Редовни полети до Западна Европа правят Пловдив видим за света

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (27)
09:55 / 16.05.2010
8754
С много дестинации до Западна Европа летище "Пловдив" ще се превърне от чартърно в целогодишно летище с редовни полети, прогнозира изпълнителният му директор Дойчин Ангелов. Подробности как ще се случи това - в интервюто му пред Plovdiv24.bg:

- Господин Ангелов, всичко, което се говори напоследък в бъдеще време за летището, звучи като прекрасна приказка... Ще стане ли наистина реалност?

- Напълно. Не звучеше ли също като утопия в ушите на мнозина, че държавните летищни такси ще бъдат намалени?Това вече е факт - от 1 май са по-ниски с цели петдесет процента. Това е първата стъпка. По същия начин ще се случи и всичко останало. До броени дни ще се проведе общото събрание на сдружението "Фонд за развитието на летище "Пловдив" - южната врата на България" и ще подадем документи за съдебната му регистрация.

- Без община Пловдив ли?

- Отдавна можехме да регистрираме сдружението, но чакахме Общинският съвет на Пловдив да вземе решението си, защото беше хубаво сред учредителите да е градът, чието име носи летището. На последната си сесия съветниците не събраха мнозинство за участие в сдружението, но когато решат, могат да се присъединят, защото то е отворено.

- Защо, според Вас, се заинатиха нашите съветници?

- Те са в правото си да решат каквото сметнат за добре. Според мен се получи неразбиране за предмета на гласуване, той беше принципната позиция за участие в сдружението - да или не, а общинските съветници започнаха дискусии около устава. Приложеният към предложението устав е примерен и подлежи да доработване, допълване и модифициране  от общото събрание на сдружението.

- А добре ли ще е общината да участва във фонда? Какви ще са нейните ползи?

- Пловдив и всички останали общини, които ще се включат, ще получат възможно най-добрата реклама. Когато сключим споразумението със съответната авиокомпания - първата най-вероятно ще е "Райън еър", Пловдив ще бъде изписан като дестинация в нейния сайт за пътуване, а той е един от най-големите в Европа и света и тази дестинация ще стане видима, а с връзка от нея ще се стига до информация за културните, историческите и балнеоложките забележителности на останалите общини. Всичко това вече ще е видимо за света. Това е първата полза. Пътниците, които ще стигнат до нашия район с редовните полети, предварително ще знаят какво биха могли да разгледат и видят, къде да отседнат, с какво да пътуват, къде да се хранят. Това ще доведе до съживяване на цялата икономика. Сдружението е един от инструментите, които ще направят час по-скоро възможни редовните полети до Западна Европа.

- Кога и откъде ще започнат?

- Най-реално е в средата на есента. Все още се води дискусия за полетите. В най-общи рамки се предполага, че първите дестинации ще са от страни, в които има голяма българска диаспора - Лондон, може би Франкфурт в Германия, Испания, Италия...

- Водите ли преговори и с други компании?

- Преди няколко дни се върнах от най-големия европейски авиационен форум в Тулуза - "Маршрути Европа". Нискотарифната унгарска авиокомпания "Уиз еър" и датската "Кимбър Стърлинг" проявиха много сериозен интерес. Започнах разговори с още една датска компания, която е сравнително скоро регистрирана, но е с голям потенциал. Очаквам нейни представители да дойдат през юни, за да продължим преговорите. 

На 25 май от "Райън еър" пристигат в София за сериозни разговори с министъра на транспорта Александър Цветков основно по темата за летище "Пловдив". На тях ще присъства и Дойчин Ангелов, а на 26-и той ще е изцяло посветен на мисията си. На сесията на 27 май Общинският съвет отново ще гласува за присъединяването на Пловдив към сдружението.




Виж коментарите (27)

Още по темата (471):
26.04.2024 Започна проектирането на жп гара до летище "Пловдив"  
24.04.2024 Полети до три нови дестинации може да има скоро от летище "Пловдив"
17.04.2024 Полети до Рим и Милано от Пловдив?
14.04.2024 Искат директни полети Виена-Пловдив, по подобие на дестинация Лондон
12.04.2024 Това ли е истината за летище "Пловдив"? София не иска конкуренция?
06.04.2024 Започват преговори за авиолиния от Виена до Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).