ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Първо по рода си изложение започва в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:55 / 16.06.2016Коментари (0)2255
©
Първото по рода си изложение за дизайн на местни и биологични храни Local Food Design 2016 ще се проведе от 17 до 19 юни в Пловдив. Събитието, част от отворената програма на международния фестивал за съвременен дизайн и визуална култура One Design Week, което ще се проведе в кв. "Капана", отваря темата за специфичния подход при предлагането на храни от малки местни производители и органични продукти. 

По време на изложението 12 производителя ще представят авторските си дизайнерски решения в няколко сегмента: хляб, сладкарски изделия, конфитюри, мед и лютеници, крафт бира и вино, както и дизайн от село - категория, която ще обхване всички останали храни и напитки. 

Участниците в Local Food Design са "пионерите" в областта на местни занаятчийски храни и напитки - един бързо развиващ се пазар, към който интересът постоянно расте. 

Сред участниците ще има фермери, пчелар, кулинарни ателиета и домашни пивовари. Най-добрите ще получат награди Best Local Food Design 2016 за съответната категория.

Събитието се организира от Фондация "ЛокалФууд.бг" - основател на новата мрежа за мести храни LocalFood.bg , която подпомага стартирането и развитието на микропредприятията в областа на устойчивото земеделие и производство на храни. То е част от фестивала One Design Week в Пловдив от 10 до 19 юни и се осъществява с подкрепата на Фондация "Америка за България". 
 
Добрите храни, които наричаме местни, селски, фермерски, занаятчийски (крафт), автентични, устойчиви или биологични, през последните години предизвикват засилен интерес и търсене, след като обществото ни започна да осъзнава техните предимства. 

За разлика от другите европейски държави в България развитието на дребното предприемачество, което би помогнало много за производството им, е потиснато от десетилетия. 

Първоначално производството им е национализирано и окрупнено след 1947 г., а днес виждаме все повече традиции, погълнати от натиска на масовото и липсата на разнообразие в глобалната икономика. 

Традиционни български храни са на изчезване и днес сред нищожен брой селски общности могат да бъдат открити само вкусовете им. Като автентични търговски продукти те са почти напълно заличени.

Настоящото законодателство в България изритва в ъгъла усилията да се възстановят тези производства и да излязат достойно на пазара. Държавните регулации диктуват следване на промишлени стандарти във всеки етап - от производство до дистрибуция, което унифицира и вкуса, и вида им. Промишлен е отпечатъка им и върху външното оформление и дизайн. 

И все пак - искрицата за промяна е запалена и обществото ни търси пробив на статуквото. Фермерските пазари, които през последните две години дебютираха в големите градове на страната, положиха основите на нов тип комуникация, производства и предлагане на добрите храни. 

С радост виждаме как първите смели авторски концепции за местни храни вече са там, издържани не само като качество на вложените земеделски съставки, но също и като продуктово оформление и адекватна маркетинговата стратегия.


Още по темата: общо новини по темата: 101
06.04.2017 »
25.12.2016 »
07.10.2016 »
29.09.2016 »
26.09.2016 »
10.09.2016 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: