ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ремонтът на Жълтото училище зацикли. Но поне няма да падне при земетресение
Автор: Цвети Тончева 08:38 / 04.06.2023Коментари (1)4359
Седем години след началото на ремонта на Жълтото училище в Пловдив са готови само основите му. Поне е сигурно, че то няма да рухне при евентуално земетресение, разказа за Plovdiv24.bg ректорът на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" Пловдив проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

"Ремонтът е стартирал през 2017, а през 2018 година е спрян. Основите не са това, което са очаквали, ето защо се налага нов проект през 2019 година. Първият бива отхвърлен, а вторият е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и ние стартирахме", поясни Шекерджиева- Новак.

Тя все пак е доволна, че сградата вече е укрепена и реконструкцията на основите е завършена. Това на практика означава, че вече не се притесняват от земетресения за тази сграда. 

Но перипетиите за съжаление не свършват с това. Напрежението и адът, през който минава ръководството на Музикалната академия в Пловдив, са толкова големи, че има период, в който Шекерджиева - Новак дори има намерение да си хвърли оставката. 

Но какво точно спира продължението на ремонта?

За да отговори на изискванията за пожарна безопасност одобреният подход, където ремонтът вече е трябвало да стартира, не може да бъде продължен поради две причини.

"Първата от тях е финансово икономическа. Ние всички знаем какво ни се случи през 2021 и 2022 и за инфлацията. Цените на материалите скочиха драстично. Но, всяко зло за добро, защото предложеният подход, според специалистите, е много тежък и би наложило и допълнително укрепване на сградата, което още повече би оскъпило строителството", успокоява се ректорът на академията.

Шекерджиева обясни още, с познанията си на непрофесионалист в тази сфера, че по отношение на пожаробезопасността строителите влизат по някакъв начин в конфликт със специалистите от НИНКН. Прилаганите мерки за пожаробезопасност не кореспондират с идеята за възрожденските паметници на културата.

"Ако го торкретираме отвътре и отвън (това е процес на наслояване чрез пръскане на циментова смес, инертни материали, вода и добавки под високо налягане върху различни повърхности), то ние отвън това няма как да го направим, защото има изискване всички сгради в Стария град да имат около 1.5 м каменна основа, която да е показана. Това означава, че сградата не може отвън да бъде торкретирана до долу. За да тласна нещата напред, бях готова да си хвърля оставката. Разбрах, че не може да стане това, което си мислех в началото, с ентусиазъм и желание. Когато влизаш в един омагьосан кръг виждаш, че това не е точно така. Но и с моята оставка не можах да ги уплаша.

Наложи се оптимизиране на проекта и направо изцяло нов проект за вътрешното строителство, който отхвърля тези тежки метални конструкции, които бяха предложени. А допълнителното укрепване оскъпява още повече строителството. Оптимизирането е необходимо по принцип, защото докато трае ремонта на тази повече от 150-годишна сграда, тя непрекъснато разкрива себе си и нови, и нови  предизвикателства, с които ние трябва да се съобразим. И непрекъснато трябва да търсим точните специалисти и съгласуване с НИНКН", добави още Тони Шекерджиева-Новак.

По думите ѝ целият този процес се регулира от Закона за обществените поръчки, който обаче не кореспондира с изискванията на Закона за опазването на културното наследство.

"Пожарната безопасност е нещо, с което сме длъжни да се съобразим. В резервата не може да утежняваме конструкцията и да развалим това, което е паметник на културата", разказа още Шекерджиева - Новак.

Тя се притеснява и за това, че няма да може да завещае готовата сграда, след мандата си на ректор, на новоизбрания догодина. Оставя му, слава Богу, основите на тази сграда. 

Проф. Новак не се оплаква, не роптае срещу институциите, защото всички са отворени към нея. Но сега вече не знае къде да почука за тази сграда, заради неустановеното състояние на държавата и липсата на редовно правителство. 

Ректорът на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" Пловдив държи да каже още, че отпуснатите средства за ремонта на Жълтото училище се отчитат отделно от общия бюджет и се използват целево само за това строителство. Те, разбира се, няма как да бъдат достатъчни. Но трябва да се изразходват първо отпуснатите, а след това да се търсят и още. 

Новите разходи, свързани с разрешителни и с консултации със специалисти, са изцяло за сметка на бюджета на академията.

"Отпуснатите пари, с които мислехме всичко да направим, за голямо съжаление тежат като воденичен камък на ректора. Бих искала поне отвътре нещо да започне да се прави на тези стени. Огромни проблеми ми създава липсата на тази сграда. Бяхме предвидили много неща за нея", каза Шекерджиева - Новак. 

"Но, най-важното за нас е, че поне основите са завършени и сградата вече отговаря на изискванията за земетръс", добави още веднъж Тони Шекерджиева - Новак.


Още по темата: общо новини по темата: 14
13.03.2024 »
07.10.2020 »
11.12.2017 »
02.11.2017 »
02.11.2017 »
27.10.2017 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За управниците приоритет са жълтите стадиони, а не жълтите училища. Там се краде много повече.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: