ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Савина Петкова е кандидатът на "Браво, Пловдив" за кмет на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:18 / 25.09.2023Коментари (1)5974
©
"Браво, Пловдив" ще издигне за кандидат-кмет на Община Пловдив Савина Петкова. Това се случва, след като проверка на ОИК не позволи регистрацията на председателя на сдружението Веселин Костов, който бе анонсиран, като кандидат-кмет.

Оказа се, че според правилата на Изборния кодекс български гражданин, имащ настоящ адрес извън България през последните 6 месеца, не може да се кандидатира за кмет или общински съветник, макар винаги постоянният му да е бил в Пловдив.

"Изненадан съм от решението на ОИК. На практика се получава така, че ако дадено лице има настоящ или постоянен адрес в Сунгурларе допреди 6 месеца, но е променил единият в Пловдив – той може да бъде кандидат.

От 1997 година не съм променял постоянния си адрес. В Белгия, където съм живял дълги години, изискванията са много по-опростени. Но законът е закон и всички трябва да го спазваме. Идеята, с която аз и моите съмишленици създадохме "Браво, Пловдив!“ не бе да влизаме във властта. Решихме да се включим в местните избори, когато направихме десетки акции за подобряване на градската среда и потърсихме съдействие от Общината за казуси, с които не можем да се справим. Но получихме само формални отговори, които по никакъв начин не ни задоволяват. "Браво, Пловдив“ тепърва ще се развива и ще ангажира все повече доброволци.

Предавам щафетата на един от учредителите на сдружението Савина Петкова, която освен ентусиазъм за промени, притежава и огромен административен опит. Аз оставам начело на "Браво, Пловдив“ и ще я подкрепям с всички сили.

Парадоксалното в случая е, че в нашата листа с общински съветници, присъстват китайски гражданин, който е инвеститор в Пловдив, има граждани на Ливан, които от години развиват бизнес тук. Аз съм четвърто поколение пловдивчанин, но не мога да участвам в местните избори. Невероятно, но факт!“, каза Веселин Костов.

След проведено събрание на "Браво, Пловдив“ членовете единодушно избраха Савина Петкова за кандидат за кмет и водач на листата. Тя бе официално регистрирана като кандидат-кмет на организацията, която ще се яви на местните избори в Пловдив с регистрацията на "Българска прогресивна линия“. Петкова е уважаван юрист с изключително богат опит, като бе и един от най-успешните председатели на Общинския съвет в мандат 2015 – 2019. Тя е един от учредителите на гражданското сдружение, като е един от двигателите на множество от инициативите.

"Невероятна е енергията на младите хора в "Браво, Пловдив“, които искат да променят Пловдив и да го превърнат в по-добро място за живеене за себе си и своите деца. Това е нещото, което ме мотивира да се присъединя към тях още в началото. Безбройните инициативи, които реализирахме за последните няколко месеца, ни дават увереност, че можем да се справим, но е нужно да разполагаме с институционалните ресурси, за да го направим.

Всички ние заедно бяхме убедени, че в лицето на Веско сме открили правилния човек, който има визията да поведе града ни по пътя на промяната и да спрем деградацията през последните години. Именно за това, аз не присъствах сред кандидатите в първоначалните изборни книжа.

За огромно наше съжаление законодателят все още намира начини как да възпрепятства участието на гражданските сдружения в местното самоуправление. Потвърждава се една стара истина, че духът на закона не винаги съвпада с буквата на закона.

Последва моята номинация за кметската надпревара, защото да си роден в Пловдив, да милееш за своя град, да го носиш в сърцето си, не е достатъчно за законодателя, за да имаш право да се кандидатираш.

Всички знаете, че през годините съм доказала, че аз не се страхувам да водя битки и затова, когато получих номинацията от "Браво, Пловдив“ не се поколебах. Не искам трудът, ентусиазмът и отдадеността на всички в това гражданско сдружение да бъде прекършен процедурно. Вярвам, че пловдивчани ще ни подкрепят в тази битка за един по-добър Пловдив, защото ние искаме да я водим заедно с тях и за тях", заяви Савина Петкова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Жива да не бях не е прочел изборния кодекс но иска да става кмет чичака
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: