант "Елеа". От североизток бе направена пристройка от стоманена конструкция,като разширение на бара.

Архитектурното заснемане се оказа доста по-трудно, отколкото очаквах. Освен измервателните уреди си носех и електрическо фенерче. Знаех, че в помещенията електрическият ток е изключен и няма осветление. Гледката вътре бе много ужасяваща. Целият под бе обсипан с начупени стъкла, имаше обгорели мебели,парчета дъски,стърчащи железа. Дори да се предвижваш в тази обстановка беше трудно.

Сградата беше масивна,изградена от носеща стоманобетонова конструкция и дебели тухлени стени. Входът беше от запад, от където се влизаше в съблекалнята с площ от 100 кв.м., която беше с по-ниска светла височина. Залата за къпане бе доста просторна с площ от 420 кв.м и височина около 6,00 м.

Таванската плоча на залата се подпираше на колони с междуосие 4,20/3,20м. Към банята от север имаше котелно от 80 кв.м., което затопляше водата и самата баня. Първоначално котелното работеше на въглища и разбира се имаше и склад за въглища. На седмица се изгаряха тонове въглища и се изхвърляха тонове сгур. По-късно се премина на мазут и нафта. За изгорелите газове имаше висок тухлен комин,който дълго стоеше като акцент. Височината му беше около 15м.

Покривът на банята беше четирискатен покрит с керемиди.

След пожара и след като теренът беше разчистен, се появи идея там да се построи многоетажна жилищна сграда с голяма търговска част.

От Банята останаха само спомени...


Още по темата: общо новини по темата: 24
06.03.2024 »
09.12.2023 »
03.12.2023 »
30.08.2023 »
27.08.2023 »
27.08.2023 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 13.03.2024 г.
0
 
 
"Шизофренични спомени" за обществена дупка, която повечето хора ненавиждаха и се гнусяха. И всичко това защото някой имбецил изпитва завист.
0
 
 
Налъми, тасове, циментови корита, теляци, цигани, българи, арменци бол! Събрал ги Господ от въже и кол! За 10 стотинки се къпеш, за още 10 ст. теляк те търка с кирливо спарче, за 1 лев имаш самостоятелна кабина с душ!!! Лукс!!! Развития Цоциализъм беше Як????
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: