Славчо Атанасов: Летище "Пловдив" умишлено се води към фалит

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:41 / 01.06.2015
4770
Летище "Пловдив" умишлено се води към фалит, за да бъде отдадено на една определена икономическа групировка, заяви на пресконференция днес народният представител и кмет на Пловдив в мандат 2007-2011 Славчо Атанасов

Той припомни, че още преди година и пет месеца в Общинския съвет на Пловдив е предупредил, че за аеропорта се подготвя или приватизация, или концесия. 

"Съветниците на г-н Тотев тогава ехидно се подсмихваха, казвайки, че това е нелепо. Сега, година и пет месеца по-късно в отговор на мое питане/което между впрочем престоя три месеца в деловодството на Народното събрание/ министърът на транспорта Ивайло Московски лично потвърди, че се готви отдаването на летище "Пловдив" на концесия", заяви Славчо Атанасов.

Той определи подобна възможност като стратегическа грешка за Пловдив и региона, лишена от каквато и да е икономическа логика. 

"Защо летището се поставя на колене, при положение, че държавата инвестира над 42 млн. лв.? Защо, като се има предвид, че то е в много добро състояние и като сграден фонд, и като писта, и като място с изключително добри климатични условия? Да напомня ли, че Иван Тотев извади Община Пловдив от Фонда за развитие на летището, посочвайки дори аргумент като този, че Пловдив бил близо до София, където има летище?", реагира Славчо Атанасов.

Народният представител от Патриотичния фронт показа писмо от директора на летище "Пловдив" Владимир Щърбанов до председателстващия Фонда кмет на Община "Родопи" Пламен Спасов, в което се заявява, че авиокомпанията "Райънеър" прекратява полетите до Франкфурт от ноември месец. 

"В същото време, разбираме, че от 1 юли летище "Пловдив" преминава на дневен режим на работа. Това означава, че летището губи още полети, тъй като повечето карго полети се извършват през нощта, и второ - че предстоят още съкращения". 

Славчо Атанасов бе категоричен, че дотук се е стигнало в резултат на личната политика на Иван Тотев и превръщането на летището в партийна хранилка на "знайни и незнайни герои и специалисти".

"Последният случай бе с назначаването на скандално освободения кмет на район "Южен" г-жа Павлинка Кацарова в Борда на директорите", посочи Славчо Атанасов

По думите му експертите определят случващото се като началото на края на летище "Пловдив". Очаква се сериозна икономическа групировка да вземе летището.

"Вариантите са два - или то да бъде разработено, вече в частни ръце, или по-опасното - да бъде умишлено затворено, за да бъде поета дейността му от друго летище", посочи народният представител. 

Общинският съветник от Патриотичния фронт д-р Лилия Учкунова допълни, че наред с всичко друго - отдаването на летище "Пловдив" на концесия ще предизвика и сериозен социален трус, заради освобождаването на работещи там пловдивчани. 

Общинските съветници от Патриотичния фронт внасят днес в ОбС декларация и предложение за нейното гласуване, съобщи Слави Георгиев

"Призоваваме общинските съветници към единомислие в подкрепа на това да не се отдава летище "Пловдив" на концесия. Това е летището, което неслучайно носи името на Пловдив, общината ни е основен донор във Фонда за развитие на летището, то като транспортно съоръжение има ключово значение за развитието не само на града, но и на региона. 

Наясно сме, че Община Пловдив не е пряк разпоредител в летището, но действия пред Министерски съвет трябва да бъдат предприети", категоричен бе общинският съветник от Патриотичния фронт. 

Виж коментарите (1)

Още по темата (471):
26.04.2024 Започна проектирането на жп гара до летище "Пловдив"  
24.04.2024 Полети до три нови дестинации може да има скоро от летище "Пловдив"
17.04.2024 Полети до Рим и Милано от Пловдив?
14.04.2024 Искат директни полети Виена-Пловдив, по подобие на дестинация Лондон
12.04.2024 Това ли е истината за летище "Пловдив"? София не иска конкуренция?
06.04.2024 Започват преговори за авиолиния от Виена до Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).