ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Славчо Атанасов: Целта ни е да задържим пловдивчани в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:04 / 22.03.2007Коментари (0)4653
© Plovdiv24.com
Славчо Атанасов, кмет на район "Тракия", е един от най-амбициозните и популярни управници в града ни. Той се съгласи да коментира пред репортер на Plovdiv24.com своята позиция по наболели въпроси, свързани както с район "Тракия", така и с целия град.

- Г-н Атанасов, преди време създадохте с група пловдивски бизнесмени сдружението "Изберете Пловдивското". Каква ще е основната цел на това сдружение?

- Основната цел на сдружението е много ясна. За да вървят нещата в един град в него трябва да има пари, а зад ги има тези пари трите компонента за развитието на един град - бизнесът, гражданството и администрацията трябва да работят в перфектен синхрон помежду си. И казвам нещо много просто. Трябва да се сформира така наречения кръг на успеха, а за да ги има тези три компонента трябва да са свързани помежду си, а не всеки да е на отделна своя писта. Веднага давам пример. За да е добре бизнеса, а той е изключително важно е да се развива добре, той трябва да има печалба за да може да се разраства. За да ги има тези печалби, потребителите трябва да му подадат ръка, тоест потребителите да потребяват неговите стоки и услуги, които той предлага и произвежда. Поради тази причина, когато в бизнеса се акумулират пари, то от своя страна се разраства и открива нови работни места. От тук кръга започва да се затваря. Бизнеса е доволен, че в него влизат пари, от своя страна потребителите и гражданите на Пловдив ще са доволни, че ще могат да работят в родния си град, а не да го напускат и да ходят по други градове и по чужбина за да работят. Истината е, че пловдивчани си обичат много своя град и когато имаме условия да се поддържа нормален живот, аз съм убеден, че никой пловдивчанин няма да напусне Пловдив. И не на последно място при такава схема е и доволна и администрацията, защотото когато бизнесът натрупвапечалби, данъчните постъпления в общината нарастват. Когато обаче влизат парите в касата на общината, с тези пари стават хубави неща които ние всички искаме да се използват за инфраструктурата, нови тротоари, нови детски градини, нови училища и нови детски площадки. Идеята на "Изберете пловдивското" е преди всичко да помогне на самите пловдивчани и това кореспондира с европейските препоръки. Те казват да се правят регионални сдружения, защото когато започнат да влизат мощните европейски фирми от Западна Европа, то тогава много от нашите фирми и бизнесът ще срещне затруднения и някой от фирмите ще фалират. Затова хората ни препоръчват това. Трябва да подскажем на всички пловдивчани, че е добре да купуват пловдивски стоки защото това е добре за всички. Давам пример с прословутата лютеница. Влизаш в магазина и гледаш 10 вида лютеници. Пловдивчани отиват и гледат на две от тях обаче има лого "Изберете пловдивското" и стоката е пловдивска. Веднага ще му бъде обяснено защо трябва да избере тази лютеница. Тогава той ще си каже: "Добре е аз да купя лютеницата с логото, защото моите пари ще останат в родния ми град и те няма да напуснат града". Разбира се ние не можем да накараме хората насила да правят това и не може да накараме хората да купуват некачествени стоки и услуги. Но когато пловдивската стока е с равни други условия, нека те да купят пловдивската стока. А разбира се, има и друг момент, ако ти харесва варненската лютеница естествено нея ще предпочетеш.

- Преди време жителите на район "Тракия" бяха недоволни от разноцветното боядисване на панелните блокове. Дори и подписка внесоха. Какви мерки взехте по случая и как виждате решението на проблема?

- Чукат на отворена врата жителите на "Тракия" и много се радвам, че тяхното естетическо око също не оценява добре това което става. В момента не само в "Тракия", но и целия град аз това нещо не го одобрявам и даже тази подписка ще ми помогне страшно много, защото това нещо при всички случаи за да се регулира. Трябва обаче да има нормативен акт, за жалост в момента нашето законодателство не беше подготвено за изискванието на живота. Вие знаете много често законът върви след реалността и обикновено добрите управници реагират, за да регулират съответният проблем. Затова аз още преди да получа тази подписка бях дал нареждане на моите юристи да мислят начина по който този процес да бъде нормативно регулиран. Юристите ми подготвят няколко предложения до Общински съвет Пловдив, защото аз не мога да издам нормативен акт. Но мисля да изработя предложение което да бъде внесено и да бъде гласувано. Идеята при всички случаи да се провеждат общи събрания на блоковете, тъй като те имат етажна собственост. Те трябва да вземат решения в които примерно да решат в какъв цвят да оцветят блока си. Това е много важно. Блокът могат да решат да го боядисат в жълто, зелено, но нека целия вход да бъде боядисан така, а не както сега- случаите в града, един етаж да бъде боядисан в лилаво, друг в зелено, червено. Трябва да има елементарни естетически норми, които окото на всеки от нас ги одобрява. Така, че няма лошо в това, че например блоковете да се освежават, много от тях надминаха повече от 30 години, но е редно когато се прави тази естетика, то да бъде добре естетически направено.

- До къде стигна построяването на паметника на хан Крум, на когото вие сте инициатор?

- В момента кипи бурна дейност. Бригадата работи по площадката. Подготвяме самата нея. Самия Крум е излят и е готов като статуя. Най-красивият момент ще бъде самото му поставяне на 2 юни. Ще зарадваме хората с една придобивка, която поне аз твърдя и по мнението на експерти ще е най-красивата конна фигура в цяла България. Тоест Крум ще стане символ не само на Тракия, а един от символите на Пловдив. Знаете, че Крум преди да бъде пратен на отливане в Сопот, той се изгражда едно към едно размер от глина. Многобройна комисия от специалисти, архитекти, художници, историци и представители на медиите го приеха във този вид и тогава се даде зелена улица да бъде отливан. Ще стане любимо място на пловдивчани.

- Напоследък зачестиха много катастрофите по пътищата на Пловдив. В район Тракия стават едни от най-тежките пътно-транспортни произшествия. Обезопасени ли са достатъчно кръстовищата в района с светофарни уредби и предвиждат ли се да се слагат нови?

- Когато станах кмет на Тракия, една от първите ми задачи беше точно този болен проблем на Тракия. Виждате района е модерен квартал с широки улици, лесен достъп до тях и в крайна сметка недобросъвестните шофьори използват този чудесен път и развиват убийств

© Plovdiv24.com
ени скорости. Затова катастрофите в Тракия са много тежки. Поради тази причина, а именно да предпазим живота на нашите деца и на възрастните хора и на всеки жител на Тракия, изградихме за 3 години 10 нови светофарни уредби. Тези кръстовища, които досега не бяха регулирани имат вече светофарни уредби. Няма друг район в града, който за толкова кратко време да постави толкова много техника по пътя. Също така, до голяма степен разрешихме този проблем, тъй като вече шофьорите не карат с тази прословута бясна скорост, като влязат в Тракия и района не е вече тази рали писта, която бе преди 3 години. Самите светофари вече създават проблем на такива недобросъвестни шофьори. Второто нещо което се направи е че се поставиха камери, пред училищата и в училищата. Това също кореспондира с идеята за сигурността на нашите деца. Следващият етап от проекта който се замисля е да се сложат камери на самите кръстовища в района, за да може камерите да заснемат шофьорите които карат с бясна скорост. Спомням си един случай, преди 3 месеца аз се принудих да преследвам в Тракия недобросъвестен шофьор, който премина на червено и забележете той премина на червено няколко дни преди началото на учебната година. За моя голяма обида се оказа, че човекът е униформен и по този начин той петни пагона. Разменихме си сериозни реплики и тогава той си понесе отговорността от своя началник.

Kога ще бъде готова модерната площадка за обучаване на деца за безопасност на движението в района?

- Тя е почти напълно готова. Поставени са знаци и светофарни уредби, направени са тротоарните настилки. Остава да се направи асфалтирането на самата алея - пътя на площадката, но да се асфалтира това нещо, трябва да заработят асфалтовите бази. Знаете, че през зимата те не работят. При затопляне на времето тя ще бъде направена. Това ще бъде най-добрата площадка в града, ще я ползват не само децата на Тракия, а и деца от другите райони на Пловдив. Имаше един неприятен случай по площадката. Зимата се направи опит да се откраднат част от знаците в площадката, но всичко мина добре. Много от децата нямат нужното поведение на пътя. Много тежко стана движението по пътищата и те не знаят елементарни неща, например те не знаят правилниците. Децата трябва да имат родителски контрол.

- Преди време издадохте "Патриотичен буквар". Ще има ли продължение на книгата? -

- "Патриотичен буквар" в момента среща огромен радушен прием в цяла България. Това разбира се и най-важното е че го приеха самите учители, родители и учениците. Бяха издадени два тиража допълнително защото бяха изчерпани всичките бройки. Готви се трети тираж на буквара около 15 000 бройки. Има много заявки. Цели общини искат буквара за училищата си. Намери прием защото си намери и почвата. Много години нашите деца израстнаха в години на безродие и нихилизъм, което е изключително опасно нещо. Този буквар запълва точно тази празнота, която бе с години наред във възпитанието на децата. Ние трябва да възпитаваме децата си с любов към родината си. Родината е семейството, улицата на която сме израснали, приятелите и други важни за човека неща. Тя не е отдалечено понятие. Много е добре нашите деца още от детска възраст да бъдат възпитани да обичат всичко това.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
БК Академик Пловдив
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: