ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Седмица до професионалния форум на One Architecture Week
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:28 / 21.09.2015Коментари (2)2156
©
Седмица ни дели от професионалния форум на осмото издание на One Architecture Week, в който ще вземат участие шест световноизвестни архитекта от Холандия, Дания, Франция, Канада и Германия. 

Събитието ще се състои на 26-ти септември в Държавна опера Пловдив. Лектори през 2015 г. ще бъдат: Пейтър Вейнстра ( LOLA Landscape), Яндирк Хукстра (H+N+S Landscape), Рита Юстесен ( By&Havn), Клеман Бланше (cBA), Ян Едлер (Realities United) и Мейсън Уайт( Lateral Office). Международните участници ще споделят опита си в градското планиране, проектиране на пространството на реките и в създаването на активни граждански общности, като част от основната тема на фестивала "При-общена река".

Пейтър Вейнстра, който идва на форума с подкрепата на Посолството на Холандия, е един от основателите на водещото холандско студио LOLA Landscape. От самото си начало през 2006 до момента, работата на студиото се стреми да наложи прогресивната ландшафтна архитектура. С отличителните си идеи и действия, базирани на комбинация от проучване и дизайн, LOLA иска да съживи забравените и остарели пейзажи. 

Един от последните проекти на LOLA e Singelpark Leiden. Това е уникална градска концепция: непрекъсната 6-километрова ивица от свързани помежду си зелени площи, преминаващи покрай стари военни укрепления; огромната структура заобикаля най-гъсто застроения исторически център в Холандия. Чрез преобразуване на канала в непрекъснати, естествени ивици, водната зона ще бъде фундамент за преминаване през града. 

Атмосферата около района ще е изградена изкуствено с разнородни семена и растителни смеси, дарени от Ботаническата градина в Холандия. Местните групи и участници могат да вземат участие в поддръжката на пространството, което включва шестнадесет паркови обекта, всеки със свой собствен стил, свързани с водното съоръжение. 

Яндирк Хукстра, който ще посети страната ни с подкрепата на Посолството на Холандия, е ландшафтен архитект и съосновател на холандското студио H+N+S Landscape. Гордее се, че работата му допринася за по-смислена и енергична връзка между човека и околната среда. Един от известните проекти на студиото е новият Национален Военен Музей в Холандия. 

Площта е с големина 450 декара и е рождено място на авиацията в Холандия. Пази останки от Втората Световна война и употребявани съоръжения от НАТО. Студиото приканва посетителите да изпитат историите на холандските въоръжени сили по нов, вълнуващ начин.

Рита Юстесен, която ще посети One Architecture Week с подкрепата на By&Havn, ръководи архитектурния отдел в общинската компания By&Havn в Копенхаген и спомага за развитието на някои от най-известните нови квартали в града, включително и района около пристанището в Копенхаген. 

Това пространство е в разгара на трансформацията си от индустриална зона към културен и социален център на града. Вместо да имитира традиционната датска плувна зона, Пристанището предлага пейзаж с докове, кейове, рампи, скали, детски площадки и понтони, като едновременно с това дава възможност на гражданите да поплуват в центъра на града. Жителите използват Пристанището като място за плажуване, социализация, спорт и други.

Клеман Бланше, чието посещение е с подкрепата на Френския институт в София, е френски архитект, учител и критик, активен участник в архитектурната теория, урбанизма и културните изследвания. През 2004 год. става сътрудник в Office for Metropolitan Architecture. Седем години по-късно е назначен за директор на OMA Франция. 

В момента Клеман работи по изграждане на нов мост над река Гарона в Бордо, който ще свързва общините на Бегъл и Флорак. Мостът ще приютява не само натоварения трафик, включващ автомобили, обществен транспорт, велосипеди и пешеходци, но ще дава и пространство за провеждането на различни мероприятия. 

Постройката ще е дълга 545 метра и широка 44 метра и в неговото построяване ще бъдат ползвани най-съвременните техники и материали. 
 
Канадският архитект Мейсън Уайт, който идва у нас с подкрепата на Canada Council for the Arts, е съосновател на Lateral Office. Вече над 10 години студиото се ангажира с архитектура, която пряко отговаря на нуждите на 21-ви век. Разработките на Lateral Office се фокусират върху силните отношения между обществената сфера, инфраструктурата и околната среда. 

През 2011 Lateral office участва в конкурса Cleveland Design Competition: A new school vision. Идеята е да се предложи проект за изграждането на ново държавно училище в центъра на града. Lateral Office предлага " Отворено училище" - школа, приветстваща разнообразни взаимоотношения между различни възрастови групи; школа, отворена за града и открита за природата; школа, която се обединява с творческата култура и бизнес. 

Ян Едлер е един от двамата основатели на берлинското архитектурно студио Realities United. Те са автори на проекта "Flussbad" за нов басейн в река Шпрее в Берлин. Flussbad има за цел да изкорени мисловното разделение между "ежедневния" Берлин и обществения Берлин, който принадлежи основно на туристи и федерални агенции. 

Проектът ще осигури така необходимото пространство за отмора и развлечение в тази част на града. С дължина над 700 метра, Flussbad ще бъде не само най-големият плувен басейн в света, но също така ще се превърне в магнит за туристите и гражданите на Берлин. Ян Едлер ще посети България с подкрепата на Посолството на Германия в България. 

Професионалният форум е единствената платена част от програмата на фестивала, за която вече могат да бъдат купени билети в мрежата на ticketlogic - (https://www.ticketlogic.bg/one-architecture-wee/27576), както и в офисите на "Едно" всеки работен ден от 09:00 до 18:00 ( Пловдив- ул. "Христо Дюкмеджиев" 10 и София - ул. "Юри Венелин" 2, ет. 3 ). 

Останалата част от програмата е безплатна и включва лекции, дебати, изложби, концерти, детска програма, работилници, намеси, спортна програма и други.


Още по темата: общо новини по темата: 101
06.04.2017 »
25.12.2016 »
07.10.2016 »
29.09.2016 »
26.09.2016 »
10.09.2016 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
дано не се разхождат много из Пловдив, че такива светила, свят ще им се завие, как се правят нещата по нашенски :P
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: