Превръщат в паркинги големите булеварди, буслентите - мираж

Автор: Данислава Вълкова
Коментари (6)
07:08 / 25.07.2022
11372
В Пловдив от години се неглижира един проблем, който цъка като “бомба със закъснител" в общественото пространство: това е паркирането в крайната дясна лента на големите булеварди. Вместо тези пътни участъци да са предназначени за по-бързо придвижване на автобусите, те се използват за паркинг на все по-увеличаващият се брой автомобили, видя Plovdiv24.bg.

Така вместо в Пловдив са има трилентови или двулентови булеварди в едната посока, то те все повече заприличват на обикновени градски улици.

Тази тенденция ясно се вижда във всеки един район на града - по булевардите “Княгиня Мария Луиза", “Освобождение", “Христо Ботев", “Съединение", “Шести септември" и други, където всъщност няма обособени паркоместа. Булевард "Христо Ботев" в района на Военна болница, например, вместо да се използва за скоростна отсечка за изтегляне на колите от кошмарното кръстовище на Сточна гара, то той е превърнат в една обикновена улица с по две ленти заради непрекъснато паркираните автомобили вдясно, пренебрегвайки знаците.

В “Тракия", от своя страна, където уж е най-широко, покрай големите блокове вече няма място за паркиране. Ето защо колите се изтеглят към пътното платно. За съжаление това е проблем, който тепърва ще се задълбочи заради строящите се нови и нови огромни комплекси. По закон строителят трябва да осигури необходимия брой паркоместа и гаражи. Проблемът е, че цените са прекалено високи за немалка част от новодомците. Обикновено повечето им средства отиват в ремонт на новото жилище, а придобиването на парче земя за автомобила се неглижира.

Идеята за изграждане на бус ленти, по които автобусите да се придвижват бързо и безпрепятствено, губи смисъл, защото паркираните автомобили вече са превзели пътното платно. 

Проблемът се задълбочава от все по-нарастващото нахалство и безогледност при паркирането на автобусните спирки заради купуване на банички, вестник, кафе или дюнер, плащане на сметки.

В предложението за новия Общ устройствен план, който предстои някой ден да бъде гласуван и евентуално приет, са посочени определени булеварди, където ще бъдат обособени бусленти. Те обаче няма да са по цялото им продължение, а само на участъци от тях, което отново няма да облекчи трафика или да направи градския транспорт по-редовен. Поради липсата на контрол и глоби за нарушителите остава само съвест при шофьорите и да ударят аварийните светлини по-навреме.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (6)

Още по темата (2375):
27.04.2024 Наглеци и некадърници
26.04.2024 Баровци с лъскави коли газят закона в "Капана", заканиха им се лошо
23.04.2024 Пловдивчанин: Безцеремонен тип се направи на мутра, балъците си чакаме
22.04.2024 Счупени чистачки до "Гербера" 2
21.04.2024 Сигнал: Пълен ужас до зала "Строител"
21.04.2024 Читателка: Май законът не важи за всички
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).